MORA TORIUM PLAN by Cik Asma Dani

Selamat petang!

Esok dah masuk bulan 9/2020
Bulan 10 ni ada yang dah tamat moratorium korang.

meh lah baca. Mungkin berguna untuk kawan – kawan fb Asma yang masih tercari-cari, macam mana nak uruskan duit Moratarium tu. Ada banyak cara sebenarnya, tapi Asma cerita 5 dulu.

Ini antara cadangan yang Asma sangat galakkan:

1.๐˜ฝ๐™–๐™ฎ๐™–๐™ง ๐™†๐™–๐™™ ๐™†๐™ง๐™š๐™™๐™ž๐™ฉ

Biasa waktu sebelum ada moratorium bayar paling minimum kan. Apa kata, tinggal 1 bulan je nie lagi, masih belum terlambat bayar hutang paling jahat i.e. Kad Kredit. Lega dah bila hutang dah jelas.

  1. ๐˜ฝ๐™–๐™ฎ๐™–๐™ง ๐™ƒ๐™ช๐™ฉ๐™–๐™ฃ๐™œ ๐™†๐™–๐™ฌ๐™–๐™ฃ

Biasa kalau nak cepat cash, paling senang pinjam dengan kawan, saudara mara atau ahli keluarga sebab 0 interest. Tapi hutang tetap hutang. Apa kata duit moratorium ini clearkan hutang dengan mereka. Hidup lebih tenang.

Yang penting bayar dan jaga silaturrahim. Jangan sebab duit, boleh berbalah antara sesama kita.

3.๐™๐™–๐™—๐™ช๐™ฃ๐™œ ๐™†๐™š๐™˜๐™š๐™ข๐™–๐™จ๐™–๐™ฃ

Yang mana masih belum ada tabung kecemasan, ini masa simpan duit. Duit Moratorium di simpan untuk waktu-waktu tak terduga. Cadangan amaun tabung kecemasan ini sekurang-kurangnya bersamaan 6 bulan gaji anda.

  1. ๐™‹๐™š๐™ก๐™–๐™—๐™ช๐™ง๐™–๐™ฃ

Duit Moratorium juga boleh dilaburkan dalam instrumen yang mudah dicairkan dan rendah risiko. Sebagai contoh dalam Unit Amanah ada banyak dana yang berisiko rendah/sederhana dan bagi pulangan yang baik. Paling syok ada dana local dana regional/overseas. Tapi kena pastikan ianya Patuh Syariah. Barulah berkat.

  1. ๐™‹๐™š๐™ก๐™š๐™ฅ๐™–๐™จ๐™–๐™ฃ ๐™˜๐™ช๐™ ๐™–๐™ž

Masa sekarang masa terbaik anda gunakan duit Moratorium anda untuk pelepasan cukai

โœ…Life takaful sehingga RM3,000.00
โœ…Kad perubatan & Pendidikan Takaful anak sehingga RM3,000.00
โœ…skim persaraan swasta (PRS) sebagai tambahan tabung persaraan.

Yang mana anda simpan tapi anda boleh dapat pelepasan cukai untuk tahun akan datang. Bayangkan kalau kadar cukai individu kita 24%, dengan simpanan RM 3,000 setahun kita dah boleh dapat pelepasan cukai RM720. Syok dapat refund banyak.

Apa apa pun pilihan anda, gunakan lebihan tunai yang ada sekarang dengan baik untuk masa sekarang dan akan datang. Jangan pula anda buat joli.

Kalau nak tahun berkenaan 2 pilihan terakhir i.e. Perlindungan takaful, Pelaburan Unit Amanah, dan PRS . Kita santai santai coaching

Sekian, perkongsian Asma share kan moga ianya lebih bermanfaat untuk kawan-kawan.


www.wasap.my/60179062769/naktakaful

Fast. Easy. Best Advice


๐Ÿง•๐ŸปFull Time wakil Etiqa Takaful
Asma Dani

Follow her Facebook:

https://www.facebook.com/asma.dani.315080

Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.

TERMA-TERMA DALAM TAKAFUL

Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca na…

1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda

2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara:
a. Perlindungan pendapatan
b. Pengekalan aset
c. Penyelesaian hutang

3. Hibah tu apa? Hibah tu adalah wang pampasan kematian jika berlakunya musibah kematian kepada orang dilindungi. Jadi wang pampasan tu anda boleh tentukan nak bagi pada siapa ikut hasrat anda.

4. Kenapa perlu hibah? Kerana itu adalah aset mudah cair dan paling cepat boleh dapat kepada waris.

5. Jika tak buat hibah? Boleh juga, tapi anda perlu letak penama. Tugas penama adalah untuk menguruskan wang pampasan tadi mengikut cara faraid. Kerana wang tadi telah jadi harta pusaka si mati.

6. Apa itu pampasan sakit kritikal? Jika anda diagnosis sakit kritikal, anda akan dapat pampasan tersebut berdasarkan perlindungan yang anda telah ambil mula tadi. Bukannya pampasan itu akan pergi ke hospital, tapi ia akan direct kepada anda. Jadi ia boleh digunakan untuk kos rawatan serta ubatan anda di luar hospital. Sebabnya jika diagnosis sebagai sakit kritikal, bukan selamanya kita akan tinggal di hospital.

7. Apa itu PA? PA adalah pelan kemalangan (personal accident). Anda boleh klaim pampasan tersebut jika hanya anda kemalangan sahaja. Selalunya perlu sediakan dokumen laporan doktor dan laporan polis sebagai rujukan pihak takaful.

8. TPD apa pulak? TPD tu ialah total permanent disability. Ianya adalah pampasan untuk cacat kekal atau lumpuh. TPD ni boleh terjadi akibat kemalangan atau sakit seperti strok.

9. Kad perubatan? Ingat, kad perubatan ni bukanlah kad magik tau. Ia hanya boleh diguna pakai jika anda dimasukkan ke dalam wad. Tak kisah la akibat kemalangan atau sakit. Fungsi utama medikal kad ni adalah untuk ringankan beban anda jika perlu dimasukkan hospital dan perlunya pembedahan. Namun ada juga medikal kad yang ada terma ‘pay and claim’ untuk kes kemalangan. Yang ni hampa kena pandai survey la

Kalau ada lagi yang tertinggal dan kawan2 As rasa konfius sangat pasal takaful ni, boleh tanya dekat ruangan komen ok ๐Ÿ‘Œ

Fast. Easy. Best Advice

๐Ÿง•๐ŸปFull Time wakil Etiqa Takaful
Asma Dani

Follow Facebook Cik Asma Dani di link berikut :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=184150196446094&id=100045533437075