Categories
2021 Artikel KNOWLEDGE

UKURAN RUMAH

Unit ukuran panjang secara umumnya terbagi kepada 2 jenis iaitu:-

  • Imperial – Inci, kaki
  • Metrik – meter

Di Malaysia majoriti pengukuran adalah menggunakan unit metrik, dan pelajar di sekolah juga diajar menggunakan unit metrik.

Walau bagaimanapun apabila memperkatakan ukuran rumah, biasanya ramai orang menggunakan unit imperial iaitu kaki.

Contohnya:-

  • Luas lot rumah : 20 kaki x 75 kaki
  • Luas tanah : 5,000 kaki persegi
  • Tinggi lantai ke siling : 12 kaki
  • Keluasan rumah : 1,000 kaki persegi
  • Saiz pintu : 3 kaki x 7 kaki

Unit imperial masih diguna pakai kerana ianya dapat memberikan ‘gambaran’ ukuran lebih jelas kepada orang ramai, ini adalah kerana ukuran ini boleh dibandingkan dengan bahan-bahan binaan rumah seperti:-

  • Tile lantai biasanya datang dalam ukuran kaki
  • Saiz siling biasanya 2 kaki x 4 kaki atau 4 kaki x 4 kaki
  • Saiz pintu bilik 3 kaki x 7 kaki
  • Dan pelbagai ukuran binaan yang lain dibuat berdasarkan ukuran dan gandaan unit imperial.

Ukuran rumah dalam unit matrik dan imperial
Selain itu pengukuran dalam unit imperial biasa tiada titik perpuluhan kerana saiz ukuran adalah kecil, 1 kaki = 0.3048 meter, berbanding ukuran meter yang lebih panjang.

Perbandingan dan pertukaran ukuran imperial dan matrik adalah seperti berikut:-

1 inci = 2.54cm
12 inci = 1 kaki = 30.48cm atau 0.3048 meter
1 meter persegi = 10.764 kaki persegi
Contoh pengiraan:-

Contoh 1: Rumah dengan luas 1,000 kaki persegi di tukar kepada unit imperial.

1000 ➗ 10.764 = 92.902 meter persegi

Contoh 2: Ukuran lot rumah teres 20 kaki x 75 kaki

20 x 0.3048 = 6.096 meter, 75 x 0.3048 = 22.86 meter

Daripada perbandingan dua contoh di atas, kita dapati penggunaan unit imperial (kaki) lebih mudah memberikan gambaran dan angka yang digunakan adalah intiger (nombor bulat).

Categories
Artikel KNOWLEDGE

URUSAN DENGAN LHDN

Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

smartphone/komputer/laptop/tablet
buku/ subscription news online
bil langganan internet
Pembelian alat sukan / yuran gym
Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500).

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000.

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

kredit : Faizah Salleh

Categories
Artikel KNOWLEDGE LESSON

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

Categories
Artikel AWARENESS finance Hutang KNOWLEDGE LESSON

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE lelong LESSON

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG

Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer

pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, selepas dapat info & contact tuan kedai, saya pun Call

Rupanya, tuan kedai seorang ibu berumur 52tahun, Kena Sakit Kritikal, Cancer Tyroid 4tahun lalu, selepas 1tahun beli kedai.

Pernah juga Suaminya call saya, selepas perbincangan, saya memberi beberapa tips utk selesaikan masalah ni dgn Bank

Keputusan mereka utk menjual, isu tunggakan si pembeli setuju selesaikan, pastu pembeli juga sudah Lulus Loan, Alhamdulilah la kan

Malangnya, Lawyer Bank telah mengugut pembeli supaya bayar Cash Rm1.2juta, tak boleh guna Loan, si pembeli pun takut la

Banyak isu bila Rumah di Lelong, lebihan selepas tolak semua caj, saman & lain, tiada baki yg dapat atau hanya Rm5k-10k jer, ini tidak adil untuk si peminjam

Lama juga senyap, fikiran saya mungkin tuan kedai da selesai jual atau ada pembeli lain

Tiba, 5hari lagi nak Lelong, saya dapat Call dari suaminya, “Kedai nak Lelong Tuan”. tapi kata Lawyer 28/9 tak jadi, ditukar ke 8/10….

Saya tak percaya tentang perubahan tarikh Lelongan melainkan ada Notis Lelong yg baru, kata saya

“korang kena cepat datang KL jumpa saya esok”, bincang punya bincang, esok datang la Suami isteri & 2 Anak gadis

Mereka bawa la dokumen setebal 5cm, penat membaca tau, da jadi tanggungjawab kena teruskan juga

setelah berbincang tentang Sop, cara, Muslihat, pengalaman & lain, mereka pun bersetuju utk guna khidmat kami

Buka Fail, kerja jalan selama 2 hari, berbalas surat dengan pihak Lawyer, tapi Lawyer bertegas untuk Lelong

Mula2 kami nak ambil tindakan tegas pada Lawyer Bank diatas Muslihat dorang tu, tiba-tiba…

Saya teringat pesan owner, mereka tak kisah nak jual atau Lelong, yg penting dapat jumlah lebihan dari penjualan, lagi pun kalo kedai tu selamat, sape yang sanggup bayar bulan2, memang nak dilepaskan, cukup utk mereka

Tugas saya berbincang dengan pihak Bank tentang Hak peminjam, anggaran lebihan boleh dapat seperti yang dikehendaki atau tidak, pihak Bank telah memberi jaminan akan dapat & sesuai permintaan mereka, Lelongan diteruskan

Pihak Bank agak terkejut ada Campurtangan dari Pihak Mahkamah, sebelum ni bukan main lagi Call tuan kedai cakap kasar2, siap men Ugut lagi

Lelongan tetap diteruskan, dan masa Lelongan tersebut ada pembeli dgn harga Rm1.2juta

Misi kami Selesai, cuma kena Followup jer


“Masalah ke-2”

Tiba-tiba, Selepas 3hari kemudian

saya mendapat panggilan dari Suami tuan kedai, tentang barang dalam kedai “Hilang & Kunci Mangga tukar !”

Haaa Suda, Masalah besar ni… ni da kira jenayah, kes pecah masuk !

(pengalaman saya) ni mesti si pembeli baru yg Menang Lelong pergi pecah masuk, padahal dia belum ada Hak selagi pindahmilik belum selesai.

saya Nasihat pergi buat Report polis, bila nak buat Report, Polis plak keliru cara nak ambil Report, Nak taknak, sy kena buat surat untuk sokongan

Siasatan pun dijalankan, Semua kena siasat

Esok Hari, dapat info, suda jumpa sape yg pecah masuk tu, si Pembeli baru.

Pembeli baru ada beberapa kali Call kata nak masuk, siap halau lagi tuan kedai yg lama, padahal belum lagi ada Hak.

Setelah berbincang dengan Ketua saya, kami telah bersetuju utk panggil sekeluarga datang ke Mahkamah utk dapatkan Nasihat.

Kami akan pastikan Pihak Polis utk ambil tindakan kepada si Pembeli baru tersebut


Pesanan Saya : sila pastikan anda mempunyai Takaful & Semak Letter Offer Bank

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
AWARENESS cure KNOWLEDGE

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿

Orangnya pun dah takda lagi…

(AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din)

1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.
-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.
-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu.

2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada pada otak ikan tersebut.

  • Ketuk kepala ikan, ambil kecik seperti gel
  • Ambil & sapu pada bahagian yang disengat

3) – Terkena duri kelapa sawit. Penawarnya ada pada buah kelapa sawit.

  • Ambil buah, diketuk/ dipecahkan dan diambil minyaknya
  • Jangan ambil menggunakan tangan, sapu menggunakan sabut kelapa sawit itu sekali
  • InsyaAllah hilang rasa sakit & cepat sembuh

4) Terkena sihir untuk menceraikan suami isteri
Surah Al – Baqarah, ayat 102

5 ) Resdung

  • Ambil 7 botol air kolah dari 7 buah masjid yg berlainan
  • Mestilah masjid yang aktif (masjid yang ada org dtg bersolat)
  • Setiap kolah masjid, 1 botol.
  • Ambil air, letak atas sejadah, buat solat hajat untuk sembuhkan penyakit resdung
  • Letak air pada tangan kanan, Baca surah Al- Anbya’ , ayat 83.
  • Sebelum masukkan air ke dalam hidung, baca selawat syifa’
  • Masukkan air ke dalam hidung & buang semula
  • Ulang sebanyak 7 kali
    Surah Al – Anbya’, ayat 83

6) Masalah sakit tumit / sakit2 sendi (rheumatism)

  • Gunakan minyak zaitun
  • Baca Al – Fatihah & Ayat kursi
  • Sapu minyak tersebut atau urut sambil membaca doa di bawah ini :
    Surah At- Taubah ayat 14
    &
    surah Al – Hashr ayat 21

7) Fibroid, atau masalah yang melibatkan wanita

  • Menggunakan madu asli
  • Baca Al- Fatihah & Ayat kursi
  • Baca Surah An – Nahl, ayt 69, jampi ayat tersebut pada madu
  • Makan 1 sudu sehari
    Surah An -Nahl, ayat 69

8) Angin pasang

  • Menggunakan madu
  • Amalkan ayat- ayat di bawah ini
    -Surah Al – Isra’, ayat 82
    Surah Al – Hashr, ayat 21
    Surah Ash – Shua’ra’ ayat 70

9) Penyakit darah tinggi, kencing manis, & masalah jantung
Bahan – bahan :

  • Ambil serai 3 batang ( titikkan supaya pecah)
  • Halba (yang selalu diletakkan dalam nasi dagang)
  • Buah kelapa (yang berhingus)
    Cara – cara :
  • Serai apabila sudah dititikkan, letak dalam buah kelapa,1 buah kelapa, 3 btg serai.
  • Ambil 7 halba, letak sekali dlm buah kelapa.
  • Ambil buah kelapa, letak atas api gas & pnaskan.
  • Jadikan serai sebagai sudu, ambil isi guna serai.
  • Minum air kelapa yang telah suam.
    *Satu bji kelapa, selang 2 hari.

10) Susah tidur malam
Surah Al – kahf, ayat 11

11) Angin dalam badan, sakit – sakit sendi
Surah – fussilat, ayat 44

12) Merawat histeria

  • Genggam tangan kanan, baca Bismillah, MasyaAllah..
  • Baca 3 kali, tiup dalam penumbuk, muncungkan mulut, tiup dengan tiupan yg halus, Tepuk atas tulang belikat pesakit yang terkena histeria.
    *Pagar diri dahulu sebelum mengubati orang lain
  • As saffat , ayat 7

[Almarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din]

Categories
Artikel KNOWLEDGE

Laporan Sektor Hartanah 2020

Tips Hartanah

https://napic.jpph.gov.my/portal/key-statistics

Statistik separuh tahun utk 2020

Laporan Setengah Tahun Pertama 2020 untuk pasaran hartanah menunjukkan penurunan ketara dari segi jumlah transaksi dan juga nilai transaksi berbanding tempoh sama bagi tahun 2019 dan 2018.

Categories
AWARENESS KNOWLEDGE

HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU

Mohon org ramai supaya memberi kerjasama kpd mana2 peg polis utk memeriksa KAD PENGENALAN / LESEN MEMANDU kerana polis berhak memeriksa identiti anda spt yg di peruntukan di bw ok undang² yg sedia ada.

➡kad pengenalan
📌Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959
-mana2 peg polis semasa menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana2 org

➡lesen memandu
📌seksyen 58 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1957
-Mana2 org yg memandu sesuatu kenderaan diatas jalan apabila dikhendaki oleh mana2 pegawai polis hendaklah mengemukan lesen memandu utk pemeriksaan oleh pegawai polis trsbt

TUGAS² ANGGOTA POLIS

Seksyen 3(3) Akta Polis 1967

1)mengekalkan undang2 dan kententeraman awam
2)menjaga keamanan dan keselamatan
3)mencegah dan mengesan penjenayah
4)menangkap dan mendakwa pesalah-pesalah
5)mengumpul risikan keselamatan

” POLIS DAN MASYARAKAT BERPISAH TIADA “

Categories
Artikel KNOWLEDGE

10 Rahsia Tentang LPPSA Yang Penjawat Awam Perlu Tahu.

1 Syarat umur minimum pemohon ialah 21 thn ke atas dan berstatus tetap

2 Tiga tahun sebelum tarikh pencen masih boleh memohon

3 Kadar faedah pinjaman ialah 4% berkadar tetap sehingga habis tempoh

4 Boleh membuat refinance (pembiayaan semula) dari loan bank ke LPPSA

5 Kos yuran guaman untuk pinjaman LPPSA boleh dimasukkan dalam pinjaman

6 Pemohon yang ada masalah CCRIS & CTOS boleh mohon

7 Maksimum pinjaman ialah 80% dari gaji (tertakluk kepada kiraan kulkalator LPPSA)

8 Pinjaman untuk mengubahsuai rumah & belian lot tanah kosong dibenarkan untuk pinjaman LPPSA

9 Suami-isteri yang dua-dua bekerja kakitangan kerajaan, boleh buat join loan LPPSA secara bersama.

10 Jika had kelayakan pinjaman tidak mencukupi, boleh combine 2 penama suami (kakitangan kerajaan-pinjaman LPPSA)
bersama isteri (kakitangan swasta-pinjaman bank)

InformasiHartanah

Rahimhartanah

Categories
KNOWLEDGE TAKAFUL

Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.

TERMA-TERMA DALAM TAKAFUL

Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca na…

1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda

2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara:
a. Perlindungan pendapatan
b. Pengekalan aset
c. Penyelesaian hutang

3. Hibah tu apa? Hibah tu adalah wang pampasan kematian jika berlakunya musibah kematian kepada orang dilindungi. Jadi wang pampasan tu anda boleh tentukan nak bagi pada siapa ikut hasrat anda.

4. Kenapa perlu hibah? Kerana itu adalah aset mudah cair dan paling cepat boleh dapat kepada waris.

5. Jika tak buat hibah? Boleh juga, tapi anda perlu letak penama. Tugas penama adalah untuk menguruskan wang pampasan tadi mengikut cara faraid. Kerana wang tadi telah jadi harta pusaka si mati.

6. Apa itu pampasan sakit kritikal? Jika anda diagnosis sakit kritikal, anda akan dapat pampasan tersebut berdasarkan perlindungan yang anda telah ambil mula tadi. Bukannya pampasan itu akan pergi ke hospital, tapi ia akan direct kepada anda. Jadi ia boleh digunakan untuk kos rawatan serta ubatan anda di luar hospital. Sebabnya jika diagnosis sebagai sakit kritikal, bukan selamanya kita akan tinggal di hospital.

7. Apa itu PA? PA adalah pelan kemalangan (personal accident). Anda boleh klaim pampasan tersebut jika hanya anda kemalangan sahaja. Selalunya perlu sediakan dokumen laporan doktor dan laporan polis sebagai rujukan pihak takaful.

8. TPD apa pulak? TPD tu ialah total permanent disability. Ianya adalah pampasan untuk cacat kekal atau lumpuh. TPD ni boleh terjadi akibat kemalangan atau sakit seperti strok.

9. Kad perubatan? Ingat, kad perubatan ni bukanlah kad magik tau. Ia hanya boleh diguna pakai jika anda dimasukkan ke dalam wad. Tak kisah la akibat kemalangan atau sakit. Fungsi utama medikal kad ni adalah untuk ringankan beban anda jika perlu dimasukkan hospital dan perlunya pembedahan. Namun ada juga medikal kad yang ada terma ‘pay and claim’ untuk kes kemalangan. Yang ni hampa kena pandai survey la

Kalau ada lagi yang tertinggal dan kawan2 As rasa konfius sangat pasal takaful ni, boleh tanya dekat ruangan komen ok 👌

Fast. Easy. Best Advice

🧕🏻Full Time wakil Etiqa Takaful
Asma Dani

Follow Facebook Cik Asma Dani di link berikut :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=184150196446094&id=100045533437075