Property Agent

Ketahuilah Peranan Dan Cara-Cara Untuk Membezakan Perunding Hartanah (REN) Dengan Ejen Hartanah (REA)!

Perunding hartanah (REN) dan ejen hartanah (REA) ialah pakar-pakar profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah, dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan.

Pasaran hartanah Malaysia mempunyai persekitaran yang terkawal, namun ia juga sangat kompetitif. Betul, ciri-ciri terkawal tu berasal daripada campur tangan kerajaan, tapi sifat kompetitif tu?

Ia berpunca daripada pakar-pakar profesional yang membentuk industri ini!

Jika anda lihat betul-betul, anda akan menyedari bahawa perunding hartanah (REN) adalah asas kepada kejayan industri ini.

Bacalah panduan kami di bawah ni tentang peranan dan tanggungjawab para profesional hartanah yang rajin ni.

Apakah Itu Perunding Hartanah (REN)?


Perunding hartanah ialah seorang ahli profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan.

Mereka mesti melebihi umur 18 tahun, dan mesti didaftarkan di bawah mana-mana satu firma hartanah yang berdaftar, sebagai pekerja sepenuh masa.

Seorang perunding hartanah (REN) hanya boleh bekerja dengan satu firma hartanah sahaja.

Para REN memperolehi akreditasi mereka dengan menyertai kursus dua hari yang dikenali sebagai ‘Sijil Perunding Hartanah’ (Negotiators’ Certificate).

Setelah firma hartanah dibekalkan dengan bukti penghabisan kursus peserta itu, firma itu boleh menghantarkan permohonan kepada Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah Dan Pengurus Harta (LPPEH) untuk mendaftarkan mereka sebagai perunding hartanah (REN).

Tetapi Apakah Perbezaan Antara Mereka Dengan Ejen Hartanah (REA)?

Sebenarnya, terdapat beberapa faktor utama yang mampu membezakan perunding hartanah (REN) dengan ejen hartanah (REA), di mana kebanyakan faktor ini berkaitan dengan pengalaman dan pendidikan.

Untuk melayakkan diri sebagai ejen hartanah (REA), seorang individu mesti mengharungi proses kelayakan yang teliti dan panjang.

Ini termasuk kursus-kursus selama dua tahun untuk mendapat Diploma dalam Agensi Hartanah (Estate Agency), yang juga dikendalikan oleh LPPEH.

Proses berkenaan tidak berakhir di sini. Setelah mendapat Diploma, seorang pelatih perunding hartanah mesti menjalankan latihan praktikal selama dua tahun di bawah penyeliaan perunding hartnanah (REA) yang berkelayakan.

Selepas itu, penyerahan log kerja kepada LPPEH yang merangkumi pengalaman kerja pelatih-pelatih untuk penilaian, dan kelulusan akan dijalankan pada akhir tempoh ini.

Jadi apakah perbezaan antara agen hartanah dengan perunding hartanah di Malaysia?

Kira-kira empat tahun hidup anda, kerja kursus yang sememangnya banyak, pengalaman praktikal yang penting, serta peperiksaan akhir lisan!

Ingin tahu cara cepat untuk memeriksa identiti seseorang? Tag nama seorang perunding hartanah (REN) adalah merah, manakala tag nama seorang ejen hartanah (REA) adalah biru

mesti pada setiap masa, dikaitkan dengan mana-mana satu firma hartanah berdaftar untuk menjalankan kerja dalam industri.
Seorang ejen hartanah (REA) sudah tentu boleh menubuhkan firma sendiri. Ejen-ejen hartanah juga dibenarkan memiliki sebanyak 50 perunding hartanah (umpama tentera yang kecil dan rajin) yang boleh dikaitkan dengan firma berkenaan.

Apakah Cara-Cara Untuk Menjadi Seorang Perunding Hartanah Di Malaysia?


Jalan untuk menjadi seorang perunding hartanah (REN) adalah lebih mudah, berbanding dengan jalan epik untuk menjadi seorang ejen hartanah (REA)!

Tidak ada individu yang boleh menjual atau memasarkan sebarang aset hartanah sehingga mereka diakreditasikan.

Proses in melibatkan program dua hari yang dikenali sebagai ‘Sijil Kursus Perunding Hartanah’ (Negotiators’ Certification Course), di mana anda akan diajar:

Dasar-dasar industri hartanah
Undang-undang berkenaan
Amalan terbaik
Piawai kerja yang merupakan permintaan minimum kerja dalam industri
Selepas berjaya menghabiskan kursus itu, peserta-peserta akan menerima satu sijil penghadiran.

Dengan sijil tersebut, mereka perlu mencari firma hartanah untuk menaja permohonan mereka untuk menjadi perunding hartanah (REN).

Firma itu kemudiannya akan memohon tag perunding hartanah daripada LPPEH. Sebaik sahaja peserta-peserta kursus menerima tag perunding hartanah dan dikaitkan dengan firma, malah terlahirlah individu yang berkelayakan untuk beroperasi dalam industri hartanah Malaysia!

Menghadiri kursus. Mendapatkan tag. Menjual rumah. Mudah kan? Sekarang anda cuma perlu mencari masa untuk tidur di antara semua urusan jualan anda!

Cara-Cara Untuk Mengelak Daripada Perunding Hartanah Dan Ejen Hartanah Yang Palsu


Sesungguhnya, anda perlu memastikan bahawa anda mendapatkan perkhidmatan daripada perunding hartanah dan ejen hartanah yang sah.

Jika anda bertemu dengan seorang perunding hartanah (REN) atau ejen hartanah (REA), mereka diwajibkan untuk memakai tag nama di atas badan mereka.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tag nama bagi perunding hartanah (REN) ialah merah, manakala tag nama bagi ejen hartanah (REA) ialah biru.

Tag nama harus meliputi semua butiran relevan yang berkaitan dengan akreditasi dan nombor pendaftaran para profesional berkenaan.

Berkat kemajuan teknologi, kini ia lebih mudah untuk melakukan semakan yang teliti, tau tak.

Tag perunding hartanah (REN) sepatutnya dilengkapi dengan kod QR yang dapat dikaitkan dengan kelayakan profesional mereka.

Berkaitan panduan pengiklanan – semua iklan yang dipaparkan di surat khabar, papan iklan atau portal hartanah mesti mengandungi informasi-informasi di bawah:

Nombor e-pendaftaran ejen hartanah
Nama perunding hartanah berkenaan
Nombor pendaftaran mereka masing-masing
Maklumat perhubungan
Jika mereka tidak mempunyai informasi-informasi di atas, kemungkinan besar iklan itu tidak sah.

Sekiranya anda melihat poster yang diselitkan di sebelah tiang lampu, itu berkemungkinan tidak sah juga, dan ia sebenarnya melanggar undang-undang.

Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA) memberi penerangan ringkas tentang apa yang perlu dilakukan jika anda tidak pasti sama ada ejen anda ialah ejen sah.

Ia juga mempunyai FAQ berguna untuk orang awam dan para profesional mengenai peranan perunding hartanah (REN).

Di samping itu, pangkalan pendaftaran data mudah yang dihoskan oleh LPPEH menyediakan titik rujukan yang pantas untuk menyiasat perunding hartanah (REN) jika anda mempunyai butiran yang diperlukan.

Di bawah Seksyen 30 Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah 1981 [Akta 242], sesiapa yang didapati bersalah dalam melakukan kesalahan kerana menjalankan tanggungjawab seorang ejen hartanah secara haram, boleh dikenakan denda maksimum RM300,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya!

Sekarang anda sudah mampu mengatasi soalan rumit berkenaan perunding hartanah (REN) atau ejen hartanah (REA), sudah tiba masanya untuk menangani masalah yang lebih penting: cara untuk membeli rumah subsale ataupun rumah baru!

https://www.propertyguru.com.my/property-guides/peranan-dan-cara-membezakan-perunding-hartanah-ren-ejen-hartanah-rea-22835

Sumber: PropertyGuru

HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU

Mohon org ramai supaya memberi kerjasama kpd mana2 peg polis utk memeriksa KAD PENGENALAN / LESEN MEMANDU kerana polis berhak memeriksa identiti anda spt yg di peruntukan di bw ok undang² yg sedia ada.

➡kad pengenalan
📌Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959
-mana2 peg polis semasa menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana2 org

➡lesen memandu
📌seksyen 58 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1957
-Mana2 org yg memandu sesuatu kenderaan diatas jalan apabila dikhendaki oleh mana2 pegawai polis hendaklah mengemukan lesen memandu utk pemeriksaan oleh pegawai polis trsbt

TUGAS² ANGGOTA POLIS

Seksyen 3(3) Akta Polis 1967

1)mengekalkan undang2 dan kententeraman awam
2)menjaga keamanan dan keselamatan
3)mencegah dan mengesan penjenayah
4)menangkap dan mendakwa pesalah-pesalah
5)mengumpul risikan keselamatan

” POLIS DAN MASYARAKAT BERPISAH TIADA “

KENAPA LOAN TAK LULUS ?

🏢 Original Posting by Mr. Laurel Mercado – Facebook.

KENAPA LOAN DECLINE ?

  1. CCRIS history
  • Dalam tempoh setahun ni, kita pernah ada tunggakkan bayaran 2 bulan dan berlarutan selama 3bulan berturut2.. maksudnya kat CCRIS kita tu ada nombor 2 sebanyak 3x.. walaupun dah 0 sekarang, tapi “sejarah” tu masih terlihat jelas.. kadang2 kalau kita tak justify kenapa kita ada sejarah tertunggak pun akan menyumbang ke arah loan “declined”
  1. Special Attention Acc (SAA)
  • Ada a few record SAA yang baru di selesaikan.. ada a few tu means lebih daripada 1 ok.. dan hutang tu baru sangat di selesaikan. Walaupun kita hantar sekali dengan Settlement Letter, tapi tetap effect juga. Case to case basis
  1. Baki Duit dalam Akaun Gaji
  • Ramai yang tanya , berapa RM kena ada dalam akaun gaji? Soalan ni terlalu “General” susah giler nak justify sebab setiap orang berbeza2. Cuma suka bella nak ingatkan, kalau baki dalam akaun gaji kita tinggal RM4.56 15 hari sebelum next gaji.. berat sikit lah.. lagi berat kalau takde justification.. tengok pulak ada “advance” gaji tapi tetap habis jugak.
  1. Property yang di beli
  • Selain daripada rekod kita, property yang kita beli tu pun mainkan peranan. Mungkin kita “terbeli” property di kawasan banjir. Atau market kawasan tu tak pernah naik2 walaupun dah lebih 10tahun. Atau mungkin juga ada issue dengan status geran. Pendek kata, kena study sikit lah property status yang kita nak beli tu. Jangan aci main hentam kromo je
  1. Property yang di beli melalui ahli keluarga terdekat. Mak ayah, adik beradik, mertua dan dsb. Bukan tak boleh, boleh. Tapi ada cases yang tak lepas di sebabkan status pembelian daripada ahli keluarga terdekat. Again case to case basis
  2. Employment status
  • Mungkin jawatan kita sekarang ni berstatus kontrak. Dan company kita pulak jenis “liat” nak bayar EPF. Jenis yang contribution bulan 1 tapi bayar pada bulan 5. Atau mungkin kita baru sangat pindah kerja, payslip baru hanya ada 1 bulan. Atau kita hanya ada Letter Offer kerja sahaja.
  1. DSR + Cost of living
  • Lepas tolak segala komitmen, baki duit hanya ada a few hundred. Memang susah sikit lah nak lepas. Ye lah, kalau dah 80% gaji duk bayar hutang, nak hidup macam mana? Makan minum, utilities, mileage etc etc etc
  1. Dokumentasi
  • Dokumen tak lengkap. Bank statement takde lah, atau ada OT tapi bagi payslip cuma 4 bulan, sedangkan bank required 6 bulan. Atau mungkin juga hanya bagi dokumen “basic” sahaja. Malas lah tu nak hantar banyak2 😜
  1. Tiada Saving
  • Dah lah gaji cun2 jer, DSR exceed minimal percentage, baki akaun gaji pun kurang dari RM10, tapi saving sikit pun takde.. What? Simpan bawah bantal? Errr, ok!
  1. Ada saving tapi baru minggu lepas bank in
  • Baki buku TH or ASB, baki ada 5 angka. Tapi tempoh simpan baru 5 hari. Then, tiada bukti duit tu dari mana. Pun masalah jugak. Laaa, tadi takde saving nak saving, ni dah ada saving kenapa tak terima pulak? Bukan tanak terima, kalau tiada justification dan bukti transaksi, susah sikit lah.. sebab apa? Bank boleh fikir mungkin duit tu nak tumpang “parking” sekejap sebab nak bagi saving “cun”. Kena faham lagi ni apa maksud saving.

Mr Laurel Mercado
Pegawai Mahkamah
Penasihat Hartanah & Loan
Perunding Kewangan & Pelaburan

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1215711452095695&id=100009705544022

– rahimhartanah