Categories
2021 Artikel

LPPEH

FEE’S – SEVENTH SCHEDULE (RULE 48)

A. Valuation

1. FEES PAYABLE BY THE LAND ADMINISTRATOR UNDER THE LAND ACQUISITION ACT FOR VALUATION REPORTS.

From (RM)To (RM)Fees (RM)
150,0001,500
50,001500,0002,500
500,0011,000,0003,500

For awards greater than RM1,000,000 the fee shall be a minimum of RM 3,500 plus the fee based on the following rate:

From (RM)To (RM)Rate (%)
1,000,0012,000,0006/25%
2,000,0017,000,0005/25%
7,000,00115,000,0003/20%
15,000,00150,000,0003/50%
> 50,000,000 6/250%

The fees payable shall be based on the amount awarded by the District Land Administrator. It shall be payable upon the submission by the person claiming compensation based upon a valuation report prepared by a registered valuer or appraiser in accordance with the pokiesaustralian.com guidelines issued by the Board for the valuation report. It does not include disbursements nor fees/disbursements for work done in preparation for negotiations and court attendance.

2. FEE FOR CAPITAL VALUATION FOR SUBMISSION TO SECURITIES COMMISSION, THE CENTRAL BANK OF MALAYSIA AND PLANT AND MACHINERY VALUATION SERVICES.

3/8 % on the first RM 100,000
3/10 % on the residue up to RM 2 million
1/4 % on the residue up to RM 7 million
3/16 % on the residue up to RM 15 million
3/20 % on the residue up to RM 50 million
1/10% on the residue up to RM200 million
1/15% on the residue up to RM500 million
1/20% on the residue over RM500 million

Minimum Fee : As above, subject to a minimum fee of RM 2,000 per property.


3. FEE FOR OTHER CAPITAL VALUATION/RATING VALUATION SERVICES BASED ON AN “IMPROVED VALUE” BASIS.

1/4 % on the first RM 100,000
1/5 % on the residue up to RM 2 million
1/6 % on the residue up to RM 7 million
1/8 % on the residue up to RM 15 million
1/10 % on the residue up to RM 50 million
1/15% on the residue up RM200 million
1/20% on the residue up to RM500 million
1/25% on the residue over RM500 million

Minimum Fee : As above, subject to a minimum fee of RM 400 per property.


4. FEE FOR RENTAL AND RATING VALUATION SERVICES.

7 % on the first RM 6,000 of annual rental
4 % on the next RM 12,000 of annual rental
3 % on the next RM 24,000 of annual rental
2.5 % on the next RM 120,000 of annual rental
1.5 % on the next RM 838,000 of annual rental
1 % on the residue over RM 1,000,000 of annual rental

Minimum Fee : As above, subject to a minimum fee of RM 400 per property.


5. FEE FOR MASS VALUATION SERVICES FOR LOCAL AUTHORITIES.

RM 45 per holding for the first 30,000 holdings
RM 40 per holding for the next 20,000 holdings
RM 35 per holding for the balance

The above fee is inclusive of all costs, except for the additional claims for attendance at objection meetings and judicial hearings.


5A. Fees for update valuation

For all update valuations carried out under the Malaysian Valuation Standards published by the Board, the fees payable shall be at a minimum of 15% of the appropriate scale of fees or RM400 per property, whichever is higher.

5B. Fees for revaluations

For revaluations carried out under the Malaysian Valuation Standards published by the Board, the fee payable shall be a minimum of 30% of the appropriate scale of fees or RM400 per property, whichever is higher.

5C. Fees for Retrospective Valuations

Fees up to ten times the scale fees may be charged, depending on negotiations with the client.

However, such valuations shall not apply to land acquisition valuations.

Such valuations must be retrospective to at least 5 years from the current date.

6. Additional Claims.

In addition to the fees stated in (1) to (5C) claims may be made for :

  1. The cost of printing, plans, copies of documents, lithography travelling and other expenses actually incurred;
  2. A fee of RM 150 per hour or RM 800 per working day of 8 hours for negotiations, attendance at meetings with solicitors, consultants or authorities;
  3. A fee of RM 200 per hour or RM 1000 per working day of 8 hours for giving evidence before judicial bodies;
  4. Additional fees can be charged to the client for additional works done in preparation for negotiations and court attendance.

Note :

  1. The fees stated in items 6(2) and 6(3) are chargeable for actual appearance at meetings or before judicial bodies. In the case of postponements, adjournments, etc, (where less than 24 hours notice is given) a minimum fee of RM 400 is chargeable if the meeting or judicial appearance is in the same town/city as the location of the practice and a minimum fee of RM 800 is chargeable if the meeting or judicial appearance is outside the location of the practice.
  2. The claims and fees stated in item 6(1) to 6(4) with respect to land acquisition valuations shall not be claimed against the land administrator.

B. Property Management

An annual fee based on:

5.0% of the gross annual rent on the first RM30,000
3.0% of the gross annual rent on the residue up to RM 100,000
2.0% of the gross annual rent on the residue over RM 100,000

* The fee is applicable to each holding. The expression ‘holding’ as used here has the same meaning as defined in Section 2 of the Local Government Act 1976.

The expression ‘gross annual rent’ means the rents reserved or deemed to be reserved by the lease or lettings plus any incidental receipts collected or accounted for or both in the course of management.

Minimum fee : As above subject to a minimum fee of RM50 per month.

ADDITIONAL CLAIMS

In addition to the above, claims may be made for-

  1. The cost of printing, plans, copies of documents, lithography, travelling and other expenses actually incurred;
  2. A fee of RM 150 per hour or RM 800 per working day of 8 hours for negotiations, attendance at meetings with solicitors, consultants or authorities;
  3. A fee of RM 200 per hour or RM 1,000 per working day of 8 hours for giving evidence before judicial bodies.

Note :

The fees stated in items (2) and (3) are chargeable for actual appearance at meetings or before judicial bodies. In the case of postponements, adjournments, etc. (where less than 24 hours notice is given), a minimum fee of RM 400 is chargeable if the meeting or judicial appearance is in the same town/city as the location of the practice and a minimum of RM 800 is chargeable if the meeting or judicial appearance is outside the location of the practice.

C. Estate Agency

1. Sale or Purchase

  1. Land and Buildings (Maximum fee of 3%)
  2. Fees for other services such as joint venture, sale of company, property swaps, etc. (Maximum fee of 3%)
  3. Chattels including Plant and Machinery (10 % of the proceeds)

Minimum fee : As above, subject to a minimum fee shall be RM1,000 per property.

The above scale applies to any sale or purchase by way of private treaty, tender or any other mode of disposal or acquisition.

For Sale and Marketing of projects by registered estate agents, the fees are to be agreed between the estate agent and the client.

The above scale of fees shall not apply to the sale of foreign properties in Malaysia or sale of Malaysian properties in foreign countries.

2. Lettings

Duration of TenancyMaximum (Fee equivalent too)
Up to 3 years1.25 months gross rental
Exceeding 3 years up to 4 years1.50 months gross rental
Exceeding 4 years up to 5 years1.75 months gross rental
Exceeding 5 years1.75 months gross rental
Exceeding 5 years
(without option for renewal)
1.75 months gross rental
Exceeding 5 years
(with option for renewal)
1.75 months gross rental plus 0.25 months rental for every additional year

Minimum fee : As above subject to a minimum fee of 1 month rental.

For tenancies less than one year, the fee may be calculated on a pro rata basis. The above scale shall not apply to serviced offices or apartments or any other premises of a similar nature.

3. Rent Reviews – 50 % of the fees chargeable under lettings

4. Additional Claims

In addition to the fees stated in items 1 to 3, claims may be made for:

  1. the cost of printing, plans, copies of documents, lithography, travelling (only where the distance between the estate agent’s office and the property is more than 40 km) and other expenses actually incurred;
  2. the cost of media advertisements, signboards, brochures and other promotional material.

Note : The above additional claims may not be incurred by the registered estate agent without the prior concurrence of the client.

Categories
2021 Artikel property

KRITERIA RINGKAS JUAL RUMAH

BUANG EMOSI


✓Ramai pemilik ada nilai sentimental dengan rumah yang nak dijual. Mereka dah duduk lama di situ, dah ubah suai rumah dan lihat anak-anak mereka membesar.

✓Ini boleh jadi halangan semasa penjual nak tetapkan harga rumah.

✓Mereka tetapkan harga terlalu tinggi dan gagal menjual.

✓Atau jika rumah tu pernah beri kesan emosi negatif…

✓Mereka letak harga terlalu rendah dan akhirnya tak dapat apa yang patut mereka dapat.

✓Bila nak tentukan harga, anda kena berlapang dada dan buang emosi terlebih dahulu.

✓Ini kerana rumah anda akan bersaing dengan ratusan rumah lain dan emosi boleh menggagalkan jualan.

✓Bila anda dah buat langkah ni, barulah anda boleh tentukan harga rumah berdasarkan harga pasaran dan permintaan.

Semoga Bermanfaat.

Categories
2021 Artikel AWARENESS LESSON PR1MA

PR1MA penuhi impian

PR1MA penuhi impian

APABILA membicarakan mengenai topik membeli rumah idaman, pasti ramai yang mengeluh terutama golongan muda.

Apa tidaknya, dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu seperti sekarang harga rumah di negara ini masih dianggap terlalu mahal dan sukar untuk dimiliki golongan muda khususnya generasi Y.

https://www.hmetro.com.my/PnP/2021/01/664266/pr1ma-penuhi-impian

Categories
2021 Artikel IQI GLOBAL

5 THINGS NEED TO DO TO DOWNSIZE YOUR HOME

Statistics have shown that the % of downsizing a home has increased, and you might be needing one in the future! 💭

If you are looking to downsize your home, designing your home for different stages of life is a must. Click and find out the other 4 more things you need! 🏘️
➡️ https://www.iqiglobal.com/blog/downsizing-your-home-here-are-5-things-you-need-to-do/

From IQI GLOBAL

Categories
2021 Artikel KNOWLEDGE

UKURAN RUMAH

Unit ukuran panjang secara umumnya terbagi kepada 2 jenis iaitu:-

  • Imperial – Inci, kaki
  • Metrik – meter

Di Malaysia majoriti pengukuran adalah menggunakan unit metrik, dan pelajar di sekolah juga diajar menggunakan unit metrik.

Walau bagaimanapun apabila memperkatakan ukuran rumah, biasanya ramai orang menggunakan unit imperial iaitu kaki.

Contohnya:-

  • Luas lot rumah : 20 kaki x 75 kaki
  • Luas tanah : 5,000 kaki persegi
  • Tinggi lantai ke siling : 12 kaki
  • Keluasan rumah : 1,000 kaki persegi
  • Saiz pintu : 3 kaki x 7 kaki

Unit imperial masih diguna pakai kerana ianya dapat memberikan ‘gambaran’ ukuran lebih jelas kepada orang ramai, ini adalah kerana ukuran ini boleh dibandingkan dengan bahan-bahan binaan rumah seperti:-

  • Tile lantai biasanya datang dalam ukuran kaki
  • Saiz siling biasanya 2 kaki x 4 kaki atau 4 kaki x 4 kaki
  • Saiz pintu bilik 3 kaki x 7 kaki
  • Dan pelbagai ukuran binaan yang lain dibuat berdasarkan ukuran dan gandaan unit imperial.

Ukuran rumah dalam unit matrik dan imperial
Selain itu pengukuran dalam unit imperial biasa tiada titik perpuluhan kerana saiz ukuran adalah kecil, 1 kaki = 0.3048 meter, berbanding ukuran meter yang lebih panjang.

Perbandingan dan pertukaran ukuran imperial dan matrik adalah seperti berikut:-

1 inci = 2.54cm
12 inci = 1 kaki = 30.48cm atau 0.3048 meter
1 meter persegi = 10.764 kaki persegi
Contoh pengiraan:-

Contoh 1: Rumah dengan luas 1,000 kaki persegi di tukar kepada unit imperial.

1000 ➗ 10.764 = 92.902 meter persegi

Contoh 2: Ukuran lot rumah teres 20 kaki x 75 kaki

20 x 0.3048 = 6.096 meter, 75 x 0.3048 = 22.86 meter

Daripada perbandingan dua contoh di atas, kita dapati penggunaan unit imperial (kaki) lebih mudah memberikan gambaran dan angka yang digunakan adalah intiger (nombor bulat).

Categories
Artikel AWARENESS budget lhdn

LHDN – INFO

LHDN MAKIN AGRESIF

Musim pandemik Covid ni banyak bantuan kerajaan telah disalurkan kepada orang ramai, dan akan perlukan lebih banyak lagi duit untuk kegunaan awam secara berterusan. Namun dari mana kerajaan nak dapat sumber kewangan. Antara sumber utamanya adalah dari Cukai Pendapatan dan Perniagaan.

Jadi kerajaan dah seru kepada LHDN untuk tingkatkan keberkesanan kutipan cukai. Dengan kata lain, meminta bertindak lebih agresif kesan segala pelarian cukai.

Mengikut kes-kes yang firma kami terima dari dulu dan agak banyak kebelakangan ini, boleh kami simpulkan modus operandi kerja LHDN untuk tujuan itu adalah:

1. Mengesan pemilik kenderaan berharga RM150k ke atas dan ‘cross check’ dengan data pengisytiharan cukai, samada sesuai atau tidak amaun pendapatan atau keuntungan perniagaan yang dilaporkan. Mereka ada sistem profiling yang link dengan JPJ, sekali letak nombor plate kereta, akan keluarlah nama pemiliknya.

2. Mengesan pembelian rumah, tanah, dan lot kedai atau kilang. Maklumat ini mereka boleh tahu langsung dari sistem LHDN kerana perjanjian jual beli hartanah ini perlu stamp hasil di kaunter LHDN.

3. Mengesan pemilikan saham yang besar di Bursa Saham dan syarikat Sdn Bhd. Pemegang saham yang besar terutama individu akan dikueri untuk nyatakan sumber pendapatan memperolehi wang pembelian saham tersebut.

4. Menyemak penerima tender-tender kerajaan, badan berkanun, dan agensi kerjaan seperti DBKL, MBSA, MPJB. Biasanya ni semakan dibuat ke atas syarikat Sdn Bhd mahupun syarikat PLT dan entrpise yang terima kontrak projek melebihi RM100k. Kalau yang cecah jutaan tu apatah lagi, jadi sasaran utama. Amaun keuntungan dan cukai bisnes yang meragukan akan diaudit dan disiasat. Kalau langsung tak hantar borang cukai lagi lah masak kena cukai anggaran yang besar.

5. Merisik peniaga2 online. Iklan-iklan yang nampak rancak dan dipaparkan juga sambutan hangat dengan pembungkusan produk yang banyak di media sosial akan jadi sumber semakan. Ada pegawai audit yang jadi pembeli produk dan cross check nama bisnes atau individu penjual.

6. Menyemak peniaga-peniaga yang tunjukkan kejayaan di media sosial. Dapat anugerah, dapat hadiah pencapaian jualan, dapat naik pangkat bisnes MLM, dapat buka cawangan, dapat buka kilang, dapat tiket pelancongan. Posting tersebut akan di ‘screenshot’ dan dijadikan bahan bukti untuk diaudit.

7. Menyemak pelepasan-pelepasan cukai individu yang dituntut di dalam borang cukai. Contoh seperti bayaran zakat, penyata insurans, pembelian komputer, yuran Gymnasium, dan lain-lain akan diminta bukti resitnya atau penyata. Kalau tiada bukti, cukai akan ditambah beserta 45% penalti.

Jadi ni sahajalah saya kongsi beberapa cara pengesanan standard yang sedang dan akan dilakukan oleh LHDN untuk pengetahuan dan kesediaan semua. Ada lagi beberapa caranya, cuma panjang sangat nak taip sini 🙃

Yang mana sudah isytihar cukai dengan betul, tiada apa yang perlu dirisaukan. Yang penting simpan dan rekod semua resit belanja bisnes bagi peniaga dan syarikat, serta bukti pelepasan cukai individu yang dituntut selama 7 tahun lamaaanya. 🤓

Sekain,

Credit to :-
M.Husainy
MHM ASSOCIATES
Penjentik kesedaran cukai

Categories
Artikel KNOWLEDGE

URUSAN DENGAN LHDN

Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

smartphone/komputer/laptop/tablet
buku/ subscription news online
bil langganan internet
Pembelian alat sukan / yuran gym
Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500).

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000.

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

kredit : Faizah Salleh

Categories
Artikel KNOWLEDGE LESSON

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

Categories
Artikel AWARENESS finance Hutang KNOWLEDGE LESSON

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
Artikel KNOWLEDGE

Laporan Sektor Hartanah 2020

Tips Hartanah

https://napic.jpph.gov.my/portal/key-statistics

Statistik separuh tahun utk 2020

Laporan Setengah Tahun Pertama 2020 untuk pasaran hartanah menunjukkan penurunan ketara dari segi jumlah transaksi dan juga nilai transaksi berbanding tempoh sama bagi tahun 2019 dan 2018.

Categories
Artikel KNOWLEDGE

10 TIPS BELI RUMAH PERTAMA

Beli unit bawah nilai pasaran :

  • unit lelong
  • unit pasaran sekunder (subsale)
  1. Beli unit kos masuk (entry cost) minima :
  • unit dalam pembinaan berdiskaun >10%
  • unit pasaran sekunder (subsale) boleh runding
  • pembiayaan bank / kerajaan 100%
  1. Beli unit yang harganya lebih rendah daripada kemampuan sebenar (sebagai buffer)
  • kemampuan 300K, belilah 200K-250K
  • kemampuan 150K, belilah 80K-120K
  1. Beli dua unit terus untuk maksimakan kedua-dua kuota 90% pembiayaan anda untuk dua rumah pertama.
  • mampu beli 300K, beli 2 unit 100K-150K
  • mampu beli 200K, beli 2 unit 60K-100K
  1. Beli sahaja di mana-mana.
  • rumah murah jauh, beli dan sewa
  • rumah murah dekat, beli dan duduk
  1. Rajin mencari setiap hari kerana unit menarik banyak mata memerhati.
  • media sosial
  • mudah.my
  • ronda kawasan
  1. Guna Agen Hartanah.
  • padan permintaan (demand) & pembekalan (supply)
  • kadang-kadang dapat nasihat kewangan
  1. Lawat Kawasan (Site Visit).
  • tengok lokasi
  • tengok kejiranan
  • tengok kerosakan
  • tengok potensi
  • runding berdepan
  1. Semak Profil Kewangan.
  • Pendapatan (Income)
  • Penolakan (Deduction)
  • Komitmen
  • Simpanan
  • Pelaburan
  • Debt-Service Ratio (DSR)
  • Kelayakan Pembiayaan
Categories
Artikel KNOWLEDGE

Stamp Duty (Exemption) (No. 4) Order 2020

Source : MIEA Facebook.

Click to access pua_20200728_PUA217.pdf

Categories
Artikel PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1.

Ada pelbagai perkara perlu diberi kan perhatian dan ambil tahu, jika ingin beli rumah. Terutamanya buat yang pertama kali.

Ataupun untuk persediaan di masa akan datang.

Untuk Artikel PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1 ni, kita mulakan dengan tajuk berikut :

PART 1 : PROFIL KEWANGAN

PROFIL KEWANGAN

  1. Senaraikan Pendapatan (Income)
    ● Pendapatan tetap
    ● Pendapatan tidak tetap (elaun, komisen, overtime, bonus dan lain-lain)
    ● Pendapatan sampingan
  2. Senaraikan Potongan (Deduction)
    ● Potongan KWSP
    ● Potongan SOCSO / PERKESO
    ● Potongan Cukai Bulanan (PCB)
    ● Potongan Zakat
    ● lain-lain yang berkenaan
  3. Senaraikan Komitmen (Commitment)
    ● Pembiayaan peribadi
    ● Pembiayaan kenderaan
    ● Kad kredit
    ● Pembiayaan ASB
    ● Pinjaman pengajian contohnya PTPTN
    ● lain-lain yang berkenaan
  4. Senaraikan Pelaburan
    ● ASB
    ● Saham
    ● Unit Amanah
    ● lain-lain yang berkenaan
  5. Senaraikan Simpanan
    ● Bank
    ● Tabung Haji
    ● lain-lain yang berkenaan
  6. Senaraikan Cukai
    ● Cukai Pendapatan
    ● Cukai Perniagaan
    ● lain-lain yang berkenaan
  7. Dokumentasi
    Semua senarai di atas perlu mempunyai dokumen sah sebagai bukti contohnya :
    ● Pendapatan : Slip Gaji
    ● Potongan : Slip Gaji
    ● Komitmen (Pembiayaan) : Letter Offer
    ● Pelaburan : Buku ASB / Penyata yang dikemaskini
    ● Simpanan : Buku Simpanan yang dikemaskini
    ● Cukai : Penyata Cukai.

… BERSAMBUNG . PART 2 : LAPORAN KREDIT.

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Categories
Artikel KNOWLEDGE

BUMI LOT DAN NON BUMI LOT

Perkongsian kali ni secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot.

Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli.

“Bolehkah saya menukarkan unit hartanah berstatus BUMI LOT kepada NON-BUMI LOT agar dapat dipindahmilik untuk orang bukan Melayu?”

Jawapan bagi soalan di atas adalah “Boleh..asalkan tidak menjejaskan kepentingan syarat atau kuota..”

1) Tahukah tuan puan, status bagi sesuatu hartanah untuk unit Bumi Lot / Bumiputera ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan di dalam pelan Kelulusan Perancang.

2) Ia diguna pakai dalam jualan hartanah baru oleh pemaju perumahan (Developer). Pemaju perlu menjualkan lot-lot tersebut kepada orang Bumiputera @ Melayu sahaja.

3) Hartanah yang dikenali sebagai unit Bumi Lot jarang terdapat label di atas hakmilik individu hartanah tersebut.

4) Di dalam sesuatu kes, syarat dan perjanjian jual beli akan menentukan sama ada unit hartanah yang dipetakkan adalah Bumi Lot atau pun tidak.

5) Bagi sesetengah negeri, Bumi Lot boleh dilihat dibawah sekatan kepentingan hartanah tersebut dan di dalam kes terpencil, boleh lihat label Bumi Lot di atas Geran Hakmilik individu seperti yang dibuat untuk hartanah Rezab Melayu.

6) Terma kuota Bumiputera ditetapkan oleh pihak berkuasa kerajaan akan memberikan kelulusan kepada pemaju. Kebiasaannya untuk unit Bumi Lot WAJIB ada sekurang-kurangnya 20% kuota pemilikan dalam sesuatu projek pembangunan.

7) Sekiranya lot hartanah tersebut tidak dapat dijualkan, pemaju boleh memohon kepada Pihak Berkuasa Tempatan Negeri untuk membenarkan unit Bumi Lot tersebut dijual kepada orang bukan Melayu.

BAGAIMANA PULA DENGAN NON-BUMI LOT?
Untuk non-bumi lot pulak, semua orang boleh beli.
Kalau tuan puan nak buat pelaburan, disarankan untuk membeli non-bumi lot. Sebabnya, bila tuan puan nak jual dikemudian hari, semua orang boleh beli, jadi pasaran akan lebih luas.

Habis tu, apa kelebihan bumi lot? Bumi lot ni lebih kepada nak membantu bumiputera untuk dapatkan rumah sendiri dengan mengurangkan persaingan.

Semoga bermanfaat.

Kredit: Haziq Irfan, Yess

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Categories
Artikel KNOWLEDGE

Panduan Asas Kelayakan Gaji Berdasarkan Harga Rumah

ULANGKAJI

Harga Rumah/200 x 3

Contoh:

✅ Harga Rumah = RM150,000
✅ (150,000/200) x 3
✅ (750) x 3
✅ ✅ = 2,250

⚡Maka Gaji Bersih (Minimum) RM2,250 LAYAK beli rumah harga RM150,000

⚡ ⚡ p/s : Panduan asas sahaja dan untuk lebih tepat perlu ke bank-bank berhampiran untuk kiraan yang lebih tepat.. 😉 😉

Kredit : Mior Rohaizam Facebook

Perunding Hartanah Berdaftar dengan LPPEH.