USTAZ EBIT LEW – 157 Ucap Syahadah

Allahuakbar..!! Seramai 157 orang mengucap syahadah. Satu kampuang memeluk islam. Alhamdulillah. Semoga hidayah dan iman ini berkekalan. UEL telah tunjukkan keindahan Islam, dan mereka melihatnya dengan mata hati. Alhamdulillah. Baca Petikan Penuh Daripada Laman Facebook Page beliau. Ya Allah menangis saya hari ini gembira. Seramai 157 orang mengucap syahadah. Satu kampung memeluk Islam petang ini….

THE POWER OF SADAKAH

ℹ️ THE MORAL OF THE STORY IS.. Di z͟a͟m͟a͟n͟ N͟a͟b͟i͟ M͟u͟s͟a͟ A͟S͟, a͟d͟a͟ s͟e͟p͟a͟s͟a͟n͟g͟ s͟u͟a͟m͟i͟ i͟s͟t͟er͟i͟ y͟a͟n͟g͟ h͟i͟d͟u͟p͟ d͟e͟n͟g͟a͟n͟ p͟e͟n͟u͟h͟ k͟e͟m͟i͟s͟k͟i͟n͟a͟n͟ n͟a͟m͟u͟n͟ m͟e͟r͟e͟k͟a͟ m͟e͟n͟g͟h͟a͟d͟a͟p͟i͟n͟y͟a͟ d͟e͟n͟g͟a͟n͟ p͟e͟n͟u͟h͟ k͟e͟s͟a͟b͟a͟r͟a͟n͟. S͟u͟a͟t͟u͟ k͟e͟t͟i͟k͟a͟, t͟a͟t͟k͟a͟l͟a͟ m͟e͟r͟e͟k͟a͟ sedang b͟e͟r͟i͟s͟t͟i͟r͟eh͟a͟t͟, s͟a͟n͟g͟ i͟s͟t͟er͟i͟ b͟e͟r͟t͟a͟n͟y͟a͟ k͟e͟p͟a͟d͟a͟ s͟u͟a͟m͟i͟n͟y͟a͟: “W͟a͟h͟a͟i͟ s͟u͟a͟m͟i͟k͟u͟, b͟u͟k͟a͟n͟k͟a͟h͟ M͟u͟s͟a͟ a͟d͟a͟l͟a͟h͟ s͟e͟o͟r͟a͟n͟g͟ N͟a͟b͟i͟ y͟a͟n͟g͟ boleh b͟e͟r͟b͟i͟c͟a͟r͟a͟ d͟e͟n͟g͟a͟n͟ T͟u͟h͟a͟n͟n͟y͟a͟ (A͟l͟l͟a͟h͟)..?” L͟a͟l͟u͟ s͟a͟n͟g͟ s͟u͟a͟m͟i͟ m͟e͟n͟j͟a͟w͟a͟b͟…

MOTIVASI DIRI

MOTIVASI DIRI : Bila kita rasa ‘down’ kena ada ‘seseorang’ yang lain kena bagitau utk ‘up’ semula. Cari lah ‘seseorang’ tersebut. ‘Up and down’ mood ni akan berlaku beberapa kali, dan takkan stop disatu tahap saja, akan berulang ulang. Cari lagi dan lagi dan lagi sekali ‘seseorang’ itu, utk bagitau kita kata2 motivasi dan semangat,…

CAN WE SURVIVE 2021 ?

2020 was supposed to be great right! (At least that was what we thought, then the pandemic happened) Then recently, we celebrated new year to welcome 2021, we were hopeful! And say, 2021 is only gonna be better!! But on the 12th Day, MCO 2.0 is a announced and now we are stuck at home….Many…

SALESFORCE OR SALESPERSON

Seorang jurujual dihantar ke sebuah pulau oleh syarikat pembuat kasut utk mencari pasaran baru. Dia balik dan melaporkan, “Jgn buang masa tuan. Tak ada org yg pakai kasut di sana. Mereka lebih selesa tak berkasut. Sekarang bukan masa yg sesuai”. Sebuah syarikat lain juga berbuat demikian. Jurujualnya kembali dan melaporkan, “Tuan, sangat sesuai kita jual…

Toxic or Good Circle

Bila dah mula masuk umur 20-40 tahun, perkara yang paling merisaukan kita adalah Circle dan orang di sekeliling kita. Adakah selama ini kita berada di dalam Toxic Circle ataupun Good Circle? Kerana Circle ataupun orang terdekat kita akan menjangkiti diri kita. Ianya akan : – menjangkiti dan mempengaruhi CARA FIKIR kita – menjangkiti dan mempengaruhi…

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang..Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R..YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?.Ini latar belakang keluarga Puan R: Punca pendapatan: Suami…

BROTHERHOOD

Wasiat untuk kita semua . TERUSLAHBERSAHABATSAMPAI ALLAHBERKATAWAKTUNYAPULANG Ketika ada kesempatan…..,Pergilah bersama teman-teman.Berkumpul- kumpul, bukan sekadar makan, minum dan bersenang, tetapi ingat, waktu hidup kita semakin singkat. Maka dari itu, bangunkanlah PERSAUDARAAN. Mungkin lain waktu kita tidak akan bertemu lagi. Mungkin lain waktu kita sudah semakin susah untuk berjalan. Umur itu seperti ais batu, dipakai atau…

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

FOUR STORIES TO START: Nokia rejected Android. Yahoo rejected Google. Kodak turned down digital cameras. Blockbuster reject Netflix. LESSONS: Take risks. Accept the change. If you refuse to change over time, it will become obsolete. TWO MORE STORIES: Facebook takes over WhatsApp and Instagram. Grab takes over Uber in Southeast Asia. LESSONS: Become so powerful…

FAKTA MENARIK

Menarik juge baca kenyataan nii😀😃😀😁😄 ● Pada umur 20 tahun “di luar negeri” dan “kampung halaman “. Tiada beza (Tidak kira di mana pun anda boleh menyesuaikan diri) ● Pada umur 30 tahun, “siang” dan “malam ” tiada beza. (Tidak tidur satu malam pun tidak mengapa) ● Pada umur 40 tahun, “berpendidikan tinggi” dan “berpendidikan…

ORANG SUSAH UJIAN UNTUK ORANG YANG SENANG

” Poor Not A Test To Poor People , But A Test For Rich People To Help Or Not to Help..” Lesson – ” May One Day, Rich People Become Poor, Other Rich People Will Come And Help..” “kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita,…

PENGAJARAN HANYA SELEPAS DI TIMPA MUSIBAH

Setiap pengajaran di dalam hidup, berjaya di rungkaikan dengan tepat setelah musibah terjadi pada diri sendiri. Tiada siapa mahu ambil pengalaman pengajaran yang di kongsi kan, kerana terlalu yakin, musibah tidak akan menimpa diri kita. Musibah hanya akan menimpa manusia lain. Pesanan Terakhir Mr Steve Jobs, Pengasas Apple (iPhone, iPad, iPod) Dia meninggal dunia sebagai…

BERSYUKUR

‘Maka, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu hendak dustakan?’.Ayat ini diulang berkali-kali kerana Allah SWT ingin mengingatkan kita betapa banyak nikmatNya yang sering kali kita lupa untuk mensyukurinya..Moga kita semua menjadi hamba yang bersyukur kerana mengetahui segala nikmat datangnya daripada Allah SWT dan menterjemahkan rasa syukur dengan menggunakan kurniaan itu pada jalan yang diredaiNya….

NILAI BUDI

MENARIK KISAH INI.. Dikisahkan bahawa seorang guru yang alim berjalan2 bersama salah seorang anak muridnya, menyusuri ladang.Sedang berjalan, mereka terlihat sepasang kasut yang sudah usang. Kasut itu dipercayai milik lelaki fakir yang bekerja di salah sebuah ladang yang berdekatan, yang akan selesai bekerja sebentar lagi dan datang untuk mengambil kasutnya. Lalu berkatalah murid itu kepada…

NILAI TANAH

Emas berkata pada tanah“cuba kau lihat pada diri kau tanah, suram dan lemah… Adakah kau memiliki cahaya berkilau seperti aku emas? Apakah kau berharga seperti aku? “ Tanah menggelengkan kepala dan menjawab” Aku tanah boleh menumbuhkan buah dan bunga, boleh menumbuhkan rumput dan pohon, boleh menumbuhkan tanaman dan banyak lagi.. Boleh kau emas buat semua…

MOTIVASI KEHIDUPAN 9.9.2020

SEMOGA BERMANFAAT DAN MENJADI MOTIVASI DARIPADA SETIAP KEPAYAHAN YANG KITA LALUI SEKARANG. Hebat pengalaman ibu tunggal dari Tg Karang Selangor ini. Setelah ditimggalkan suaminya dgn tujuh org anak dgn kesusahan hidup sampai satu ketika hendak membunuh diri bersama anak2nya. Tapi skrg sudah jadi taukeh daun pandan dn hidup senang. InformasiHartanah by rahimhartanah.net

“Lesson in Life”

Sangkaan kurang baik pada awal nya adalah perkara lumrah…. yang menggerakkan ♥️ hati seseorang itu adalah sangat Maha Berkuasa…. Realiti Kehidupan rahimhartanah.netInformasiHartanah

Arkib Kemerdekaan Tanah Melayu 1957

Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu merupakan peristiwa pengumuman kemerdekaanTanah Melayu pada 31 Ogos1957. Tarikh ini dipilih dalam mesyuarat antara Ketua Pemuda UMNOTun Sardon Jubir dan timbalannya Haji Ahmad Badawi (bapa Perdana Menteri Malaysia ke-5) di Kepala Batas, Pulau Pinang pada 1956. Mufti Pulau Pinang, Haji Abdullah Fahim (bapa Haji Ahmad Badawi) turut ikut serta dalam perbincangan tersebut[1]. Sebelum pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu dibuat, pada 30 Ogos 1957 pukul 12.00 tengah malam di Padang Kelab…

LIVE :UCAPAN MERDEKA PM

Live telecast, pre Independence Day speech by Prime Minister of Malaysia 🇲🇾 , in conjunction with Malaysia 63rd Independence Day on 31 August 2020. This time around, minimal celebration but with full of heart ♥️ and courage, due to pendamic covid 19 still around. MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !!

Salam MERDEKA ke 63 🇲🇾

Salam Kemerdekaan ke 63 – 31 August 2020 – Cabaran Baru Normal Baru Merdekakan dari Pendamik.“Buy House To Stay Home”.Bantu Putuskan Rantaian Covid. – rahimhartanah.net

Renungan Bersama

Mereka yang berniaga untuk melihat ramai bahagia, Berbeza dengan mereka yang berniaga hanya untuk diri nya bahagia sahaja. Mereka yang berniaga untuk akhirat , Berbeza dengan mereka yang berniaga untuk dunia. Ahli Akhirat Tiada Pernah Rugi, Walaupun berlaku kerugian. Ahli Dunia tidak pernah untung, Walaupun berlaku keuntungan. – rahimhartanah – InformasiHartanah

Rome wasn’t built in a day

“Rome wasn’t built in a day” is an adage attesting to the need for time to create great things. It is the usual English translation of a medieval French phrase, «Rome ne fu[t] pas faite toute en un jour», from the collection Li Proverbe au Vilain, published around 1190. Wikipedia