BAJET 2021

Program i-Sinar KWSP akaun 1 dibuka kepada semua yang terjejas. Dari 2 juta yang dibenarkan dinaik kepada lebih 8 juta pencarum yang terjejas.

Tidak kira yang hilang pekerjaan mahupun hilang pendapatan. Syarat sangat minima.

Terima kasih kerajaan !

Tengku Zafrul ;

Setelah saya berbincang lanjut dengan pengurusan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan bahawa program i-Sinar kini dibuka dan diperluaskan kepada SEMUA ahli yang terjejas pendapatan mereka. Tidak kira samada disebabkan hilang pekerjaan, ataupun telah terkurang pendapatan mereka tahun ini — ahli tersebut layak memohon untuk membuat pengeluaran dari Akaun 1.

Tanpa mengira ahli tersebut pekerja sektor formal atau bekerja sendiri, tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak,— selagi terjejas pendapatan dengan ketara bolehlah mengeluarkan simpanan dari Akaun 1 sehingga maksimum 10 ribu atau 60 ribu mengikut jadual pembayaran i-Sinar yang ditetapkan KWSP.

Dari 2 juta ahli yang layak sebelum ini, i-Sinar kini kita buka kepada lebih 8 juta ahli. Mereka cuma perlu memohon di dalam talian atau hadir di mana-mana pejabat KWSP. Tunjukkan sahaja bukti mengenai kehilangan pekerjaan, notis cuti tanpa gaji, potongan gaji, elaun atau OT mahupun pengurangan pendapatan jika bekerja sendiri.

  • RahimHartanah•Net

IMPAK PENURUNAN OPR

OPR TURUN . APA FAEDAH UNTUK PEMBELI RUMAH?

BOLEH RUJUK ILUSTRASI UNTUK MUDAHKAN KEFAHAMAN KAWAN2
.
Semalam PM umum PKPP di lanjutkan ke 31 Disember, 2020. Pada Julai 2020 yang lalu,Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan OPR diturunkan sebanyak 25 mata asas yang menjadikan aras OPR baharu menjadi 1.75%. Aras paling terendah semenjak tahun 2008!
.
Kalau ikut rekod, berikut perbezaan OPR untuk tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mar 2020: -0.25
05 May 2020: -0.50
07 Jul 2020: -0.25
.
So, tahun ini sahaja, 4 kali OPR telah disemak semula oleh BNM.
.
Sebelum ni, bila last OPR turun hampir berturut2? Jawapannya, semasa recession 2008/2009 dulu. Dan kadar OPR yang telah diturunkan biasanya akan kekal selama setahun.
.
So, pernah tak kita terfikir di benak kepala kita, asal recession je, OPR turun, asal OPR turun je recession. Kenapa jadi macam ni?
.
First kena faham dulu, apa benda OPR ni? OPR ni stand for Overnight Policy Rate.

Ahhh sudah..apa benda pulak overnight2 ni🤦🏻‍♂️
.
Saya pun bukan lah pandai sangat. Tapi satu benda je saya nak bagitau korang. Korang rasa2 bank2 kita ni semua kaya tak?

Mesti ada yg cakap “mesti lah kaya, ramai orang simpan duit dalam bank kot”.
.
Ok..betul juga tu. Tapi sebenarnya…bank pun macam kita juga.
.
Kadang2 kaya..
Kadang2 sesak jugak.
.
Tang bilanya sesak? Saya bagi contoh:

Bila kita simpan duit dalam bank.
Bank guna duit kita buat bagi pinjaman ke orang lain.
.
Tiba2 kita nak keluarkan semua duit kita dalam bank.
Disebabkan duit kita dah bagi orang lain pinjam. Mana cukup cash kat bank!
.
Maka bank pun call bank2 lain nak pinjam duit sekejap. Besok ganti balik.
Bank2 yang ada duit pun bagi lah pinjam.
.
Bila dah bagi pinjam, ingat pinjam free ke?
Nama pun business. So, kena lah ada cas faedah sikit.
.
Faedah pinjaman antara bank ni lah yang dipanggil OPR.
Dan OPR ni di control oleh BNM.
.
Bila OPR ni menurun, kos pinjaman antara bank pun turun.
.
Bila kos pinjaman antara bank turun, biasanya kadar asas faedah loan yg kita pinjam dengan bank pun turun.
.
Bila kadar asas loan turun, bayaran bulanan loan kita ke bank pun menurun.
.
Bila bayaran bulanan loan kita ke bank berkurang. Kita pun ada extra cash dekat tangan kita!
.
So, apa kaitan OPR dengan recession?

Biasanya bila terjadi nye recession, bermakna kita mengahadapi kemelesetan ekonomi.
.
Untuk memulihkan ekonomi. Kita memerlukan more capital in the market untuk mengerakkan semula ekonomi.
.
Antara cara untuk mengerakkan ekonomi adalah meningkatkan buying power di kalangan consumer / rakyat.
.
Macam mana nak meningkatkan buying power dikalangan rakyat?
.
Jawapannya, rakyat perlu ada extra cash in hand.
.
Bila rakyat ada more cash, maka rakyat pun boleh mampu untuk berbelanja seperti biasa walaupun keadaan ekonomi tidak berapa baik.
.
Mana datangnya extra cash ni? Macam saya cakap tadi. Semuanya datang daripada bayaran bulanan loan kita ke bank yang dah berkurang.
.
Kalau sebelum En. Ahmad bayar ansuran rumah RM1,500 sebulan. Disebabkan OPR dah turun. Sekarang En. Ahmad just kena bayar RM 1,300 je sebulan.

(Ini anggaran saya sahaja. By the end ia bergantung kepada amount yang bank masing2 akan umum).
.
So, sekarang dah ada extra cash RM200 sebulan (RM1,500 tolak RM 1,300).

Note: Hanya Floating Interest Rate loan je yang akan dapat benefit ni. Contohnya loan rumah. Untuk Fixed interest loan tidak akan ada kesan apa2. Apa contoh Fixed Interest loan? Paling mudah, loan kereta.
.
Tu baru En. Ahmad sorang yg ada extra cash RM200. Bayangkan, ada 1juta lagi rakyat Malaysia ada extra cash yang sama dengan En. Ahmad? Kan ke dah ada RM200juta extra capital in the market setiap bulan!
.
Dengan RM200juta ni lah akan bantu untuk jana kembali ekonomi negara kita.
.
Dalam masa yang sama. Saya nak bagitau fakta ni jugak. Korang tau tak, semalam berita ada mengumumkan:

😣Ekonomi negara hanya pulih sepenuhnya akhir tahun depan.
😣Air Asia mengumumkan kerugina bersih RM 953 juta
😣Sektor pelancongan dijangka akan pulih sepenuhnya dalam masa 4 tahun dari sekarang. Sedangkan sebelum ni sektor pelancongan menyumbang lebih kurang RM80billion setahun kepada pertumbuhan ekonomi negara!
.
Atas semua fakta di atas. Nak tak nak. Kita kena akui. Keadaan ekonomi negara kita sekarang berada dalam keadaan yang sangat mencabar.
.
So, kawan2. Tunggu je lah surat makluman dari bank masing2 ye untuk tahu berapa amount bayaran ansuran loan yang baru ye (ada yang boleh check online je).
.
Moga dengan extra cash yg ada,kita boleh sama2 membangunkan kembali ekonomi negara kita.
Boleh jgk tengok ape manfaat OPR ni untuk kite di ilustrasi yg As tnjuk ni.
.
Kalau bukan kita yang nak bantu. Siapa lagi kan?
.
Moga bermanfaat😉
.
Credit : ir abdul rahman bahasa

C&p

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

PEMBIAYAAN BELI RUMAH TAHUN 2020

Selain daripada buat LOAN beli Rumah. Beli TUNAI lah kan.

Membeli rumah biasanya melibatkan permohonan pembiayaan atau gadai janji. Bagi pembeli bijak, pemilihan pembiayaan yang tepat merupakan langkah penting. Di sini kami kongsikan caranya!

Bukan semua pembiayaan perumahan itu sama. Benar, mungkin kebanyakannya berkongsi ciri yang sama, namun ada yang mempunyai kelebihan tersendiri. Apa pun, pembiayaan yang terbaik adalah yang memenuhi keperluan anda. Besar kemungkinan pembelian hartanah merupakan pelaburan terbesar dalam hidup anda, jadi pilihlah pembiayaan yang paling berbaloi. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu anda pertimbangkan dalam pemilihan pembiayaan perumahan.

Artikel penuh baca Di link Di Bawah.

https://www.iproperty.com.my/guides/nak-mohon-pinjaman-perumahan-pada-tahun-2020-ini-perkara-yang-anda-perlu-tahu-ms/

– Rahim Hartanah

Moratorium in Parliament – Finance Minister .

Finance Minister answers – members of parliament question.

[News on Moratorium Extension update ]
.
According to the Finance Minister Zafrul government is still in discussion on whether the moratorium would be extended and that no final decision had been made yet .

The next step is to have discussions with the local banks to provide more targeted aid. He said that for the time being, borrowers could meet up with the banks and seek assistance from the Credit Counselling and Debt Management Agency.
.

#Business #Banks #Loans #Extension #Moratorium #Economy #Repayment #News #Malaysia