Categories
Artikel KNOWLEDGE LESSON

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

Categories
Artikel KNOWLEDGE

BEZA ANTARA PECAH BAHAGIAN DAN PECAH SEMPADAN

Ramai yang masih keliru tentang beza antara PECAH BAHAGIAN dan PECAH SEMPADAN. Peguam Hartanah pun ada sesetengahnya masih keliru.

Mari saya explain balik. Supaya lebih faham.

Pecah Bahagian:

  • Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian.
  • Apabila buat pecah bahagian, setiap pemilik bersama masing-masing akan dapat geran baru 1/1 bahagian atas nama masing-masing.
  • Biasanya dipraktiskan dalam kes di mana pemilik bersama nak pecah bahagian masing-masing untuk dapatkan geran individu bahagian masing-masing.
  • Tanah masih kekal status pertanian.

Pecah Sempadan:

  • Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian.
  • Apabila buat pecah sempadan kepada 22 lot tanah geran individu, setiap lot tanah geran individu masih kekal atas nama 3 pemilik bersama yang memiliki 1/3 bahagian masing-masing.
  • Jika pemilik bersama nak jual atau buat pindah milik, ketiga tiga pemilik bersama perlu tandatangan dokumen jual beli dan pindah milik (melainkan kesemua pemilik bersama setuju bagi PA kepada salah seorang daripada mereka)
  • Biasanya dipraktiskan dalam kes di mana pemaju nak buat projek perumahan atau pengusaha tanah lot nak dapatkan tanah lot geran individu.
  • Biasanya dibuat bersekali dengan permohonan tukar syarat daripada status pertanian kepada bangunan.

Sekarang nampak tak BEZA ANTARA KEDUA-DUANYA?

Jom tengok gambarajah ini untuk pemahaman lebih mudah. Jangan PECAH KEPALA SUDAH 🙂

**Tiada istilah Pecah Lot atau Pecah Geran dalam Kanun Tanah Negara.

Disediakan oleh:

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Timbalan Presiden
Pertubuhan Kebajikan dan Literasi Undang-undang Malaysia
(K-LITERASI)

Categories
Artikel KNOWLEDGE

PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH

Kenapa urusan jual beli rumah sangat kompleks ?


.
Ada banyak pihak yang terlibat, contohnya:

  1. Lawyer side buyer
  2. Lawyer side owner
  3. Lawyer loan
  4. Developer office
  5. Pejabat tanah
  6. Valuer
    .
    Nak tunggu sampai dapat kunci adalah satu perjalanan yang panjang.
    .
    Kecuali kes yang dah siap ready strata, freehold, owner tiada hutang bank, tiada tunggakan…
    .
    Jika kes seperti:
  7. Leasehold,
  8. rizab melayu,
  9. low cost,
  10. strata belum siap,
  11. master title,
  12. developer bankrupt,
  13. tunggakan maintenance owner banyak,
  14. owner adalah syarikat
  15. Double transfer
  16. Owner meninggal
    .
    Memang akan makan masa,…. Jangan tanya bila tarikh selesai semua… Memang takde jawapan, boleh estimate saje.
    .
    Jangan la compare dengan rumah jiran beli, kenapa jiran beli dah settle awal. Bila di check rupanya rumah jiran owner dah siap buat strata, hutang bank dah habis bayar semua.
    .
    Jika beli dengan owner yang syarikat, proses mesti lagi lama, tak sama dengan owner individu.
    .
    Owner individu boleh budi bicara lagi, owner syarikat perlu ikut semuanya bulat-bulat.
    .
    Setiap perjalanan kes tu terpaksa lalui banyak department sebelum sampai ke tangan ahli lembaga.
    .
    Ahli lembaga pula biasanya ada lebih dari seorang. Jika ada yang tak hadir masih tak cukup sign.
    .
    Sebagai pembeli, jika anda beli rumah subsales di Malaysia, tak kisah la lokasinya hot sekali pun, anda kena standby dari segi mental juga.
    .
    Di tambah pula tahun ni 2 bulan covid, 2 bulan tu dah cukup untuk menggangu keseluruhan proses.
    .
    3 bulan tempoh yang dalam agreement tu tak semestinya hanya dari tarikh sign snp ye.
    .
    Kes to kes, boleh jadi 3 bulan start selepas developer sign borang direct transfer.
    .
    Jadi pembeli akan mula cakap semua orang salah, sebab urusan melibatkan banyak pihak.
    .
    Lagi sekali saya tekan kan, beli rumah subsales dalam Malaysia kena kuat mental, banyak bersabar.
    .
    Kerja ren sebenarnya hanya takat sign snp je, lepas pada tu memang ren tiada apa-apa kuasa nak cepatkan proses, kecuali update status kes saje. Jadi hargai la ren anda, jangan di letak 100% kesalahan tuh pada dia.
    .
    Benda bernilai, memang susah dapat. Nothing is perfect

Luqman Abd Rahim
The Heavy Metal Pie

Categories
IKLAN NEW PROJETS

PROJEK RUMAH RTC GOPENG RM225K

Moh orang Perak esp Gopeng..Projek Perumahan baru berdekatan RTC Gopeng. Moh ler yeop.

Teres 1-Tingkat – Bermula RM 225K
Teres 1.5 Tingkat – Bermula RM 248K

Lokasi sangat strategik, hanya 5 min exit Highway PLUS Gopeng atau Simpang Pulai & bersebelahan sahaja dengan RTC Gopeng dan Mydin.

✅ Jenis: Teres 1 Tingkat & Teres 1.5 Tingkat
✅ 4 Bilik, 2 Bilik Air
✅ 2 Ruang Dapur Wet & Dry (bagi teres 1.5 tingkat)
✅ Carporch berbumbung memuatkan 2 kereta
✅ Saiz tanah: 20×70
✅ Luas binaan yang besar
✅ Status: Freehold

Tawaran Menarik Pemaju:

🔸 Booking hanya RM500 sahaja
🔸 5% Bumi Discount
🔸 100% Full Loan
🔸 Percuma Yuran Guaman SPA
🔸 Percuma Duti Setem

Hubungi Saya untuk proses booking dan seterusnya.

Categories
KNOWLEDGE

SEJARAH KAMPONG BHARU, KUALA LUMPUR

Fakta tentang Kampong Bharu, Kuala Lumpur!

1- Ejaan yang sebenar kampung melayu yang terkenal berada ditengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur ini adalah Kampong Bharu.

2- Pada asalnya Kampong Bharu ini terdiri dari 7 buah kampung dan kemudian ditambah kepada tiga(3) buah lagi kampung dengan pelbagai tradisi suku yang berbeza iaitu:-

2.01. Kampung Periuk – Pelbagai Suku
2.02. Kampung Atas A – Suku Mandailing
2.03. Kampung Atas B – Suku Minangkabau
2.04. Kampung Pasar Minggu – Pelbagai Suku
2.05. Kampung Masjid – Suku Rawa
2.06. Kampung Hujung Pasir – Pelbagai Suku
2.07. Kampung Paya – Suku Jawa
2.08. Kampung Pindah – Pelbagai Suku
2.09. Kampung Chendana – Pelbagai Suku
2.10. Kampung Khatib Koyan – Pelbagai Suku

3- Kampong Bharu adalah penempatan terbesar orang Melayu di pusat bandar Kuala Lumpur yang mempunyai 3 pecahan kategori tanah seperti berikut:-

A. Kawasan M.A.S (Malay Agriculture Settlement) seluas 222.76 ekar (89.70 hektar) mengandungi 7 buah kampung tradisi yang diwartakan pada 11 Januari, 1964. Ia merupakan tanah kurnia hakmilik kekal yang dikenakan sekatan kepentingan. Sekatan Kepentingan secara jelas menyatakan tanah tersebut tidak boleh dijual dan/atau tidak boleh diduduki oleh orang Bukan Melayu

B. Tanah rezab Pasar Jalan Raja Bot seluas 44.3 ekar (16.3 hektar) merupakan tanah yang mula dibangunkan sejak tahun 1955

C. Kawasan luar M.A.S yang dimiliki oleh DBKL dan PKNS seluas 40.29 ekar (18.8 hektar) dengan pegangan bebas tanpa sekatan kepentingan.

4- Malay Agricultural Settlement (MAS) ditubuhkan dengan berdasarkan peruntukan Seksyen 3 (1)The Malay Agricultural Settlement (Kuala Lumpur) Rules 1950 yang meletakkan urusan pentadbiran dan kawalan Kampong Bharu di bawah kuasa Lembaga Pentadbir MAS.

5- Tanah Kampong Bharu dikurniakan oleh Sultan Selangor, Sultan Alauddin Sulaiman Syah, Raja Muda Musa (Sultan Sulaiman) pada tahun 1899.

6- Antara tujuan utama Baginda Sultan mengurniakan tanah ini bagi mengimbangi struktur ekologi Kuala Lumpur pada ketika itu serta tarikan ekonomi terhadap dua kaum utama di wilayah tersebut iaitu Melayu dan Cina.

7- Kongres Melayu pertama diadakan adalah di Kampong Bharu pada 1 Mac 1946 di Kelab Sultan Sulaiman dan dipengerusikan oleh Datuk Onn Jaafar.

8- Kampong Bharu mempunyai 4 buah sekolah iaitu:-

8.1 – Sekolah Kebangsaan Jalan Raja Muda Abdul Aziz

8.2 – Sekolah Kebangsaan Kampong Bharu

8.3 – Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Wilayah

8.4 – Sekolah Pendidikan Khas Kampong Bharu

9- Kampong Bharu mempunyai sebuah klinik kerajaan iaitu Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Di Jalan Raja Abdullah serta mempunyai sebuah masjid iaitu Masjid Jamek Kampong Bharu yang terkenal dengan julukan Bubur Lambuk pada setiap tahun bulan Ramadhan.

10- Antara peristiwa bersejarah dan penting yang pernah berlaku di Kampong Bharu:-

-Peristiwa hitam 13 Mei 1969
-Banjir besar Kuala Lumpur 1971
-Reformasi 1998

**Gambar peristiwa banjir besar kedua di Pintu Gerbang Kampong Bharu pada tahun 1976 ihsan dari Sdr. Nanom Maranun Mohammed Ali

Tolong sebarkan perkara ini agar semua rakyat Malaysia dapat mengenal & ketahui antara Kampung Melayu yang terakhir tinggal/berada di ibukota Kuala Lumpur.

Komen:
Kata Khairina Yaacob,
Banjir ni melimpah sampai ke Jalan Pekeliling.. Masa ni tahun 1971 sy di djh 4 di SRJK Jln Temerloh KL.. Seronok tak payah pergi sekolah.. Flat kami dh mcm pulau..

Semasa peristiwa 13 Mei 1969, sy dlm djh 2 dan sy msh ingat semua peristiwa semasa itu.. Sy tinggal di Kg Datuk Keramat dn bersekolah di SRJK Jln Gurney 2 KL.. 1970, kami semua bpindah ke Flat Pekeliling.

(copy & paste)

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

Categories
IKLAN NEW PROJETS

SEMI-D SEKSYEN U17, SHAH ALAM

MODAL RM5000 SAHAJA UNTUK MEMILIKI SEMI-D 2 TINGKAT MEWAH, SAIZ 40’X80’, 6 BILIK, 5 BILIK AIR @ SEKSYEN U17, SHAH ALAM SEMPADAN SUNGAI BULOH” 🏡🏡

Rumah Semi-D 2 tingkat mewah dengan komuniti berpagar & persekitaran yang kondusif. Design menarik dan menggunakan bahan binaan berkualiti tinggi. 💪💪

Dibina dengan konsep “bina & jual” di mana semua rumah telah pun siap di bina, pembeli boleh terus berpindah ke rumah moden & mewah ni.

Detail:

Size intermediate: 40×80
6 Rooms, 5 Baths
Ready to move in!
Brand new semi-detached house
24 hrs security guarded & gated
Harga bermula: RM976,000 sahaja!

Pakej Menarik:

⭐Booking RM 5,000 Only!
⭐Price from 976,000 only
⭐Zero Entry Cost, Tanpa Deposit
⭐Full Loan
⭐PERCUMA Yuran Guaman (SPA)
⭐Geran individu tersedia
.

Mengapa Anda Harus Memiliki Rumah Ini?

  1. Pemenang anugerah HIGH QLASSIC ACHIEVEMENT dari CIDB MALAYSIA
  2. Kawasan kepadatan rendah dengan hanya 84 unit rumah sahaja
  3. Nilai kepada harga yang dibayar
    👍 ‘Workmanship’ yang berkualiti tinggi
    👍 Binaan besar dengan harga per kaki persegi yang rendah
  4. Smart Home Security Key
  5. Hanya 1km exit ke Lebuhraya Guthrie
  6. Komuniti berpagar (anti-climb fence) & berpengawal.
  7. 3 Ekar Landskap Taman Terbuka dengan kemudahan awam dan pokok buah2an
  8. Fibre Optic-Wi-Fi tersedia
  9. Pakej pembelian yang tidak memerlukan modal yang tinggi (Zero Entry-Cost).
    .

Akses:

☑5 minit ke Lebuhraya Guthrie susur Sungai Buloh/Paya Jaras Interchange
☑10 minit ke Lebuhraya LATAR (Elmina) & Interchange DASH Highway
☑15 minit ke Lebuhraya NKVE (Sg Buloh)
☑20 minit ke Lebuhraya Persekutuan (Shah Alam)
☑20 minit ke Kota Damansara
☑20 minit ke Terminal Sky Park (Subang)
☑25 minit ke One Utama, IKEA, The Curve

.

.
Unit limited! Kunjungi rumah contoh kami segera!!

RahimHartanah
011-11990073

RahimHartanah
011-11990073

REN32649

https://m.mudah.my/view?ad_id=84399705&share_from=android&share_to=other

– Rahim Hartanah

– InformationHartanah

Categories
IKLAN NEW PROJETS

MURAH ! HANYA RM98K

PROJEK HANGAT FURNISHED SUITE SERI ISKANDAR, BERSEBELAHAN UNIVERSITI TERSOHOR. KADAR SEWA TINGGI, PELABURAN MENGUNTUNGKAN!

  • Berita baik untuk mereka yang sedang mencari projek undercon bawah RM100K! Lokasi yang sangat strategik bersebelahan dengan Universiti Teknologi Petronas (UTP). Kemasukan pelajar baru seramai 26,000 setiap tahun!
  • – Harga bermula RM98K
  • – Car park disediakan
  • – Fully Furnished dilengkapi dengan:
  • – Kitchen Cabinet
  • – Katil Queen & Single beserta tilam
  • – Sofa & Coffee table
  • – Meja Makan & kerusi
  • – Almari
  • – Meja study & kerusi
  • – 1 – 3 bilik tidur, 1 bilik Air
  • – Size: 300sqft – 412sqft
  • – 500m sahaja ke UTP
  • – Jalan kaki saja ke lot-lot kedai (mini mart, kedai makan, klinik, dobi, workshop etc)
  • .
  • Mengapa Harus Miliki Unit Ini:
  • ================
  • – Instalment serendah RM360++ sebulan
  • – Potensi sewaan yang tinggi RM500 sehingga RM1250 sebulan!
  • – Boleh dijadikan sebagai Airbnb atau Homestay
  • – Sesuai untuk mereka yang baru nak berjinak2 dalam pelaburan hartanah
  • – Pulangan pelaburan yang tinggi 8%-10% ROI!
  • – Kawasan strategik dikelilingi 3 Universiti terkemuka: UTP, Uitm & UCSI
  • – Berhadapan dengan Lebuhraya Ipoh-Lumut
  • – Berdekatan dengan kemudahan & kawasan matang: Tesco, Econsave, Lot-lot kedai, Taman-taman Perumahan, Petronas, Bank, Klinik, Restoran & Masjid.
  • .
  • Jangan lepaskan peluang ini, fasa awal selalu untung! Harga masih murah!
  • Sila KLIK link whatsapp untuk info lanjut:

https://wasap.my/601111990073/iskandar

https://wasap.my/601111990073/iskandar

https://wasap.my/601111990073/iskandar

  • RahimHartanah
  • InformasiHartanah
Categories
News

Microsoft bina pusat data di Johor

SYARIKAT gergasi teknologi global, Microsoft, sedang membina pusat data di daerah Kulai, dan pembinaannya kini sudah mencapai tahap 40 peratus, kata Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad.

Beliau berkata, pembinaan itu dilihat dapat merancakkan sektor ekonomi sekali gus menyediakan peluang pekerjaan di negeri ini.

“Pembinaan pusat data ini bukan sahaja dilihat dalam bentuk pelaburan yang khusus, tetapi ia dapat menyediakan peluang pekerjaan yang banyak.

“Ia juga dapat menarik syarikat-syarikat rangkaian Microsoft untuk datang ke Johor dan membuat pelaburan di sini,” katanya ketika berucap melancarkan kempen Johor Perangi Denggi 2020 di Johor Bahru, hari ini.

Berita Penuh baca di link berikut..

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2020/08/613212/microsoft-bina-pusat-data-di-johor

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Categories
Artikel

MRTT ATAU MLTT

Daripada Artikel Mr. Ahyat Ishak.

Untuk manfaat semua.

“SAYA NAK BELI RUMAH. MANA SATU NAK AMBIL? MRTT ATAU MLTT?“
.
Penerangan ringkas beza antara MRTT dan MLTT. Kedua2nye adalah perlindungan utk aset kita yang patut kita ambil tahu. Ramai yang tak faham bezanye tapi ramai yg berani berhutang utk beli rumah.

Bila kita mohon pembiayaan, biasanye bank akan minta kita ambil MRTT. Ini adalah perlindungan paling asas.

Persoalannya adakah ini yg terbaeks utk diri kita sendiri? So ni ringkasan untuk pemahaman sahabat2 semua.

📌MRTT akan membiayai lebihan hutang je
📌MLTT pula lupus hutang n ganti income

Kenapa macam tu?

Contohnya jika harga Rumah : rm300,000

Situasi: Selepas 10 tahun bayar baki pembiayaan rumah tinggal dalam anggaran rm200,000. Pemilik rumah meninggal dunia.

MRTT:
✅ Bank bayar baki pembiayaan rm200,000 .
✅ Hutang rumah selesai tersebut akan dapat kepada waris.

MLTT:
✅ Waris akan terima pampasan rm300,000
✅ Baki pinjaman rm200,000 dilunaskan
✅ Rumah tersebut akan dapat kepada waris
✅ Lebihan anggaran rm100,000 untuk waris

Itulah dia Hibah!

Dan di sinilah konsep pelupusan hutang dan penggantian pendapatan. Pampasan tu dapat selesaikan hutang bank. Ini bertindak sebagai pelupusan hutang. Dan lebihannye jadi penggantian pendapatan.

Kelebihan MLTT ini dia include sekali dengan hibah kepada waris kita.

Jadi dengan Ambil MLTT:
✅ Dapat lunaskan hutang rumah
✅ Dapat hibah
✅ Dapat saving
.
Semoga perkongsian ringkas tentang MRTT n MLTT ini bermanfaat. Semoga sahabat yg dah berhutang utk beli rumah boleh vuat keputusan yg bijak utk melindungi diri dan keluarga. Boleh PM bagi yg nak bantuan lanjut utk urusan MLTT ya.
.
SELAMAT BERJUANG!
.
Nota:
1. Pengiraan baki pembiayaan itu adalah anggaran berdasarkan pembiayaan rm300,000 selama 30 tahun pada 90% mof dan kadar keuntungan bank 3%.
2. Sila dapatkan maklumat baki pembiayaan yg tepat dengan pihak bank berdasarkan syarat2 pembiayaan anda
3. Lebihan pampasan adalah berdasarkan MLTT sebanyak rm300,000 sahaja

Artikel asal sila rujuk Di link Di Bawah.

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

Categories
PROMO

INVESTMENT STORY TELLING

Hai Investor,

HAI SEMUA ,

INVESTMENT_STORY_TELLING.

BEST COMMERCIAL PROPERTY INVESTMENT IN IPOH.

Lokasi BAIK. Tenant Bagus. Sewa bulanan yang Baik.

Yang penting RETURN YANG BERBALOI.

Just grab this opportunity.

Kalau you lepas peluang Ni. Nanti investor lain #SAMBAR dulu.

Zaman #PKPP Dan #COVID19 Ni, bila Kita Ada TENANT YANG KUAT buatkan biz rasa secured.

MAIN TENANT ADALAH POPULAR RETAILER IN MALAYSIA.

ADA #DUA BUILDING FOR YOU.

KEDUA DUANYA ANCHOR TENANT YANG VERY GOOD AND TRUSTED.

THANK YOU FOR READING THIS INFO TILL THE END.

  • RahimHartanah.net

• InformasiHartanah

Categories
PROMO

🗣️🏢 PROJECT BRIEFING

SELANGOR. PERAK. NEGERI SEMBILAN. MELAKA.

Project Briefing –

  • Selangor
  • Perak
  • Melaka
  • Negeri Sembilan

Pricing from RM88,000 – RM600,000 ++ ONLY.

  • SOHO
  • Apartment
  • PR1MA
  • Rumah Selangorku
  • Terrace 1 Storey
  • Terrace 1.5 Storey
  • Terrace 2 Storey
  • Banglo 1 Storey
  • Banglo 1.5 Storey

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

Categories
Artikel

LEASEHOLD – 99 TAHUN PAJAKAN, SELEPAS TU ?

Apakah sebenar nya ..

STATUS DAN KEDUDUKAN TANAH PAJAKAN 99 TAHUN

  1. Adakah selamat bagi seseorang membeli tanah pajakan 99 tahun?

Tidak ada masalah bagi seseorang jika ingin membeli tanah berstatus pajakan 99 tahun asalkan tanah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan dan bebas daripada sebarang bebanan.

Namun begitu anda perlu tahu bahawa kebiasaannya tanah berstatus pajakan ini mempunyai sekatan kepentingan di mana ianya perlu mendapat kebenaran bertulis daripada Menteri Besar atau Pihak Berkuasa Negeri terlebih dahulu sebelum ianya boleh dipindahmilik dan digadai kepada pihak bank.

  1. Apa yang akan berlaku terhadap pajakan tanah selepas tanah itu tamat tempoh?

Apabila sesatu tanah berstatus pajakan itu tamat tempoh pajakan, maka secara umumnya tanah tersebut akan kembali menjadi milik kerajaan.

  1. Adakah selepas tempoh pajakan tamat, tanah itu akan dikembalikan kepada kerajaan negeri atau kerajaan akan tawar atau bayar premium dan sebagainya?

Ya. Setelah tempoh pajakan tamat, tanah tersebut akan menjadi milik kerajaan negeri dan kerajaan negeri tidak perlu membayar sebarang pampasan atau ganti rugi kepada pemilik.

Walaubagaiamanpun sebelum tempoh pajakan tersebut berakhir, pemilik boleh memohon untuk lanjutan tempoh pajakan dan diberi hakmilik semula kepada mereka dengan tempoh pajakan yang baru.

Namun begitu pemilik perlu terlebih dahulu menjelaskan bayaran premium tertentu mengikut nilaian semasa tanah tersebut.

Berdasarkan Peruntukan Seksyen 90A Kanun Tanah Negara (Pindaan 2016), permohonan lanjutan tempoh pajakan boleh terus dibuat kepada Pihak Berkuasa Negeri melalui pejabat tanah yang berkenaan sebelum tempoh pajakan tamat (sebaik baiknya dalam tempoh 2 atau 3 tahun sebelum tempoh pajakan tamat).

Terima kasih.

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Timbalan Presiden
K-LITERASI


** Adakah ilmu ini bermanfat untuk anda? Mahukan lebih banyak lagi ilmu dan panduan dalam urusan hartanah anda?

– rahim hartanah

– InformasiHartanah

Categories
Motivation

🏢 POSITIVE IN – FAIL . END. NO

Read Correctly.

FAIL. END. NO.

If you fail, never give up, because..

F.A.I.L

“First Attempt In Learning”.

End is not the end.

In fact, E.N.D , means …

“Effort Never Dies”

If you get NO as an answer, remember N.O means..

“Next Opportunity”

Positive Thinking !!!!

– Rahim Hartanah

– InformasiHartanah

Categories
ABOUTME

SENYUM ITU SATU SEDEKAH

Jangan Lupa.

Ada masa, perlu senyum 😊 , walaupun tiada keperluan berbuat demikian.

kaizengrouprenlife #rahimhartanah #informasihartanah #MedinaProperties #realestate #pantaihospital

• mudah.my/rahimhartanah
• rahimhartanah.net
• InformasiHartanah
• 🏢🏠🏢🏠🏢

– rahimhartanah

Categories
Uncategorized

🏢 Aturan Alamin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Cantik nukilan ini.

Tenangkan hati dengan janji ALLAH.
Redakan tangisan dengan kasih DIA.

Setiap kali rasa lelah dengan hidupan.
Ingatlah, segalanya milik ALLAH swt. DIA Maha Mengetahui.

DIA sedang mempersiapkan diri kamu dengan sesuatu yang indah di hari esok.

Berdamailah dengan takdir.
Ikhlaskanlah dalam menerima dan melalui aturan takdir.

ALLAH bersama kamu.
DIA berserta kamu.
Di mana pun kamu berpaling di situlah wajah NYA.

Menangislah jika terasa sangat lelah.
Lepaskan segala rasa saat berbicara dengan NYA.
Ikhlas dan redhalah dalam aturan takdir NYA.
Yakin lah.
DIA akan menggantikan setiap titisan airmata dengan sesuatu yang amat indah di sana.

“Sesungguhnya Tuhan kamu ialah ALLAH yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu DIA bersemayam di atas ‘Arsy. DIA menutupkan malam kepada siang yang mengikutinya dengan cepat dan diciptakan NYA pula matahari, bulan dan bintang-bintang masing-masing tunduk kepada perintah NYA. Ingatlah, menciptakan dan memerintah hanyalah hak ALLAH. Maha Suci ALLAH Tuhan semesta alam.” ~ Al A’raf : 54 ~

“Maka bertakwalah kamu kepada ALLAH mengikut kesanggupan kamu dan dengar lah serta taatlah dan nafkahkanlah nafkah yang baik untuk diri kamu. Dan barangsiapa yang dipelihara dari kekikiran dirinya, maka mereka itulah orang-orang yang beruntung.” ~ At Tagabun : 16 ~

“Padahal ALLAH lah yang menciptakan kamu dan apa yang kamu perbuat itu.” ~ As Saffat : 96~

MashaAllah

Allahu Allah
Laa ilaaha illallah Muhammad Rasulullah
Allahumma salli a’la Muhammad wa a’la ali Muhammad

Bismillahi tawakkaltu alallah
Laa haula wala quwwata illa billah
Astaghfirullah hal ‘azim al lazi laa ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilaih

BounceBackStronger

StayHealthy

SahabatDuniaAkhirat

– Rahim Hartanah