KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG

Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer

pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, selepas dapat info & contact tuan kedai, saya pun Call

Rupanya, tuan kedai seorang ibu berumur 52tahun, Kena Sakit Kritikal, Cancer Tyroid 4tahun lalu, selepas 1tahun beli kedai.

Pernah juga Suaminya call saya, selepas perbincangan, saya memberi beberapa tips utk selesaikan masalah ni dgn Bank

Keputusan mereka utk menjual, isu tunggakan si pembeli setuju selesaikan, pastu pembeli juga sudah Lulus Loan, Alhamdulilah la kan

Malangnya, Lawyer Bank telah mengugut pembeli supaya bayar Cash Rm1.2juta, tak boleh guna Loan, si pembeli pun takut la

Banyak isu bila Rumah di Lelong, lebihan selepas tolak semua caj, saman & lain, tiada baki yg dapat atau hanya Rm5k-10k jer, ini tidak adil untuk si peminjam

Lama juga senyap, fikiran saya mungkin tuan kedai da selesai jual atau ada pembeli lain

Tiba, 5hari lagi nak Lelong, saya dapat Call dari suaminya, “Kedai nak Lelong Tuan”. tapi kata Lawyer 28/9 tak jadi, ditukar ke 8/10….

Saya tak percaya tentang perubahan tarikh Lelongan melainkan ada Notis Lelong yg baru, kata saya

“korang kena cepat datang KL jumpa saya esok”, bincang punya bincang, esok datang la Suami isteri & 2 Anak gadis

Mereka bawa la dokumen setebal 5cm, penat membaca tau, da jadi tanggungjawab kena teruskan juga

setelah berbincang tentang Sop, cara, Muslihat, pengalaman & lain, mereka pun bersetuju utk guna khidmat kami

Buka Fail, kerja jalan selama 2 hari, berbalas surat dengan pihak Lawyer, tapi Lawyer bertegas untuk Lelong

Mula2 kami nak ambil tindakan tegas pada Lawyer Bank diatas Muslihat dorang tu, tiba-tiba…

Saya teringat pesan owner, mereka tak kisah nak jual atau Lelong, yg penting dapat jumlah lebihan dari penjualan, lagi pun kalo kedai tu selamat, sape yang sanggup bayar bulan2, memang nak dilepaskan, cukup utk mereka

Tugas saya berbincang dengan pihak Bank tentang Hak peminjam, anggaran lebihan boleh dapat seperti yang dikehendaki atau tidak, pihak Bank telah memberi jaminan akan dapat & sesuai permintaan mereka, Lelongan diteruskan

Pihak Bank agak terkejut ada Campurtangan dari Pihak Mahkamah, sebelum ni bukan main lagi Call tuan kedai cakap kasar2, siap men Ugut lagi

Lelongan tetap diteruskan, dan masa Lelongan tersebut ada pembeli dgn harga Rm1.2juta

Misi kami Selesai, cuma kena Followup jer


“Masalah ke-2”

Tiba-tiba, Selepas 3hari kemudian

saya mendapat panggilan dari Suami tuan kedai, tentang barang dalam kedai “Hilang & Kunci Mangga tukar !”

Haaa Suda, Masalah besar ni… ni da kira jenayah, kes pecah masuk !

(pengalaman saya) ni mesti si pembeli baru yg Menang Lelong pergi pecah masuk, padahal dia belum ada Hak selagi pindahmilik belum selesai.

saya Nasihat pergi buat Report polis, bila nak buat Report, Polis plak keliru cara nak ambil Report, Nak taknak, sy kena buat surat untuk sokongan

Siasatan pun dijalankan, Semua kena siasat

Esok Hari, dapat info, suda jumpa sape yg pecah masuk tu, si Pembeli baru.

Pembeli baru ada beberapa kali Call kata nak masuk, siap halau lagi tuan kedai yg lama, padahal belum lagi ada Hak.

Setelah berbincang dengan Ketua saya, kami telah bersetuju utk panggil sekeluarga datang ke Mahkamah utk dapatkan Nasihat.

Kami akan pastikan Pihak Polis utk ambil tindakan kepada si Pembeli baru tersebut


Pesanan Saya : sila pastikan anda mempunyai Takaful & Semak Letter Offer Bank

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.

TERMA-TERMA DALAM TAKAFUL

Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca na…

1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda

2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara:
a. Perlindungan pendapatan
b. Pengekalan aset
c. Penyelesaian hutang

3. Hibah tu apa? Hibah tu adalah wang pampasan kematian jika berlakunya musibah kematian kepada orang dilindungi. Jadi wang pampasan tu anda boleh tentukan nak bagi pada siapa ikut hasrat anda.

4. Kenapa perlu hibah? Kerana itu adalah aset mudah cair dan paling cepat boleh dapat kepada waris.

5. Jika tak buat hibah? Boleh juga, tapi anda perlu letak penama. Tugas penama adalah untuk menguruskan wang pampasan tadi mengikut cara faraid. Kerana wang tadi telah jadi harta pusaka si mati.

6. Apa itu pampasan sakit kritikal? Jika anda diagnosis sakit kritikal, anda akan dapat pampasan tersebut berdasarkan perlindungan yang anda telah ambil mula tadi. Bukannya pampasan itu akan pergi ke hospital, tapi ia akan direct kepada anda. Jadi ia boleh digunakan untuk kos rawatan serta ubatan anda di luar hospital. Sebabnya jika diagnosis sebagai sakit kritikal, bukan selamanya kita akan tinggal di hospital.

7. Apa itu PA? PA adalah pelan kemalangan (personal accident). Anda boleh klaim pampasan tersebut jika hanya anda kemalangan sahaja. Selalunya perlu sediakan dokumen laporan doktor dan laporan polis sebagai rujukan pihak takaful.

8. TPD apa pulak? TPD tu ialah total permanent disability. Ianya adalah pampasan untuk cacat kekal atau lumpuh. TPD ni boleh terjadi akibat kemalangan atau sakit seperti strok.

9. Kad perubatan? Ingat, kad perubatan ni bukanlah kad magik tau. Ia hanya boleh diguna pakai jika anda dimasukkan ke dalam wad. Tak kisah la akibat kemalangan atau sakit. Fungsi utama medikal kad ni adalah untuk ringankan beban anda jika perlu dimasukkan hospital dan perlunya pembedahan. Namun ada juga medikal kad yang ada terma ‘pay and claim’ untuk kes kemalangan. Yang ni hampa kena pandai survey la

Kalau ada lagi yang tertinggal dan kawan2 As rasa konfius sangat pasal takaful ni, boleh tanya dekat ruangan komen ok 👌

Fast. Easy. Best Advice

🧕🏻Full Time wakil Etiqa Takaful
Asma Dani

Follow Facebook Cik Asma Dani di link berikut :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=184150196446094&id=100045533437075