Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Panduan Lengkap :

Kalau nak miliki rumah yang unik dan berbeza dari orang lain, bolehlah baca panduan ni dan mengambil peluang untuk bina rumah atas tanah sendiri!

Ada beberapa pilihan dalam memiliki hartanah termasuklah beli rumah baru, beli rumah sub-sale, ataupun beli rumah lelong.

Apa persamaan antara ketiga-tiga kategori di atas? Jawapannya, kesemuanya adalah rumah yang dibina oleh pemaju.

Tapi kalau anda ada tanah sendiri, ada satu lagi alternatif yang anda boleh pertimbangkan: bina rumah sendiri.

Berbaloi ke tak nak bina rumah sendiri? Jom kita tengok baik buruknya berbanding rumah baru:

Kelebihan Bina rumah atas tanah sendiri

  • Boleh pilih reka bentuk mengikut cita rasa anda.
    Boleh tentukan susun atur dan berapa banyak bilik yang anda mahu.
    Boleh pilih hiasan dan kelengkapan dalaman, mengikut kemahuan dan kehendak anda (reka bentuk dapur, dsb).

Kelebihan Beli rumah baru, sub-sale, ataupun lelong.

  • Kalau anda guna ejen, segala urusan teknikal akan diuruskan oleh ejen tersebut.
    Anda boleh pilih kawasan yang dekat dengan kemudahan awam.
    Menjimatkan masa, tak perlu proses menunggu yang lama untuk mendapatkan kelulusan bagi membina rumah. Bagi rumah baru, tempoh binaan bergantung kepada perjanjian dengan pihak pemaju.

Kekurangan Bina rumah atas tanah sendiri.

  • Bina rumah atas tanah sendiri
    Banyak proses teknikal (memohon kelulusan pelan, mendapatkan quotation daripada kontraktor) yang perlu anda uruskan.
    Proses mendapatkan kelulusan boleh memakan banyak masa.
    Dalam proses pembinaan, mungkin akan ada perubahan atau masalah yang memerlukan kos tambahan yang besar.
    Kemudahan awam bergantung kepada lokasi tanah anda.
    Ada risiko ditipu kontraktor yang tidak bertauliah, jika tidak berhati-hati.

Kekurangan Beli rumah baru, sub-sale, ataupun lelong
Bagi rumah baru, ada risiko pembangunan terbengkalai

  • Bagi rumah baru, ada risiko pembangunan terbengkalai jika pemaju gulung tikar.
    Bagi rumah sub-sale dan rumah lelong, ada risiko anda kena bayar kos pembaikan yang tinggi.
    Bagi rumah lelong, anda mungkin kena cuba berpuluh-puluh kali baru menang bidaan pada harga berpatutan.

Bila dah teliti kebaikan dan keburukan ni, dan anda masih lagi nak buat rumah sendiri, boleh ikut langkah-langkah di bawah.

1 Langkah 1: Sediakan Bajet Untuk Pembinaan Rumah.

• Tak kisahlah rumah baru atau rumah sendiri, perkara paling penting sekali adalah tengok bajet dahulu.

Ini cara ringkas kalau anda nak tengok samada anda mampu ke tak untuk dapatkan pinjaman perumahan:

Ambil gaji bulanan anda dan tolak semua komitmen.
Dengan jumlah yang tinggal tadi, tentukan berapa bayaran maksimum yang anda mampu bayar tiap-tiap bulan.
Pastikan anda masih ada duit lebih untuk makan pakai apa semua, dan pastikan anda bersedia kalau ada apa-apa kecemasan.


Ada beberapa faktor penting yang akan mempengaruhi kos anda, iaitu:

Saiz rumah
Kualiti bahan binaan
Struktur dan reka bentuk rumah
Jadi pastikan anda buat perancangan dengan teliti. Ingat, mungkin anda boleh tunggu kalau rumah siap lambat, tapi pinjaman perumahan kena juga bayar tiap-tiap bulan!

2 Langkah 2: Semak Status Hak Milik Tanah

• tanah perlulah dinyatakan sebagai “bangunan”, dengan nama anda sebagai pemilik tanah.

Macam mana pula dengan tanah bagi kategori “pertanian”, boleh tak saya bina rumah sendiri?

Bagi tanah dengan kategori “pertanian”, anda boleh memohon daripada majlis daerah untuk menukarkan kategori tersebut kepada “bangunan”.

Tapi sebelum tu, tanya pihak bank dulu, sebab kebanyakan polisi mewajibkan tanah tersebut dalam kategori “bangunan”, tak kiralah sama ada majlis daerah meluluskan permohonan anda atau tidak.

Pastikan Arkitek yang berdaftar dengan JKR

3 Langkah 3: Pastikan Anda Lantik Pasukan Yang Bertauliah.

• Sekarang tiba masanya untuk anda melantik:

Arkitek dan juru ukur
Kontraktor
Peguam untuk menguruskan kontrak perjanjian antara anda dengan kontraktor
Pada fasa ini, kontraktor bertanggungjawab untuk:

Reka bentuk berdasarkan bajet, kualiti, dan tempoh yang dipersetujui.
Menyediakan pelan lukisan rumah yang sesuai untuk dihantar kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan permit rumah.
Bila rumah siap dibina, arkitek akan mengeluarkan “Certificate of Completion and Compliance” (CCC) yang menandakan rumah tersebut selamat untuk didiami.
Antara tugas juru ukur adalah untuk membantu mengukur keluasan sempadan rumah dan menjalankan kerja-kerja mengukur tanah yang lain.

Anda boleh dapatkan senarai arkitek yang berdaftar dengan JKR, di sini.

Harus diingat, ada tempoh masa menunggu untuk anda mendapatkan kelulusan pelan daripada pihak berkuasa.

4 Langkah 4: Sediakan Perjanjian Membina Rumah

• Seterusnya, anda perlu mendapatkan quotation (sebut harga) daripada kontraktor.

Sebut harga akan digunakan untuk menghantar permohonan pembiayaan anda kepada LPPSA (jika anda guna pinjaman perumahan kerajaan) atau kepada bank untuk menilai pinjaman yang anda layak.

Pastikan anda melantik kontraktor dan peguam bertauliah untuk selesaikan kerja. Semak kelulusan dan latar belakang mereka terlebih dahulu!

Sebenarnya ada banyak kes di mana pengguna tertipu dengan kontraktor. Pada 2016, kes macam ni merupakan aduan kedua tertinggi yang direkodkan NCCC (Pusat Perkhidmatan Aduan Nasional)

Anda boleh semak sama ada kontraktor tersebut berdaftar atau tidak di laman web SSM. Anda juga boleh dapatkan maklumat lanjut mengenai kontraktor tersebut di laman web CIDB.

Buat tinjauan sebut harga terlebih dahulu, supaya anda boleh bandingkan harga apa yang sesuai dengan bajet anda menggunakan bahan binaan yang berkualiti.

Kemudian, tibalah masa untuk mencari peguam yang bertanggungjawab untuk:

Memastikan perjanjian membina rumah antara anda dengan kontraktor sah di sisi undang-undang.
Menguruskan permohonan pinjaman yang melibatkan aspek undang-undang.
Menguruskan proses tuntutan wang daripada pihak kontraktor berdasarkan perkembangan projek binaan yang telah dijalankan.
Jika anda tidak teliti dalam membuat surat perjanjian membina rumah, mungkin akan ada masalah di kemudian hari.

Sebagai contoh, sekiranya kontraktor membiarkan projek terbengkalai, anda tidak ada sebarang bukti yang kukuh untuk membuat aduan sekiranya ia tidak dinyatakan oleh perjanjian membina rumah.

5 Langkah 5: Proses Penilaian.

• Setelah pelan rumah diluluskan dan perjanjian membina rumah ditandatangani, bank dan LPPSA akan menjalankan penilaian sebelum meluluskan pinjaman.

Pemberi pinjaman akan membuat perbandingan daripada aspek keluasan rumah, lokasi, dan beberapa faktor lain.

6 Langkah 6: Kini Proses Pembinaan Bermula!

• Sepanjang proses pembinaan, jangan lupa untuk memantau perkembangan kerja kontraktor.

Pastikan anda simpan segala resit yang dikeluarkan kontraktor. Anda juga perlu selalu menghubungi peguam anda bagi melancarkan urusan tuntutan wang dengan kontraktor berdasarkan perkembangan kerja.

Jika ada apa-apa masalah dengan prestasi kontraktor, anda boleh membuat aduan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di bawah Seksyen 53, Akta Perlindungan Pengguna.

7 Langkah 7: Dapatkan Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC)

• Setelah rumah siap, Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) diperlukan untuk menandakan yang rumah tersebut selamat didiami.

CCC hanya akan diluluskan sekiranya:

Syarat yang dikenakan oleh PBT dipatuhi.
Borang-borang yang berkaitan diisi dengan lengkap.
Semua perkhidmatan utama disediakan termasuklah air, elektrik, sistem pembetungan, beberapa khidmat lain.
Principal Submitting Person (PSP) mengakui bahawa sepanjang dia mengawasi pembinaan ini, dia mengakui bangunan ini telah disiapkan dan pelan telah diluluskan.

8 Langkah 8: Pembayaran cukai dan insurans

• Setalah rumah siap, ada beberapa pembayaran yang perlu anda jelaskan:

Cukai pintu dan tanah
Insurans kebakaran
Rumah dah siap, kunci dah dapat, cukai dah bayar. Sekarang, barulah boleh tarik nafas lega.

Kami harap perkongsian artikel ini akan membantu anda dalam membina rumah impian yang dah lama diidamkan. Selamat berjaya!

  • Artikel asal dari PropertyGuru : 6 April 2020

Artikel Asal : https://www.propertyguru.com.my/property-guides/panduan-lengkap-bina-rumah-atas-tanah-sendiri-24200

– Semoga bermanfaat.

Panduan Asas Kelayakan Gaji Berdasarkan Harga Rumah

ULANGKAJI

Harga Rumah/200 x 3

Contoh:

✅ Harga Rumah = RM150,000
✅ (150,000/200) x 3
✅ (750) x 3
✅ ✅ = 2,250

⚡Maka Gaji Bersih (Minimum) RM2,250 LAYAK beli rumah harga RM150,000

⚡ ⚡ p/s : Panduan asas sahaja dan untuk lebih tepat perlu ke bank-bank berhampiran untuk kiraan yang lebih tepat.. 😉 😉

Kredit : Mior Rohaizam Facebook

Perunding Hartanah Berdaftar dengan LPPEH.

IMPAK PENURUNAN OPR

OPR TURUN . APA FAEDAH UNTUK PEMBELI RUMAH?

BOLEH RUJUK ILUSTRASI UNTUK MUDAHKAN KEFAHAMAN KAWAN2
.
Semalam PM umum PKPP di lanjutkan ke 31 Disember, 2020. Pada Julai 2020 yang lalu,Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan OPR diturunkan sebanyak 25 mata asas yang menjadikan aras OPR baharu menjadi 1.75%. Aras paling terendah semenjak tahun 2008!
.
Kalau ikut rekod, berikut perbezaan OPR untuk tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mar 2020: -0.25
05 May 2020: -0.50
07 Jul 2020: -0.25
.
So, tahun ini sahaja, 4 kali OPR telah disemak semula oleh BNM.
.
Sebelum ni, bila last OPR turun hampir berturut2? Jawapannya, semasa recession 2008/2009 dulu. Dan kadar OPR yang telah diturunkan biasanya akan kekal selama setahun.
.
So, pernah tak kita terfikir di benak kepala kita, asal recession je, OPR turun, asal OPR turun je recession. Kenapa jadi macam ni?
.
First kena faham dulu, apa benda OPR ni? OPR ni stand for Overnight Policy Rate.

Ahhh sudah..apa benda pulak overnight2 ni🤦🏻‍♂️
.
Saya pun bukan lah pandai sangat. Tapi satu benda je saya nak bagitau korang. Korang rasa2 bank2 kita ni semua kaya tak?

Mesti ada yg cakap “mesti lah kaya, ramai orang simpan duit dalam bank kot”.
.
Ok..betul juga tu. Tapi sebenarnya…bank pun macam kita juga.
.
Kadang2 kaya..
Kadang2 sesak jugak.
.
Tang bilanya sesak? Saya bagi contoh:

Bila kita simpan duit dalam bank.
Bank guna duit kita buat bagi pinjaman ke orang lain.
.
Tiba2 kita nak keluarkan semua duit kita dalam bank.
Disebabkan duit kita dah bagi orang lain pinjam. Mana cukup cash kat bank!
.
Maka bank pun call bank2 lain nak pinjam duit sekejap. Besok ganti balik.
Bank2 yang ada duit pun bagi lah pinjam.
.
Bila dah bagi pinjam, ingat pinjam free ke?
Nama pun business. So, kena lah ada cas faedah sikit.
.
Faedah pinjaman antara bank ni lah yang dipanggil OPR.
Dan OPR ni di control oleh BNM.
.
Bila OPR ni menurun, kos pinjaman antara bank pun turun.
.
Bila kos pinjaman antara bank turun, biasanya kadar asas faedah loan yg kita pinjam dengan bank pun turun.
.
Bila kadar asas loan turun, bayaran bulanan loan kita ke bank pun menurun.
.
Bila bayaran bulanan loan kita ke bank berkurang. Kita pun ada extra cash dekat tangan kita!
.
So, apa kaitan OPR dengan recession?

Biasanya bila terjadi nye recession, bermakna kita mengahadapi kemelesetan ekonomi.
.
Untuk memulihkan ekonomi. Kita memerlukan more capital in the market untuk mengerakkan semula ekonomi.
.
Antara cara untuk mengerakkan ekonomi adalah meningkatkan buying power di kalangan consumer / rakyat.
.
Macam mana nak meningkatkan buying power dikalangan rakyat?
.
Jawapannya, rakyat perlu ada extra cash in hand.
.
Bila rakyat ada more cash, maka rakyat pun boleh mampu untuk berbelanja seperti biasa walaupun keadaan ekonomi tidak berapa baik.
.
Mana datangnya extra cash ni? Macam saya cakap tadi. Semuanya datang daripada bayaran bulanan loan kita ke bank yang dah berkurang.
.
Kalau sebelum En. Ahmad bayar ansuran rumah RM1,500 sebulan. Disebabkan OPR dah turun. Sekarang En. Ahmad just kena bayar RM 1,300 je sebulan.

(Ini anggaran saya sahaja. By the end ia bergantung kepada amount yang bank masing2 akan umum).
.
So, sekarang dah ada extra cash RM200 sebulan (RM1,500 tolak RM 1,300).

Note: Hanya Floating Interest Rate loan je yang akan dapat benefit ni. Contohnya loan rumah. Untuk Fixed interest loan tidak akan ada kesan apa2. Apa contoh Fixed Interest loan? Paling mudah, loan kereta.
.
Tu baru En. Ahmad sorang yg ada extra cash RM200. Bayangkan, ada 1juta lagi rakyat Malaysia ada extra cash yang sama dengan En. Ahmad? Kan ke dah ada RM200juta extra capital in the market setiap bulan!
.
Dengan RM200juta ni lah akan bantu untuk jana kembali ekonomi negara kita.
.
Dalam masa yang sama. Saya nak bagitau fakta ni jugak. Korang tau tak, semalam berita ada mengumumkan:

😣Ekonomi negara hanya pulih sepenuhnya akhir tahun depan.
😣Air Asia mengumumkan kerugina bersih RM 953 juta
😣Sektor pelancongan dijangka akan pulih sepenuhnya dalam masa 4 tahun dari sekarang. Sedangkan sebelum ni sektor pelancongan menyumbang lebih kurang RM80billion setahun kepada pertumbuhan ekonomi negara!
.
Atas semua fakta di atas. Nak tak nak. Kita kena akui. Keadaan ekonomi negara kita sekarang berada dalam keadaan yang sangat mencabar.
.
So, kawan2. Tunggu je lah surat makluman dari bank masing2 ye untuk tahu berapa amount bayaran ansuran loan yang baru ye (ada yang boleh check online je).
.
Moga dengan extra cash yg ada,kita boleh sama2 membangunkan kembali ekonomi negara kita.
Boleh jgk tengok ape manfaat OPR ni untuk kite di ilustrasi yg As tnjuk ni.
.
Kalau bukan kita yang nak bantu. Siapa lagi kan?
.
Moga bermanfaat😉
.
Credit : ir abdul rahman bahasa

C&p

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

SEMAK KELAYAKAN LOAN RUMAH.

Adakah LOAN RUMAH LULUS ?

Biasa nya ramai yang terbantut untuk beli Rumah. Walau pun pada awalnya bersemangat selepas tengok iklan jual Rumah Di MUDAH .MY .

Samada tidak BERSEDIA dengan deposit Rumah mahupun yuran GUAMAN serta stem duti.

Pening ? Sebab tiada pengetahuan beli Rumah?

Ramai juga yang loan Rumah Di tolak .

Kenapa ?

Apa2 pun, HUBUNGI lah dulu, Ejen Hartanah yang berdaftar Dan terlatih.

Mereka akan bantu dengan Khidmat nasihat penyediaan kewangan Di peringkat awal.

Teringin nak ada Rumah sendiri kan.

Samada semak KELAYAKAN LOAN ataupun JUMLAH awal untuk penyediaan kewangan yang betul.

SILA KLIK LINK DI BAWAH , UNTUK SAYA BANTU SEMAK KELAYAKAN LOAN MINIMA DI PERINGKAT AWAL, SUPAYA KITA TAHU HARGA RUMAH YANG SESUAI UNTUK KITA BELI.

Ataupun HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT.

– Rahim Hartanah

PEMBIAYAAN BELI RUMAH TAHUN 2020

Selain daripada buat LOAN beli Rumah. Beli TUNAI lah kan.

Membeli rumah biasanya melibatkan permohonan pembiayaan atau gadai janji. Bagi pembeli bijak, pemilihan pembiayaan yang tepat merupakan langkah penting. Di sini kami kongsikan caranya!

Bukan semua pembiayaan perumahan itu sama. Benar, mungkin kebanyakannya berkongsi ciri yang sama, namun ada yang mempunyai kelebihan tersendiri. Apa pun, pembiayaan yang terbaik adalah yang memenuhi keperluan anda. Besar kemungkinan pembelian hartanah merupakan pelaburan terbesar dalam hidup anda, jadi pilihlah pembiayaan yang paling berbaloi. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda pertimbangkan dalam pemilihan pembiayaan perumahan.

Artikel penuh baca Di link Di Bawah.

https://www.iproperty.com.my/guides/nak-mohon-pinjaman-perumahan-pada-tahun-2020-ini-perkara-yang-anda-perlu-tahu-ms/

– Rahim Hartanah

15 STEP BY STEP GUIDE BELI RUMAH by rahimhartanah.

Anda hanya perlu tahu 1 step sahaja. Iaitu hubungi Perunding Hartanah Berdaftar – +601111990073 untuk semua tahu semua 15 step by step tersebut.

15 STEP BY STEP GUIDE BELI RUMAH SUBSALE by rahimhartanah.

■1- Hubungi Perunding Hartanah Berdaftar.
▪︎ Rahim Hartanah
▪︎ wassap.my/601111990073
▪︎ rahimhartanah.net@gmail.com
▪︎rahimhartanah.net

■2- Nyata kan maklumat Ciri2 hartanah yang ingin di beli. Serta estimate bajet.
▪︎ Contoh:
▪︎ Double Storey Terrace
▪︎ Area Nilai, N9
▪︎ End Lot
▪︎ Bajet dalam RM450K.

■3- Perunding Hartanah akan Usulkan Hartanah berkaitan ataupun yang hampir sama.
▪︎ Sumber Usul Hartanah
▪︎ rahimhartanah.com
▪︎ mudah.my/rahimhartanah

■4- Set kan temujanji untuk melihat lokasi hartanah yang di pilih daripada cadangan tersebut.

■5- Setelah bersetuju, pembeli menandatangani BORANG TAWARAN PEMBELIAN (OTP : Offer To Purchase )

■6- Atas tanda setuju booking rumah – engagement – Pembeli sediakan CEK BANK DRAFT booking bernilai 3.18% EARNEST DEPOSIT daripada harga rumah.

■7- Maklumat CEK BANK DRAFT atas nama
MEDINA PROPERTIES

■8- Alternatif PEMBAYARAN EARNEST DEPOSIT @ BOOKING DEPOSIT. Boleh juga transfer ke akaun :

Medina Properties
CIMB Bank
Current Account Number:
860 308 5164

■9- Perunding Hartanah akan bantu pembeli untuk urusan PINJAMAN PERUMAHAN BANK.

■10- Pembeli perlu sediakan dokumentasi lengkap.
Email kan ke : rahimhartanah.net@gmail.com .
Akan di berikan panduan oleh Perunding Hartanah, untuk penyediaan dokumentasi.

■11- Dalam jangkaan masa 21 hari, setelah LOAN BANK LULUS.
Perunding Hartanah akan rujukkan PEMBELI kepada LAWYER HARTANAH.

■12- Di sini PEMBELI kena sedia kan 6.82% BAKI DEPOSIT 10% daripada harga rumah. BAKI DEPOSIT ini akan di bayar kepada LAWYER HARTANAH semasa tandatangan SPA (Sales And Purchase Agreement).

Anggaran bayaran lain yang perlu di sediakan sebanyak anggaran 5% daripada harga rumah. Untuk bayaran perkhidmatan lawyer, stem duti dan lain2.

■13- PROSES CONSENT : Proses consent ini akan di buat oleh Pihak Berkuasa Tempatan dan akan di uruskan oleh LAWYER HARTANAH. Proses ini adalah proses kebenaran jual rumah dan tukar hak milik kepada PEMILIK BARU (Pembeli)

Anggaran masa 3 bulan, bergantung kepada situasi semasa pihak berkuasa tempatan.

■14- Setelah selesai, seterusnya adalah proses tandatangan penyerahan hak milik di antara PEMILIK ASAL – LAWYER HARTANAH – PEMILIK BARU.

■15- Selesai segala URUSAN, adalah hari penyerahan KUNCI KEPADA PEMILIK BARU.

🤲🏻 Alhamdulillah – Kita ucapkan Syukur kepada ALLAH SWT – Kerana memberkati serta mempermudahkan segala semua urusan kita di atas.

Sekian Terima Kasih.

Rahim Hartanah – REN32649
601111990073
wa.me/601111990073
rahimhartanah.net@gmail.com
rahimhartanah.net

KIRA GAJI BELI RUMAH?

“Gaji saya RM2000. Berapakah harga rumah saya layak beli?”

Sebelum memohon pembiayaan perumahan, baik kira dulu kelayakan pembiayaan perumahan ya.

Ingat, fikir dulu sebelum buat hutang kad kredit , hutang beli handphone dan sebagainya .

Pada peringkat awal kerjaya, berbelanja setakat yang perlu dan ikut kemampuan. Simpan duit dalam sistem kewangan berunsur investment rendah/selamat (low risk)

Contoh paling mudah adalah ASB, TH dan Fix Deposit . Elakkan sertai pelaburan skim cepat kaya.

Ia akan bagi kesan untuk buat pembiayaan perumahan nanti.

Pengiraan

Jom belajar kira kelayakan pembiayaan perumahan.

Lima langkah mudah kiraan kasar kelayakan beli rumah.
Contohnya jika gaji kasar: RM2300.

  1. Kira Gaji Bersih

Gaji Bersih = Pendapatan kasar – Potongan Tetap (KWSP, SOSCO, Cukai Pendapatan)

Contoh: RM2300 – RM200 = RM2100

  1. Kira Ansuran Maksimum Bulanan: DSR (%) X Gaji Bersih

DSR MENGIKUT BANK.

Jika anda bergaji bawah RM3000, DSR maksimum yang dibenarkan adalah 60%.
Sebagai contoh, Bank CIMB. Pendapatan bersih RM2100, DSR maksimum yang dibenarkan adalah sehingga 60%.

60% X RM2100 = RM1260

  1. Tolak Komitmen Bulanan Dengan Pihak Bank (CCRIS)
    Katakan ada ansuran bulanan kereta sebanyak RM350.
    Jumlah komitmen dengan pihak bank = RM350
    RM1260 – RM350 = RM910
  2. Tolak NDI (Net Disposable Income)

NDI MENGIKUT BANK.

Untuk kos sara hidup. Ada bank guna. Ada tak.
Sebagai contoh, RM500 untuk kos sara hidup. NDI bergantung pada tempat tinggal, taraf perkahwinan.
Katakan ambil contoh NDI: RM500
RM910 – RM500 = RM410

  1. Guna Rule of 200

Ansuran bulanan X 200 = harga rumah

RM410 X 200 = RM82K
Dengan bayaran ansuran bulanan sebanyak RM410 sebulan, harga rumah maksimum tidak boleh melebihi RM82K.
Jadi, maksimum pembiayaan perumahan yang boleh diluluskan bank adalah sebanyak RM82,000 saja.

Kaveat

Analisa mungkin tidak tepat 100%. Untuk rujukan asas sahaja.
Ini adalah kiraan kasar sahaja. Anda boleh walk-in ke bank berdekatan untuk tahu berapa sebenarnya kelayakan rumah yang boleh dibeli dengan gaji anda. Bawa penyata gaji sekali.
Jika bergaji rendah tetapi mempunyai banyak komitmen, kau perlu ada simpanan. Simpan di TH ataupun ASB yang boleh dijadikan sebagai dokumen pendapatan sokongan.
Kalau malas sangat boleh isi guna ini:  Loanstreet (Search di Google).
Jangan pelik jika kawan kau yang bergaji rendah boleh lulus pembiayaan perumahan. Kau yang RM4000, bank pun tolak permohonan pembiayaan perumahan kau.

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA

Panduan Lengkap Beli Rumah PERTAMA.

Ada orang kata susahnya beli rumah tetapi pelik tak kenapa ada orang boleh beli banyak rumah macam beli karipap sedangkan gaji anda dan gaji mereka sama sahaja? Mudah sahaja. Mereka tahu apa yang bank suka, jenis rumah yang berguna dan strategi yang ada. Mereka ada ilmu.

Photo by Pixabay on Pexels.com


Photo by Pixabay on Pexels.com

Saya bongkarkan kepada anda rahsia ilmu-ilmu mereka. Buat ikut langkah-langkah ini dan elakkan shortcut! Amaran, elakkan shortcut!

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

■■■■■ PROFIL KEWANGAN

  1. Senaraikan Pendapatan (Income)
    ● Pendapatan tetap
    ● Pendapatan tidak tetap (elaun, komisen, overtime, bonus dan lain-lain)
    ● Pendapatan sampingan
  2. Senaraikan Potongan (Deduction)
    ● Potongan KWSP
    ● Potongan SOCSO / PERKESO
    ● Potongan Cukai Bulanan (PCB)
    ● Potongan Zakat
    ● lain-lain yang berkenaan
  3. Senaraikan Komitmen (Commitment)
    ● Pembiayaan peribadi
    ● Pembiayaan kenderaan
    ● Kad kredit
    ● Pembiayaan ASB
    ● Pinjaman pengajian contohnya PTPTN
    ● lain-lain yang berkenaan
  4. Senaraikan Pelaburan
    ● ASB
    ● Saham
    ● Unit Amanah
    ● lain-lain yang berkenaan
  5. Senaraikan Simpanan
    ● Bank
    ● Tabung Haji
    ● lain-lain yang berkenaan
  6. Senaraikan Cukai
    ● Cukai Pendapatan
    ● Cukai Perniagaan
    ● lain-lain yang berkenaan
  7. Dokumentasi
    Semua senarai di atas perlu mempunyai dokumen sah sebagai bukti contohnya :
    ● Pendapatan : Slip Gaji
    ● Potongan : Slip Gaji
    ● Komitmen (Pembiayaan) : Letter Offer
    ● Pelaburan : Buku ASB / Penyata yang dikemaskini
    ● Simpanan : Buku Simpanan yang dikemaskini
    ● Cukai : Penyata Cukai
Photo by Oleg Magni on Pexels.com

■■■■■ LAPORAN KREDIT

Pihak institusi kewangan lazimnya akan menyemak laporan kredit pemohon sebelum meluluskan pembiayaan. Sekiranya laporan kredit pemohon tidak baik, maka agak sukarlah permohonan mereka diberi kelulusan. Contohnya rekod pembayaran CCRIS yang tidak sempurna atau terdapat tunggakan serta laporan CTOS yang menunjukkan bahawa dia seorang pembayar hutang yang tidak bagus, maka ia akan menutup peluang pemohon untuk membuat permohonan baru sehingga dia memberi komitmen terbaik dalam usaha menyelesaikan masalah pembayaran balik pembiayaan yang terdahulu

•••••••••••••••••••••
A. SEMAK CCRIS
•••••••••••••••••••••

Bank akan merujuk CCRIS untuk melihat “sikap” pemohon dalam membayar ansuran bulanan pembiayaan atau pinjaman berkaitan daripada institusi kewangan termasuklah PTPTN. Sekiranya tiada tunggakan, maka CCRIS akan menunjukkan angka kosong pada setiap bulan yang tertera. Sekiranya ada tunggakan, CCRIS akan menunjukkan angka tertentu contohnya 1 jika 1 bulan tertunggak atau 30 jika 30 bulan tertunggak. Bank tidak suka memberi pembiayaan kepada orang yang culas.Sekiranya ada tunggakan, selesaikan dahulu masalah tunggakan anda dan tunggulah sehingga 12 bulan supaya rekod buruk itu hilang daripada penyata CCRIS,

Bagaimana menyemak CCRIS :

  1. Kiosk Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur atau cawangan BNM (Johor Bharu, Pulau Pinang, Kuala Terengganu, Kuching, Kota Kinabalu) :
    ● bawa kad pengenalan
    ● cap jari
    ● cetak CCRIS
  2. Cawangan AKPK
  3. https://www.creditbureau.com.my/ – RM10
    ● emel
    ● pos
    ● faksimile

Rujuk Link berikut untuk maklumat lanjut :
https://m.facebook.com/story.php…

•••••••••••••••••••••
B. SEMAK CTOS
•••••••••••••••••••••

CTOS adalah sebuah syarikat yang membangunkan satu sistem untuk merekodkan bayaran yang tertunggak oleh peminjam. CTOS menjadi antara sumber rujukan laporan kredit untuk institusi kewangan bagi setiap permohonan pembiayaan daripada individu atau syarikat. CTOS tidak menyenaraihitamkan sesiapa; mereka hanya bertindak sebagai pemberi maklumat kepada bank dan institusi kewangan untuk menilai risiko pemohon pembiayaan. Laporan CTOS memperincikan pengesahan identiti, penglibatan perniagaan, jawatan pengarah dan pemilikan perniagaan. Ia juga mengandungi butir-butir tindakan undang-undang, status kes serta maklumat kebankrapan.

Anda boleh menyemak laporan kredit CTOS anda melalui online di https://ctosid.ctos.com.my/ctosid_new/SimpleRegister.

Rujuk Link berikut untuk maklumat lanjut :
https://m.facebook.com/story.php

Photo by Gustavo Fring on Pexels.com

■■■■■ BERSEMUKA DENGAN BANKER

  1. Bawa semua dokumen :
    ● Profil Kewangan
    ● CCRIS – jika ada
    ● CTOS – jika ada
  2. “Walk-in” ke beberapa buah bank berbeza kerana polisi dan syarat setiap bank adalah tidak sama
  3. Jumpa pegawai bank yang menguruskan pembiayaan perumahan
  4. Beritahu pegawai bank tersebut bahawa anda mahu :
    ● membeli rumah
    ● semak keperluan dokumen untuk mohon pembiayaan
    ● semak kelayakan pembiayaan
  5. Banker akan bantu kira kelayakan pembiayaan anda berdasarkan Debt-Service Ratio dengan merujuk kepada semua dokumen yang anda kemukakan.
  6. Jika jawapannya positif, mulakan pemburuan hartanah berdasarkan kelayakan pembiayaan anda.
  7. Jika jawapannya negatif :
    ● perbaiki profil kewangan
    ● perbaiki CCRIS
    ● hapuskan CTOS
    ● perkasakan dokumentasi kewangan
  8. Jika anda tidak berpuas hati, pergi ke beberapa buah bank berbeza kerana setiap bank polisi dan syarat kelayakannya adalah tidak sama
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

■■■■■ PEMBURUAN HARTANAH

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
MEMBURU HARTANAH PERTAMA
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

• Pemaju (Underconstruction) : rumah baru, rumah wangi, modal rendah. risiko sederhana. namun biasanya ada tempoh menunggu, harga mahal dan risiko terbengkalai

  1. LOKASI
    • Cari yang dekat supaya boleh duduk sendiri.
    • Jika yang dekat terlalu mahal, carilah yang jauh dan murah mengikut keupayaan pembiayaan anda kemudian sewakan dan anda teruskan menyewa hartanah yang dekat.
  2. JENIS
    • Jika banglo terlalu mahal, pilihlah semi-D.
    • Jika masih mahal, pilihlah teres.
    • Jika masih mahal, pilihlah kondo / apartmen.
    • Jika masih mahal, pilih rumah pangsa / flat.
    • Jika masih mahal, pilih rumah kos rendah mengikut syarat.
    • Jika masih mahal, bergurulah ilmu mencari rumah murah.
    • Jika masih tak jumpa, nafsu anda terlalu besar untuk dapat yang sempurna segalanya
  3. CARA BELI

Pasaran Sekunder (Subsale) – rumah terpakai, modal sederhana, boleh runding harga. harga sederhana, risiko rendah kerana rumah sedia ada, namun tak ramai yang pandang sebab rumah lama dan terpakai.

Lelong – rumah busuk, modal tinggi, risiko tinggi, kebanyakannya sangat murah namun tidak boleh lihat dalaman rumah sebelum membeli dan mungkin banyak tunggakan

  1. BAJET

• Nak percuma? Tunggulah anda dapat harta secara pewarisan. Itu pun kalau dapatlah!

• Tentukan harga rumah yang ingin dimiliki mengikut hasil perjumpaan dengan pegawai bank di awal cerita tadi

• Masih ada rumah murah contohnya 10,000 (bukit beruntung), 60,000 (damansara damai), 70,000 (puchong) dan lain-lain. Usahakan mencari!

• Jika rumah murah itu anda rasakan jijik, beli dan sewakanlah. Sekurang-kurangnya anda dah ada satu rumah. Penyewa bayar unit anda, dan anda bayar unit yang sewa. Tapi anda tetap dah ada satu unit sendiri walaupun masih menyewa rumah orang lain sampai mati!

• Harga rumah biasanya akan terus meningkat. Selepas beberapa tahun, anda boleh buat pembiayaan semula atau jual sahaja dan belilah rumah idaman anda. Mulakan dahulu dengan yang kecil dan sederhana.

  1. LEASEHOLD / FREEHOLD

Leasehold : Pajakan. Harga rendah sedikit berbanding unit Freehold. Bank biasanya akan memberi pembiayaan jika baki tempoh pajakan ialah sekurang-kurangnya 30 tahun selepas tamat tempoh pembiayaan. Proses pembelian dan pindah milik juga sedikit rumit berbanding unit Freehold.

Freehold : Hakmilik Kekal. Harga tinggi sedikit berbanding unit Leasehold. Biasanya permintaan tinggi berbanding unit Leasehold namun tidak semestinya juga.

• Mana-mana pun boleh sahaja sebenarnya, untuk rumah pertama jangan terlalu memilih sahaja.

  1. BUMI LOT / NON-BUMI LOT

• Bumi Lot : Untuk Bumiputra sahaja. Harga murah sedikit berbanding Non-Bumi Lot.

• Non-Bumi Lot : Terbuka kepada semua bangsa. Harga tinggi sedikit berbanding Bumi Lot.

• Jika anda bumiputra, beli mana-mana pun boleh. Jangan terlalu memilih.

••••••••••••••••••••••••••••••••
B. BELI SENDIRI @ AGEN
••••••••••••••••••••••••••••••••

  1. Kalau anda yakin anda mahir, silakan beli sendiri. Booking, Deposit, S&P, guaman, pembiayaan dan sebagainya. Jika mahirlah ya.
  2. Jika anda tak mahir, guna khidmat Agen Hartanah Berdaftar. Buru hartanah pertama melalui agen. Agen sedia membantu untuk “mix and match” dan beri nasihat kewangan. Namun pastikan agen yang anda cari itu berkaliber, boleh dipercayai dan berdaftar.
  3. Cara paling selamat? Dua-dua cara pun selamat. Namun jika tiada ilmu, dua-dua cara pun bahaya tau!

••••••••••••••••••••••••••••••••••••
C. SENARAI HARTANAH DIJUAL / DIBIDA
••••••••••••••••••••••••••••••••••••

  1. SUBSALE ✔

• Agen Hartanah Berdaftar
• Facebook Group
• Laman Sesawang : mudah.my, iproperty dan lain-lain
• Rondaan ke lokasi yang diingini dan lihat iklan di pagar rumah yang ingin dijual jika ada
• Mulut-ke-mulut (pentingnya networking dan ringan mulut untuk bertanya kejiranan)

  1. LELONG ✔

• Agen Lelong
• Facebook Group
• Laman Sesawang Pelelong : Ng Chan Mau, Property Auction House, Ehsan Auctioneer, Eszam Auctioneer dan lain-lain
• Laman Sesawang Berbayar : lelongtips, auctiondata, auctionlist dan lain-lain
• Laman Sesawang Bank : CIMB, RHB dan lain-lain

3 UNIT DALAM PEMBINAAN ✔

• Agen Hartanah Berdaftar
• Facebook Group
• Laman Sesawang : mudah.my dan lain-lain
• Pusat Beli Belah

••••••••••••••••••••••••
D. NILAI PASARAN
••••••••••••••••••••••••

  1. Semak Nilai Pasaran

• Jurunilai Hartanah
• Walk-in jumpa pegawai bank bahagian pembiayaan perumahan dan minta mereka tanya panel Jurunilai Hartanah nilai pasaran unit yang anda minati
• Lihat harga transaksi jualbeli contohnya di Brickz.my (laman sesawang berbayar)
• Anggar melalui perbandingan dengan iklan unit yang lebih kurang sama di lokasi serupa dalam internet

  1. Harga Jual vs Nilai Pasaran

• Harga Jual = Nilai Pasaran : OK
• Harga Jual < Nilai Pasaran : Sangat OK • Harga Jual > Nilai Pasaran : KO kecuali aliran tunai sangat bagus

  1. Pembiayaan vs Nilai Pasaran / Harga Jual

• Bank hanya memberikan pembiayaan sehingga 90% (atau 70% untuk rumah ketiga ke atas) daripada Harga Jual atau Nilai Pasaran, mana-mana yang lebih rendah.

Photo by bongkarn thanyakij on Pexels.com

■■■■■ BELI HARTANAH PERTAMA

•••••••••••••••••••••••••••••••••••
BELI UNIT PERTAMA ANDA
•••••••••••••••••••••••••••••••••••

  1. Pilih unit yang telah anda senaraipendek samada unit dalam pembinaan (underconstruction), pasaran sekunder (subsale) atau lelong (auction).
  2. Solat istikharah supaya anda memilih sesuatu yang betul
  3. Jika subsale :
    • semak geran – nama pemilik, status, tempoh pajakan (jika leasehold), kaveat dan lain-lain
    • pastikan ia bukan dalam senarai rumah untuk dilelong
    • bayar booking (di pejabat peguam atau agensi sahaja!)
    • dalam klausa booking, pastikan anda letak terma deposit dikembalikan sepenuhnya jika pembiayaan tidak diluluskan pada margin 90% (atau apa-apa margin yang anda mahu)
    • dapatkan resit booking
    • bayar baki deposit 10%
  4. Jika lelong :
    • semak geran – nama pemilik, status, tempoh pajakan (jika leasehold), kaveat dan lain-lain
    • semak tunggakan
    • lawatan tapak (site visit)
    • pastikan pembiayaan anda boleh lepas! … atau anda bakal berhadapan risiko deposit hangus
    • masuk bida dan bida pada had yang anda tentukan sahaja
    • jika kalah, cuba lagi
    • jika menang, teruskan langkah berikutnya
  5. Jika dalam pembinaan daripada pemaju
    • semak iklan – pastikan iklan memenuhi syarat KPKT
    • semak projek – pastikan dibina oleh pemaju yang sah
    • semak tapak pembinaan – pastikan ia tapak yang betul
    • semak pemaju – lihat track record
    • HATI-HATI DENGAN SCAM!
    • bayar booking
    • bayar baki 10% (jika perlu)

••••••••••••••••••••••
LANTIK PEGUAM
••••••••••••••••••••••

  1. Untuk subsale dan lelong, anda berhak lantik peguam sendiri. Sekali lagi, lantik peguam berkaliber dan boleh dipercayai. Untuk underconstruction, biasanya anda perlu guna peguam panel pemaju, namun anda tetap boleh lantik peguam yang lain untuk jaga kepentingan anda (namun perlu fikirkan tambahan kos).
  2. Lakukan tindaksusul dan tanya “progress” sekurang-kurangnya sekali setiap 2 minggu.
  3. Peguam akan lakukan tindakan seterusnya yang diperlukan.
  4. Jika ada kekeliruan, hubungi peguam anda untuk dapatkan maklumat terperinci.
  5. Kos guaman biasanya dalam julat 3% – 8% daripada harga rumah.

••••••••••••••••••••••••••••
BAYARAN – SUBSALE
••••••••••••••••••••••••••••

  1. Deposit 10% daripada harga rumah (kalau dapat unit bawah nilai pasaran yang boleh markup harga S&P, maka deposit dapat dikurangkan)
  2. Kos dokumentasi guaman 3% – 8% daripada harga rumah
  3. Renovasi? Ala kadar sahaja sudahlah. Kos adalah bergantung kepada nafsu anda.
  4. Tempoh serah kunci biasanya 3-6 bulan.

••••••••••••••••••••••••••
BAYARAN – LELONG
••••••••••••••••••••••••••

  1. Deposit 5% atau 10% daripada harga rizab rumah
  2. Jika guna agen, bayaran agen dalam 1.5% – 3.0% daripada harga menang bidaan jika menang. Jika kalah bidaan, tanya awal-awal daripada agen berapa bayaran jika kalah.
  3. Jika menang, anda perlu tahu berapa kos yang perlu anda keluarkan untuk tunggakan, kos guaman (3%-8%), kos pembaikian dan lain-lain.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••
BAYARAN – UNDERCONSTRUCTION
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••

  1. Bayar booking
  2. Bayar baki 10% (jika perlu)
  3. Bayar “progressive payment” mengikut syarat antara bank dan pemaju
  4. Sentiasa follow up supaya tiada kelewatan pembayaran yang boleh menyebabkan anda terpaksa membayar penalti kelewatan sewaktu proses serah kunci kelak
Photo by Magda Ehlers on Pexels.com

■■■■■ 10 TIPS BELI RUMAH PERTAMA

  1. Beli unit bawah nilai pasaran :
  • unit lelong
  • unit pasaran sekunder (subsale)
  1. Beli unit kos masuk (entry cost) minima :
  • unit dalam pembinaan berdiskaun >10%
  • unit pasaran sekunder (subsale) boleh runding
  • pembiayaan bank / kerajaan 100%
  1. Beli unit yang harganya lebih rendah daripada kemampuan sebenar (sebagai buffer)
  • kemampuan 300K, belilah 200K-250K
  • kemampuan 150K, belilah 80K-120K
  1. Beli dua unit terus untuk maksimakan kedua-dua kuota 90% pembiayaan anda untuk dua rumah pertama.
  • mampu beli 300K, beli 2 unit 100K-150K
  • mampu beli 200K, beli 2 unit 60K-100K
  1. Beli sahaja di mana-mana.
  • rumah murah jauh, beli dan sewa
  • rumah murah dekat, beli dan duduk
  1. Rajin mencari setiap hari kerana unit menarik banyak mata memerhati.
  • media sosial
  • mudah.my
  • ronda kawasan
  1. Guna Agen Hartanah.
  • padan permintaan (demand) & pembekalan (supply)
  • kadang-kadang dapat nasihat kewangan
  1. Lawat Kawasan (Site Visit).
  • tengok lokasi
  • tengok kejiranan
  • tengok kerosakan
  • tengok potensi
  • runding berdepan
  1. Semak Profil Kewangan.
  • Pendapatan (Income)
  • Penolakan (Deduction)
  • Komitmen
  • Simpanan
  • Pelaburan
  • Debt-Service Ratio (DSR)
  • Kelayakan Pembiayaan
  1. Cari ilmu – mentor, buku, seminar
  • Belajar cara dapatkan rumah murah
  • Dapatkan ilmu dan praktikkan
  • Ilmu tanpa usaha ibarat pohon tidak berbuah

“Saya tidak beri ikan. Saya hanya bagi joran; pilihlah umpan apa anda nak guna, lubuk mana anda nak pergi dan ikan apa anda nak kail.”

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

*Artikel asal oleh Mohd_Fadhli_Mohd_Fauzi.

SHARE & FOLLOW

RahimHelmee Properties

Facebook Page