KRITERIA RINGKAS JUAL RUMAH

BUANG EMOSI


✓Ramai pemilik ada nilai sentimental dengan rumah yang nak dijual. Mereka dah duduk lama di situ, dah ubah suai rumah dan lihat anak-anak mereka membesar.

✓Ini boleh jadi halangan semasa penjual nak tetapkan harga rumah.

✓Mereka tetapkan harga terlalu tinggi dan gagal menjual.

✓Atau jika rumah tu pernah beri kesan emosi negatif…

✓Mereka letak harga terlalu rendah dan akhirnya tak dapat apa yang patut mereka dapat.

✓Bila nak tentukan harga, anda kena berlapang dada dan buang emosi terlebih dahulu.

✓Ini kerana rumah anda akan bersaing dengan ratusan rumah lain dan emosi boleh menggagalkan jualan.

✓Bila anda dah buat langkah ni, barulah anda boleh tentukan harga rumah berdasarkan harga pasaran dan permintaan.

Semoga Bermanfaat.

Terima Kasih

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

INVESTMENT HARTANAH

Cerita masa depan..

“Tanam pokok durian hari ini , tidak akan berbuah pada keesokan harinya..”

  • maksud investment property.

CERITA 1
• Di sesuatu lokasi, jika terdapat hotspot pelancongan yang menarik.

Biasanya saya dan group komuniti akan search untuk cari homestay yang boleh muat ramai, tapi selesa.

• Kemudian nya saya akan Google ” Homestay [nama lokasi]”

• Contohnya Google Search “Homestay Gopeng”.

CERITA 2
• Di sesuatu lokasi, terdapat 3 universiti utama yang jauh dari Kuala Lumpur.
• Setelah semester berikutnya, pelajar akan tinggal di luar Kampus.
• Lalu, pelajar pelajar pelajar pelajar (terlalu ramai , maklumlah 3 universiti utama) , sekali lagi akan Google dan merayau cari penempatan untuk tempat tinggal di luar Kampus.
• Maka, berebut lah penduduk tempatan, convert rumah jadikan asrama.
• Ada yang giler2 punya charge setiap satu bilik.
• Ada yang charge ikut kepala.

CERITA 3
• Ibubapa yang dari jauh, samada dari Johor atau pun Pantai Timur atau pun daripada Sabah atau pun Sarawak, takkan nak balik hari, selepas hantar anak masuk universiti.
• Mesti cari homestay.

CERITA 4
• Baru2 kahwin, tak mampu beli rumah mahal2.
• Beli la yang murah dulu. Kecik pun tak per.
• Nanti bila dah upgrade, rumah yang kecik tu, buat homestay / hostel dan sebagainya.

CERITA KESELURUHAN NYA.
• Dekat dengan 3 universiti, harga bermula daripada RM98K . Cuba kira berapa bayaran bulanan, lebih2 lagi dengan OPR BNM 1.75%.

• Walaupun aset ni di luar Kuala Lumpur, boleh saja invest untuk anda yang tinggal di Kuala Lumpur.
• Ya, betul, di sebabkan ramai jugak yang daripada KL yang invest lah, yang saya tolong beritahu ni.
• Supaya yang tidak tahu , boleh la tahu dan ambil peluang ini.
• Lagi satu lokasi, dekat dengan hotspot pelancongan.

APA2 PUN, KERJA SAYA IALAH, MENYAMPAIKAN MAKLUMAT BERKENAAN PELUANG. KERANA ORANG LAIN DAH MULA. NANTI SAYA DI SALAHKAN KERANA TAK PERNAH CERITA KAN DALAM FACEBOOK.

ASYIK CERITA MEMBAWANG AJER YOU ALL CAKAP. PADAHAL SAYA SUCI DARIPADA BAWANG.

SEMOGA PERKONGSIAN YANG BERMANFAAT.

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1.

Ada pelbagai perkara perlu diberi kan perhatian dan ambil tahu, jika ingin beli rumah. Terutamanya buat yang pertama kali.

Ataupun untuk persediaan di masa akan datang.

Untuk Artikel PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1 ni, kita mulakan dengan tajuk berikut :

PART 1 : PROFIL KEWANGAN

PROFIL KEWANGAN

  1. Senaraikan Pendapatan (Income)
    ● Pendapatan tetap
    ● Pendapatan tidak tetap (elaun, komisen, overtime, bonus dan lain-lain)
    ● Pendapatan sampingan
  2. Senaraikan Potongan (Deduction)
    ● Potongan KWSP
    ● Potongan SOCSO / PERKESO
    ● Potongan Cukai Bulanan (PCB)
    ● Potongan Zakat
    ● lain-lain yang berkenaan
  3. Senaraikan Komitmen (Commitment)
    ● Pembiayaan peribadi
    ● Pembiayaan kenderaan
    ● Kad kredit
    ● Pembiayaan ASB
    ● Pinjaman pengajian contohnya PTPTN
    ● lain-lain yang berkenaan
  4. Senaraikan Pelaburan
    ● ASB
    ● Saham
    ● Unit Amanah
    ● lain-lain yang berkenaan
  5. Senaraikan Simpanan
    ● Bank
    ● Tabung Haji
    ● lain-lain yang berkenaan
  6. Senaraikan Cukai
    ● Cukai Pendapatan
    ● Cukai Perniagaan
    ● lain-lain yang berkenaan
  7. Dokumentasi
    Semua senarai di atas perlu mempunyai dokumen sah sebagai bukti contohnya :
    ● Pendapatan : Slip Gaji
    ● Potongan : Slip Gaji
    ● Komitmen (Pembiayaan) : Letter Offer
    ● Pelaburan : Buku ASB / Penyata yang dikemaskini
    ● Simpanan : Buku Simpanan yang dikemaskini
    ● Cukai : Penyata Cukai.

… BERSAMBUNG . PART 2 : LAPORAN KREDIT.

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Happy 90th Birthday Warren E. Buffet

Warren Edward Buffett is an American investor, business tycoon, and philanthropist, who is the chairman and CEO of Berkshire Hathaway. He is considered one of the most successful investors in the world and has a net worth of US$78.9 billion as of August 2020, making him the seventh-wealthiest person in the world. WikipediaBorn: August 30, 1930 (age 90 years), Omaha, Nebraska, United StatesNet worth: 79 billion USD (2020)Education: Columbia Business School (1950–1951), moreSpouse: Astrid Menks (m. 2006), Susan Buffett (m. 1952–2004)

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Salam MERDEKA ke 63 🇲🇾

Salam Kemerdekaan ke 63 – 31 August 2020 – Cabaran Baru Normal Baru Merdekakan dari Pendamik.
“Buy House To Stay Home”.
Bantu Putuskan Rantaian Covid.

– rahimhartanah.net

Mudahnya kena tipu RM357,000 | Harian Metro

Mudahnya kena tipu RM357,000


MyMetroMutakhir

Mohamed Farid Noh
farid_noh@bh.com.my


SEORANG pemilik syarikat pertanian berputih mata apabila kerugian RM357,000 ditipu pemilik tanah palsu di Ayer Hitam, Batu Pahat.

Mangsa berusia 50-an dikatakan mencari tanah pertanian untuk dipajak dan diusahakan dengan tanaman tebu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Asisten Komisioner Mohd Salleh Abdullah berkata, mangsa kemudian berkenalan dengan seorang broker tanah.

Berita Penuh Keluar Di link berikut:

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/08/614012/mudahnya-kena-tipu-rm357000

SEMI-D SEKSYEN U17, SHAH ALAM

MODAL RM5000 SAHAJA UNTUK MEMILIKI SEMI-D 2 TINGKAT MEWAH, SAIZ 40’X80’, 6 BILIK, 5 BILIK AIR @ SEKSYEN U17, SHAH ALAM SEMPADAN SUNGAI BULOH” 🏡🏡

Rumah Semi-D 2 tingkat mewah dengan komuniti berpagar & persekitaran yang kondusif. Design menarik dan menggunakan bahan binaan berkualiti tinggi. 💪💪

Dibina dengan konsep “bina & jual” di mana semua rumah telah pun siap di bina, pembeli boleh terus berpindah ke rumah moden & mewah ni.

Detail:

Size intermediate: 40×80
6 Rooms, 5 Baths
Ready to move in!
Brand new semi-detached house
24 hrs security guarded & gated
Harga bermula: RM976,000 sahaja!

Pakej Menarik:

⭐Booking RM 5,000 Only!
⭐Price from 976,000 only
⭐Zero Entry Cost, Tanpa Deposit
⭐Full Loan
⭐PERCUMA Yuran Guaman (SPA)
⭐Geran individu tersedia
.

Mengapa Anda Harus Memiliki Rumah Ini?

  1. Pemenang anugerah HIGH QLASSIC ACHIEVEMENT dari CIDB MALAYSIA
  2. Kawasan kepadatan rendah dengan hanya 84 unit rumah sahaja
  3. Nilai kepada harga yang dibayar
    👍 ‘Workmanship’ yang berkualiti tinggi
    👍 Binaan besar dengan harga per kaki persegi yang rendah
  4. Smart Home Security Key
  5. Hanya 1km exit ke Lebuhraya Guthrie
  6. Komuniti berpagar (anti-climb fence) & berpengawal.
  7. 3 Ekar Landskap Taman Terbuka dengan kemudahan awam dan pokok buah2an
  8. Fibre Optic-Wi-Fi tersedia
  9. Pakej pembelian yang tidak memerlukan modal yang tinggi (Zero Entry-Cost).
    .

Akses:

☑5 minit ke Lebuhraya Guthrie susur Sungai Buloh/Paya Jaras Interchange
☑10 minit ke Lebuhraya LATAR (Elmina) & Interchange DASH Highway
☑15 minit ke Lebuhraya NKVE (Sg Buloh)
☑20 minit ke Lebuhraya Persekutuan (Shah Alam)
☑20 minit ke Kota Damansara
☑20 minit ke Terminal Sky Park (Subang)
☑25 minit ke One Utama, IKEA, The Curve

.

.
Unit limited! Kunjungi rumah contoh kami segera!!

RahimHartanah
011-11990073

RahimHartanah
011-11990073

REN32649

https://m.mudah.my/view?ad_id=84399705&share_from=android&share_to=other

– Rahim Hartanah

– InformationHartanah

Microsoft bina pusat data di Johor

SYARIKAT gergasi teknologi global, Microsoft, sedang membina pusat data di daerah Kulai, dan pembinaannya kini sudah mencapai tahap 40 peratus, kata Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad.

Beliau berkata, pembinaan itu dilihat dapat merancakkan sektor ekonomi sekali gus menyediakan peluang pekerjaan di negeri ini.

“Pembinaan pusat data ini bukan sahaja dilihat dalam bentuk pelaburan yang khusus, tetapi ia dapat menyediakan peluang pekerjaan yang banyak.

“Ia juga dapat menarik syarikat-syarikat rangkaian Microsoft untuk datang ke Johor dan membuat pelaburan di sini,” katanya ketika berucap melancarkan kempen Johor Perangi Denggi 2020 di Johor Bahru, hari ini.

Berita Penuh baca di link berikut..

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2020/08/613212/microsoft-bina-pusat-data-di-johor

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

NEW PROJECT : BANGLO 3 TINGKAT, IPOH

New Project FOR SALE .

IPOH –

BANGLO 3 TINGKAT. IPOH.

New Completed  Project.

Ketenangan tiada bandingan.

Contact me jika BERMINAT.

https://was.me/601111990073

– Admin. Rahimhartanah.net

MRTT ATAU MLTT

Daripada Artikel Mr. Ahyat Ishak.

Untuk manfaat semua.

“SAYA NAK BELI RUMAH. MANA SATU NAK AMBIL? MRTT ATAU MLTT?“
.
Penerangan ringkas beza antara MRTT dan MLTT. Kedua2nye adalah perlindungan utk aset kita yang patut kita ambil tahu. Ramai yang tak faham bezanye tapi ramai yg berani berhutang utk beli rumah.

Bila kita mohon pembiayaan, biasanye bank akan minta kita ambil MRTT. Ini adalah perlindungan paling asas.

Persoalannya adakah ini yg terbaeks utk diri kita sendiri? So ni ringkasan untuk pemahaman sahabat2 semua.

📌MRTT akan membiayai lebihan hutang je
📌MLTT pula lupus hutang n ganti income

Kenapa macam tu?

Contohnya jika harga Rumah : rm300,000

Situasi: Selepas 10 tahun bayar baki pembiayaan rumah tinggal dalam anggaran rm200,000. Pemilik rumah meninggal dunia.

MRTT:
✅ Bank bayar baki pembiayaan rm200,000 .
✅ Hutang rumah selesai tersebut akan dapat kepada waris.

MLTT:
✅ Waris akan terima pampasan rm300,000
✅ Baki pinjaman rm200,000 dilunaskan
✅ Rumah tersebut akan dapat kepada waris
✅ Lebihan anggaran rm100,000 untuk waris

Itulah dia Hibah!

Dan di sinilah konsep pelupusan hutang dan penggantian pendapatan. Pampasan tu dapat selesaikan hutang bank. Ini bertindak sebagai pelupusan hutang. Dan lebihannye jadi penggantian pendapatan.

Kelebihan MLTT ini dia include sekali dengan hibah kepada waris kita.

Jadi dengan Ambil MLTT:
✅ Dapat lunaskan hutang rumah
✅ Dapat hibah
✅ Dapat saving
.
Semoga perkongsian ringkas tentang MRTT n MLTT ini bermanfaat. Semoga sahabat yg dah berhutang utk beli rumah boleh vuat keputusan yg bijak utk melindungi diri dan keluarga. Boleh PM bagi yg nak bantuan lanjut utk urusan MLTT ya.
.
SELAMAT BERJUANG!
.
Nota:
1. Pengiraan baki pembiayaan itu adalah anggaran berdasarkan pembiayaan rm300,000 selama 30 tahun pada 90% mof dan kadar keuntungan bank 3%.
2. Sila dapatkan maklumat baki pembiayaan yg tepat dengan pihak bank berdasarkan syarat2 pembiayaan anda
3. Lebihan pampasan adalah berdasarkan MLTT sebanyak rm300,000 sahaja

Artikel asal sila rujuk Di link Di Bawah.

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

Vacancy tax to imposed on developers as early as 2021 – Zuraida

KUALA LUMPUR (Aug 19): The Housing and Local Government Ministry (KPKT) is formulating a tax that could be imposed on developers who fail to sell their properties as early as early next year, in an effort to reduce overhang of residential units in the country.

EDGEPROP.MY

Full story read here from edgeprop.my

https://www.edgeprop.my/content/1725664/vacancy-tax-imposed-developers-early-2021-zuraida

INVESTMENT STORY TELLING

Hai Investor,

HAI SEMUA ,

INVESTMENT_STORY_TELLING.

BEST COMMERCIAL PROPERTY INVESTMENT IN IPOH.

Lokasi BAIK. Tenant Bagus. Sewa bulanan yang Baik.

Yang penting RETURN YANG BERBALOI.

Just grab this opportunity.

Kalau you lepas peluang Ni. Nanti investor lain #SAMBAR dulu.

Zaman #PKPP Dan #COVID19 Ni, bila Kita Ada TENANT YANG KUAT buatkan biz rasa secured.

MAIN TENANT ADALAH POPULAR RETAILER IN MALAYSIA.

ADA #DUA BUILDING FOR YOU.

KEDUA DUANYA ANCHOR TENANT YANG VERY GOOD AND TRUSTED.

THANK YOU FOR READING THIS INFO TILL THE END.

  • RahimHartanah.net

• InformasiHartanah

🚴 IKUT TREND SEMASA

Ikut Trend Semasa.

KUALA LUMPUR – Ramai kawan2 yang berselfie dengan 🚴 basikal , sejak akhir2 ini. Jadi saya pun tidak mahu ketinggalan dengan arus Semasa.

Sebelum saya beli 🚴. Jadi saya edit gambar ni dulu buat sementara waktu ni.

In Sha Allah. Kalau ada kesempatan nanti, pasti memiliki juga 🚴. Doa2 kan ya.

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

🗣️🏢 PROJECT BRIEFING

SELANGOR. PERAK. NEGERI SEMBILAN. MELAKA.

Project Briefing –

  • Selangor
  • Perak
  • Melaka
  • Negeri Sembilan

Pricing from RM88,000 – RM600,000 ++ ONLY.

  • SOHO
  • Apartment
  • PR1MA
  • Rumah Selangorku
  • Terrace 1 Storey
  • Terrace 1.5 Storey
  • Terrace 2 Storey
  • Banglo 1 Storey
  • Banglo 1.5 Storey

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah