Categories
2021 Artikel KNOWLEDGE

UKURAN RUMAH

Unit ukuran panjang secara umumnya terbagi kepada 2 jenis iaitu:-

  • Imperial – Inci, kaki
  • Metrik – meter

Di Malaysia majoriti pengukuran adalah menggunakan unit metrik, dan pelajar di sekolah juga diajar menggunakan unit metrik.

Walau bagaimanapun apabila memperkatakan ukuran rumah, biasanya ramai orang menggunakan unit imperial iaitu kaki.

Contohnya:-

  • Luas lot rumah : 20 kaki x 75 kaki
  • Luas tanah : 5,000 kaki persegi
  • Tinggi lantai ke siling : 12 kaki
  • Keluasan rumah : 1,000 kaki persegi
  • Saiz pintu : 3 kaki x 7 kaki

Unit imperial masih diguna pakai kerana ianya dapat memberikan ‘gambaran’ ukuran lebih jelas kepada orang ramai, ini adalah kerana ukuran ini boleh dibandingkan dengan bahan-bahan binaan rumah seperti:-

  • Tile lantai biasanya datang dalam ukuran kaki
  • Saiz siling biasanya 2 kaki x 4 kaki atau 4 kaki x 4 kaki
  • Saiz pintu bilik 3 kaki x 7 kaki
  • Dan pelbagai ukuran binaan yang lain dibuat berdasarkan ukuran dan gandaan unit imperial.

Ukuran rumah dalam unit matrik dan imperial
Selain itu pengukuran dalam unit imperial biasa tiada titik perpuluhan kerana saiz ukuran adalah kecil, 1 kaki = 0.3048 meter, berbanding ukuran meter yang lebih panjang.

Perbandingan dan pertukaran ukuran imperial dan matrik adalah seperti berikut:-

1 inci = 2.54cm
12 inci = 1 kaki = 30.48cm atau 0.3048 meter
1 meter persegi = 10.764 kaki persegi
Contoh pengiraan:-

Contoh 1: Rumah dengan luas 1,000 kaki persegi di tukar kepada unit imperial.

1000 ➗ 10.764 = 92.902 meter persegi

Contoh 2: Ukuran lot rumah teres 20 kaki x 75 kaki

20 x 0.3048 = 6.096 meter, 75 x 0.3048 = 22.86 meter

Daripada perbandingan dua contoh di atas, kita dapati penggunaan unit imperial (kaki) lebih mudah memberikan gambaran dan angka yang digunakan adalah intiger (nombor bulat).

Categories
ABOUTME Artikel AWARENESS KNOWLEDGE LESSON

7 SEBAB PERLU MELANTIK PERUNDING HARTANAH BERDAFTAR .

Ramai orang fikir ruginya duit kalau melantik ejen hartanah. Cuba kira kalau rumah nak jual Rm 300 000, kena bayar kepada ejen Rm 9000. Banyak tu, mana tak ruginya.

Baik kawan-kawan, biar saya explain kenapa anda tidak akan rugi, malah perlu melantik ejen untuk menjual rumah anda. Ingat, bila saya sebut ejen, bukan bermaksud broker kampung:

1. Ejen hartanah merupakan satu bidang profesional.

Jadi orang tengah dalam urusan jual beli rumah, bukan seperti jual telur. Beli harga 30 sen, jual dengan harga 50 sen. Itu broker kampung. Ejen hartanah ni ada standard-standard yang perlu dipatuhi, tertakluk kepada code of ethics yang telah ditetapkan. Jadi bila anda lantik mereka, mereka akan lihat rumah anda terlebih dahulu, dan beri nasihat sama ada harga yang diletak itu munasabah atau tidak. 

Mereka juga boleh bagi kepada networking  mereka serta valuers yang boleh dipercayai, jadi mudah untuk anda tahu anggaran kasar bagi harga pasaran. Dan yang menariknya, mereka tidak akan markup harga, ini penting tau tak? Spekulasi tak akan berlaku, dan harga hartanah akan terkawal.

2. Jimat masa. 

Cuba bayangkan kalau anda letak iklan rumah anda dalam mudah.my. Katakan 20 orang yang menelefon anda, mungkin 10 orang sahaja yang akan datang view rumah, 5 orang sahaja yang akan buat tawar-menawar, 2 orang sahaja yang lulu loan, akhihrnya seorang sahaja yang layak membelinya. Bayangkan kalau anda penat bekerja, kena melayan kerenah unserious buyers. Tak ker letih? Lagi-lagi kalau anda tinggal di luar negeri. So nasihat saya, lantik ejen, biar diorang uruskan, yang penting kerja jalan, dapat buyer dengan pantas, rumah terjual. Habis cerita. Kawan saya orang mat saleh cakap, ehem ehem.. “the rich invest in time, the poor invest in money”. Anda nak jadi kaya kan?

3. Kemungkinan rumah terjual dengan cepat lagi tinggi.

Ejen hartanah mestilah berdaftar dengan syarikat hartanah. Dalam syarikat hartanah akan ada beberapa ejen lain. Anda bagi tahu ejen yang anda lantik, anda mahu rumah anda dijual dengan secepat mungkin. Minta dia ‘kerahkan semua ejen-ejen lain. Dalam profesion ini, ejen-ejen boleh berkongsi senarai rumah yang dijual kepada ejen lain. Ia dipanggil co-agency. Bayangkan kalau dalam satu syarikat ada 20 orang ejen. Anda cuma lantik seorang sahaja, tapi 20 orang buat kerja untuk anda. Bijak kan?

4. Pembeli akan lebih yakin jika beli dengan ejen berdaftar.

Jangan terkejut, kadang-kadang pembeli lebih percayakan ejen daripada tuan rumah. Kenapa? Pernah dengar kes tuan tanah tipu duit deposit? Tuan rumah batalkan perjanjian walaupun deposit hangus sudah dibayar? Inilah peranan ejen hartanah, segala urusan ada dokumen hitam putih. Apabila pembeli lebih yakin untuk membeli, peluang untuk rumah anda dibeli akan jadi tinggi.

5. Mencari penyewa yang baik.

Keadaan ini sesuai kalau anda mempunyai banyak rumah atau rumah kedai yang tidak berjaya disewakan. Apabila anda melantik seseorang ejen, dia akan merangka strategi untuk memastikan anda mendapat penyewa dengan kadar segera dan menapis penyewa-penyewa yang baik sahaja. Mungkin anda rasa jarang kedengaran, tapi tahukah anda Lembaga Tabung Haji pernah meminta pertolongan kami ejen-ejen yang berdaftar untuk mempromosikan unit-unit pejabat bangunannya yang kosong di seluruh Malaysia?

6. Anda boleh minta servis tambahan daripada mereka.

Tahukah anda ejen yang bijak pasti akan tawarkan khidmat yang bagus kepada anda. Ada ejen yang sanggup tolong carikan tukang cuci untuk rumah anda, carika tukang repair segala kerosakan rumah, tolong cari tukang mesin rumput. Kalau anda jumpa yang beramanah, boleh serah kunci dan minta dia uruskan semuanya. Ini memang rezeki, sangat berbaloi.

7. Ejen hartanah adalah pihak neutral.

Dia merupakan orang tengah kepada kedua-dua pihak. Jadi dia akan pastikan kedua-dua pihak puas hati dengan transaksi jual beli, barulah keuntungan berpihak kepada dia. Anda pun tahu, ada sahaja kes di mana S&P sudah disain oleh kedua-dua pihak, tapi tiba-tiba sahaja ada satu pihak membatalkanya. Taak jadi nak jual rumah. Salah satu sebab adalah rasa tidak puas hati oleh satu-satu pihak.

– Rahim Hartanah

Categories
Artikel KNOWLEDGE

URUSAN DENGAN LHDN

Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai

LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai.

Contoh:

Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202
Potongan KWSP (11%) = RM4,202
Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan)

Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi majikan tiba-tiba ada buat potongan PCB, maka submit saja borang cukai tu, insha-Allah dapat refund.

Jadi menjelang bulan cukai yang bakal menjelma Mac ini, jika rasa tak nak bayar cukai banyak sangat, ini maklumat/dokumen yang perlu disimpan :

1. Borang EA / EC / CP58

Orang kerja kerajaan, sediakan borang EC.
Orang kerja swasta, sediakan borang EA.
Orang makan komisen (ejen-ejen penapis air, MLM, Takaful, Unit Trust, Remisier) sila minta borang CP58 (penyata bayaran insentif) dari syarikat.

Jika makan gaji sahaja, isi borang BE sebelum 30 April 2020. Jika makan gaji dan ada terima komisen atau income bisnes, sila isi borang B sebelum 30 Jun 2020.

Sila take note kalau korang makan gaji dan termasuk dalam gaji kasar tu elaun petrol, elaun perjalanan atau elaun tol atau kombinasi darinya, sila tolak sebab elaun/perkuisit ini dikecualikan cukai. Terhad kepada RM6,000 setiap tahun.

2. No kad pengenalan ibu dan / atau ayah kandung/angkat

Err…Hafal tak no kad pengenalan mak ayah? Ada mak dan / atau ayah berumur 60 tahun dan ke atas yang bermastautin di Malaysia? Kalau mereka masih bekerja pastikan pendapatan tahunan mak atau ayah TIDAK melebihi RM24,000 seorang. Kalau cukup syarat ni anda boleh claim RM1,500 seorang. Kalau dua-dua masih hidup maka boleh claim RM3,000.

“Tapi mak ayah duduk kampung? “

Rileks, korang masih boleh claim walaupun tidak tinggal bersama.

Individu yang LAYAK menuntut pelepasan ini merujuk kepada anak kandung atau anak angkat yang sah di bawah undang-undang. Tuntutan pelepasan ini TIDAK dibenarkan ke atas ibu bapa tiri.

Nota : Kalau yang ada adik beradik ramai dan masing-masing nak claim, cara pengiraan seperti di Helaian Kerja HK15.

3. Penyata Takaful / Insuran

Sila minta statement tahun 2019 dekat ejen Takaful kalau penyata tu tak sampai rumah. Statement Takaful ini penting sebab dalam bayaran bulanan boleh jadi ada bahagian yang tak dibenar tolak cukai. Dekat statement tu biasa ada tulis. Jadi jangan declare semua kalau ada bahagian yang tak dibenarkan.

Yang boleh claim hanyalah Takaful/insuran nyawa, pendidikan dan perubatan. Takaful/insuran kereta tak boleh.

Takaful/insuran nyawa boleh claim untuk individu, suami atau isteri / isteri-isteri. Bayaran premium atas polisi nyawa anak tidak dibenarkan.

Manakala premium Takaful/insurans yang dibayar atas polisi pendidikan atau manfaat perubatan boleh untuk individu, pasangan atau anak.

4. Resit Gaya Hidup

Silalah korek semula resit-resit dan bil kalau tahun lepas (2019) ada beli dan bayar;

smartphone/komputer/laptop/tablet
buku/ subscription news online
bil langganan internet
Pembelian alat sukan / yuran gym
Boleh claim bawah pelepasan gaya hidup maksimum RM2,500. Belian mestilah untuk kegunaan peribadi saja, bukan untuk bisnes.

Ingat, tipu dosa.

5. Resit Alatan Penyusuan

Korek juga resit-resit berkaitan peralatan penyusuan (kalau ada beli). Pelepasan ini untuk pembayar cukai wanita saja atas pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan menyusukan anak yang berumur 2 tahun dan ke bawah. Encik suami tak boleh claim (rasanya dalam borang dia disable ruang ini untuk lelaki).

Amaun claim adalah terhad kepada amaun yang dibelanja dan maksimum RM1,000 walaupun ada lebih daripada seorang anak.

Peralatan penyusuan ibu yang layak mendapat potongan adalah:

(i) set pam susu dan pek ais (breast pump kit dan ice pack);
(ii) bekas pengumpulan dan penyimpanan susu (breast milk collection
and storage equipment); serta
(iii) set penyejuk atau beg penyejuk (cooler set / bag).

6. Resit Pra-Sekolah

Ada anak berumur 6 tahun dan ke bawah yang dihantar ke pra-skolah atau pusat asuhan? Simpan lagi tak resit bayaran tu?

Potongan ini terhad kepada amaun yang dibayar dan maksimum boleh claim hanya RM1,000. Tapi tahun depan (tahun 2021) masa isi borang untuk taksiran 2020 boleh claim maksimum RM2,000. Yelah, yuran pra-sekolah macam Little Caliphs, Children Islamic Centre (CIC), Brainy Bunch, Genius Aulad, Smart Reader bukan biashe-biashe.

Tapi, pastikan taman asuhan kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau pra-sekolah kerajaan/swasta yang berdaftar dengan Jabatan Pendidikan Negeri di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

7. Penyata SSPN-i

Ada menabung untuk anak dalam SSPN-i? Baguslah. Rasanya sekarang dah boleh print penyata SSPNN-i secara online. Kalau takde boleh ke kaunter PTPTN yang berhampiran.

Ingat, boleh claim amaun bersih, bukan berapa banyak korang masukkan dalam akaun.

(Jumlah simpanan dalam tahun 2019 tolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2019).

Contoh: Dalam tahun 2019,
Baki Bawa Hadapan: RM4,500;
Simpanan : RM2,000; dan
Pengeluaran : RM1,500.
Potongan yang layak dituntut adalah RM500 (RM2,000 – RM1,500).

Untuk taksiran tahun 2019, maksimum boleh claim RM8,000, sebelum ini hanya RM6,000.

LHDN mesti dah ada data pencarum SSPN-i ni, jadi berfikir panjang sebelum bertindak mengisi ruang pelepasan tu.

8. Resit bayaran zakat

Resit atau penyata bayaran zakat boleh dapatkan dari Pusat Zakat Negeri masa buat bayaran. Kalau bayar online memang senang nak print balik. Kalau ikut FAQ LHDN, zakat yang dimaksudkan adalah semua jenis bayaran zakat yang dibuat dalam sesuatu tahun tu. Maknanya termauklah zakat fitrah, zakat pendapatan, zakat emas dan zakat wang simpanan. Biasa yang orang claim adalah zakat fitrah dengan zakat pendapatan.

Dokumen lain yang perlu disediakan (jika ada) adalah yuran sambung pengajian ke peringkat Ijazah di peringkat Sarjana atau Doktor Falsafah, penyata Skim Persaraan Swasta (PRS), resit-resit kalau ada derma dekat institusi atau organisasi yang diluluskan oleh LHDN (cari dan semak di sini).

Paling penting selain no akaun bank untuk LHDN refund duit PCB kita, ingat lagi tak password e-filing? Kalau boleh rekodkan maklumat e-filing ni. Senang esok-esok nak login, id dengan password dah tersedia.

Ingat, TAK PERLU hantar resit-resit atau dokumen atas ni, simpan saja elok-elok mana tahu dapat surat audit dari LHDN supaya tunjuk bukti.

Ingat, tipu dosa.

Bersamalah kita membangunkan negara yang tercinta.

kredit : Faizah Salleh

Categories
Artikel KNOWLEDGE LESSON

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

Categories
Belanjawan budget KNOWLEDGE LESSON Motivation

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang.
.
Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R.
.
YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?
.
Ini latar belakang keluarga Puan R:

Punca pendapatan: Suami sahaja bekerja. Puan R suri rumah sepenuh masa.
.
Gaji Suami: RM 8,000
Gaji Bersih Suami: RM 6,000 (approx. sahaja. Jumlah tak tentu, bergantung kepada OT untuk pendapatan tambahan)
.
Jumlah Anggota Keluarga: 6 orang
Jumlah Anak: 4 orang (3 bersekolah, 1 anak masih berumur 4 tahun)
.
Lokasi tempat tinggal: Lembah Klang
Jenis Rumah: Apartment (Dibeli 18 tahun yang lalu)
.
Kereta: Proton Exora (Disebabkan keluarga ramai)
.
Ini Pecahan Belanjawan Bulanan Puan R sekeluarga:
.
UNTUK ANAK & BELANJA ASAS KELUARGA
.
Kereta: RM850
Rumah: RM600
Barang Dapur Kering: RM450
Barang Dapur Basah (termasuk pampers anak dan susu): RM900
SSPN ANAK: RM200
Van Sekolah ANAK: RM100
Yuran Ngaji ANAK: RM60
Yuran Tusyen ANAK: RM200
Belanja sekolah ANAK: RM624

Total: RM3,984
.
UTILITI
.
Coway: RM130
Elektrik: RM80
Air (bayar untuk meter pukal): RM40
Astro: RM90
Petrol: RM200
Unifi: RM150

Total: RM690
.
BELANJA UNTUK MASA HADAPAN
.
Duit kutu (simpanan paksa untuk bayar road tax and insuran Exora): RM200
Hibah: RM200

Total: RM400
.
BAKTI PADA IBU BAPA
.
Ibu Bapa (Both keluarga sendiri dan mertua): RM400
.
HUTANG LUAR JANGKA
.
Pinjam sebab bulan lepas defisit: RM300
.
LEBIHAN: RM226
.
Kesimpulannya, dari pendapatan bersih RM6,000 keluarga Puan R:

66.4% digunakan untuk Anak dan Keluarga
11.5% digunakan untuk Utiliti
6.7% digunakan untuk Masa Hadapan
6.7% digunakan untuk Ibu Bapa
5% digunakan untuk Hutang Luar Jangka
Lebihan??? Hanya 3.7%.
Total: 100%
.
Maka saya bertanya kepada Puan R.
.
Saya: Herm. Nampak nya belanjawan Puan lebih kepada ANAK dan BARANG ASAS keluarga ni Puan. Memang struggle. Lebihan pun tak nampak macam lebihan. Macam mana dengan Tol, Parking, Bill Handphone?
.
Puan R: Tu lah Tuan..Nak tak nak. Suami kena buat OT. Kalau ada OT ada lah lebihan sedikit. Kalau tak ada? Jawabnya kena meminjam lah macam bulan lepas😢
.
Sambung Puan R lagi..

Ni cerita nak survive je Tuan. Macam mana dengan kehendak saya dan suami? Memang kami kena lupakan… DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

MasyaAllah..Begitulah hakikat kehidupan sekarang..Zaman kita Zaman Struggle..

Fikir2kanlah…
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
27 February 2020

Demi Anak

#Zaman Kita Zaman Struggle #Lupakan Kehendak Demi Anak #The Struggle Is Real

Categories
AWARENESS hospital hostel icu KNOWLEDGE LESSON

HOSTEL UNTUK PENJAGA PESAKIT DI ICU

KHAIRUL ABDULLAH
Presiden.
Ukhwah For Ummah
We love, We care.

Siang tadi di hospital Ampang.

Siapa pernah jadi penjaga pesakit di ICU?

Ada pernah jaga arwah isteri, emak ada jaga adik . Jadi saya tengok sendiri keadaan penjaga yang tidak boleh masuk ke ICU selepas waktu lawatan.

Kalau kat wad biasa boleh duduk di sebelah katil pesakit. Kalau di ICU memang tak boleh masuk. Jadi di mana semua waris atau penjaga ni tinggal?

Saya dulu ikut dan jer, kat atas kerusi, kat dalam surau, kat mana sahaja asalkan ada berdekatan wad. Senang kalau nurse atau doktor call boleh terus bergegas pergi.

Orang lelaki senang sahaja, boleh berbaring dan lelap di mana-mana sahaja. Namun orang perempuan tak boleh begitu, ada adab dan aurat yang perlu dijaga, jadi kena tidur di tempat yang sesuai.

Saya baru tahu rupanya ada hostel percuma yang pihak hospital sediakan untuk penjaga yang tiada tempat bermalam ni. Tidaklah seperti hotel, tidaklah seselesa di rumah namun ada katil, ada kemudahan asas untuk berbaring dan melelapkan mata.

Kemudahan ini diluar skop kendalian pihak hospital yang mana tumpuan mereka adalah pada kemudahan rawatan. Jadi, pihak zakat biasanya akan membantu menyediakan katil, tilam dan sebagainya.

Nak menguruskan hostel percuma ni pun memerlukan dana juga yang mana tidak dipunyai oleh pihak hospital. Jadi banyak hostel sebegini yang keadaanya cukup sekadar ada sahaja.

Namun, bagi waris atau penjaga pesakit, ini adalah nikmat. Dapat mandi, solat dan berbaring menghilangkan penat dan kerisauan adalah nikmat tak terhingga.

Selepas melihat sendiri kemudahan hostel ini di beberapa buah hospital, kami team U4U mengambil inisiatif untuk menaiktaraf kemudahan ini.

Kami ingin memberi kemudahan yang lebih baik dan selesa kepada waris yang kebanyakan hatinya gundah gulana, tidak tidur nyenyaknya, tidak selesa keadaannya agar dapat mengurangkan sikit beban kesukaran mereka.

Tadi di Hospital Ampang, kami telah menaiktaraf kemudahan-kemudahan uzur di hostel lelaki dan wanita yang dikenali sebagai Balai Pelawat ini.

Sekali lagi, hostel ini percuma okeh.

Kami pasang tinted di cermin tingkap agar tidak telalu panas, kami beli dan tambah kipas, kami beli cadar dan bantal yang baru, kami sediakan toiletries set untuk semua.

Kami juga sediakan hot and cold water dispenser, yang mana inilah kemudahan yang paling penting di asrama ini. Harapan kami adalah agar mereka yang singgah bermalam di asrama ini dapat menikmati keselesaan yang secukupnya.

Insha-Allah mudah-mudahan dapat membantu mereka.

Kami sedang dalam proses untuk melaksanakan projek ini di semua hospital kerajaan seluruh Malaysia sedikit demi sedikit.

Jadi, kami dengan rendah diri ingin memohon kalian agar dapat bersama dengan kami bagi melaksanakan projek ini. Kita sama-sama memberi kemudahan kepada mereka yang memerlukan.

Bagi yang ingin turut serta memberi jariah, sumbangan boleh dibuat kepada:

Akaun: Ukhwah For Ummah (U4U)
Bank: CIMB – 8603537251
Ref: Hostel Hospital

Semoga Allah memilih kalian untuk sama-sama bersedekah dalam melaksanakan projek ini. Boleh juga menyumbang bagi pihak ahli keluarga atau yang telah tiada dengan niat pahala sedekah.

Semoga dikurniakan ganjaran syurga buat kita semua.

Aamiin.

P/S. Kongsikan posting ini pun insya-Allah akan dikira sebagai sedekah amal jariah kita.

Ukhwah For Ummah

U4U

hostel hospital

saham Akhirat

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE LESSON Motivation

MOTIVATOR : PRIVATE COACH

The Content Success

By KHAIRUL HAKIMIN.

Personal & Private Coaching.

http://www.bykhm.onpay.my

Book Your Place.

Categories
Artikel AWARENESS finance Hutang KNOWLEDGE LESSON

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
KNOWLEDGE LESSON Motivation Story

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

My Favourite Phone Ever

FOUR STORIES TO START:

  1. Nokia rejected Android.
  2. Yahoo rejected Google.
  3. Kodak turned down digital cameras.
  4. Blockbuster reject Netflix.

LESSONS:

  1. Take risks.
  2. Accept the change.
  3. If you refuse to change over time, it will become obsolete.

TWO MORE STORIES:

  1. Facebook takes over WhatsApp and Instagram.
  2. Grab takes over Uber in Southeast Asia.

LESSONS:

  1. Become so powerful that your competitors become your allies.
  2. Reach top position and work smart with competition.
  3. Keep innovating.

TWO MORE STORIES:

  1. Colonel Sanders founded KFC at age 65..
  2. Jack Ma, who couldn’t get a job at KFC,
    He founded Alibaba and retired at age 55

LESSONS:

  1. Age is just a number.
  2. Only those who keep trying will succeed.

FOR THE LAST BUT NO LAST IMPORTANT:
Lamborghini was founded as a result of the revenge of a tractor owner who was insulted by Enzo Ferrari, the founder of Ferrari.

LESSONS:
Never underestimate anyone, ever!
Just keep working hard.
Invest your time wisely.
Don’t be afraid to fail.
Let’s go!

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE lelong LESSON

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG

Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer

pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, selepas dapat info & contact tuan kedai, saya pun Call

Rupanya, tuan kedai seorang ibu berumur 52tahun, Kena Sakit Kritikal, Cancer Tyroid 4tahun lalu, selepas 1tahun beli kedai.

Pernah juga Suaminya call saya, selepas perbincangan, saya memberi beberapa tips utk selesaikan masalah ni dgn Bank

Keputusan mereka utk menjual, isu tunggakan si pembeli setuju selesaikan, pastu pembeli juga sudah Lulus Loan, Alhamdulilah la kan

Malangnya, Lawyer Bank telah mengugut pembeli supaya bayar Cash Rm1.2juta, tak boleh guna Loan, si pembeli pun takut la

Banyak isu bila Rumah di Lelong, lebihan selepas tolak semua caj, saman & lain, tiada baki yg dapat atau hanya Rm5k-10k jer, ini tidak adil untuk si peminjam

Lama juga senyap, fikiran saya mungkin tuan kedai da selesai jual atau ada pembeli lain

Tiba, 5hari lagi nak Lelong, saya dapat Call dari suaminya, “Kedai nak Lelong Tuan”. tapi kata Lawyer 28/9 tak jadi, ditukar ke 8/10….

Saya tak percaya tentang perubahan tarikh Lelongan melainkan ada Notis Lelong yg baru, kata saya

“korang kena cepat datang KL jumpa saya esok”, bincang punya bincang, esok datang la Suami isteri & 2 Anak gadis

Mereka bawa la dokumen setebal 5cm, penat membaca tau, da jadi tanggungjawab kena teruskan juga

setelah berbincang tentang Sop, cara, Muslihat, pengalaman & lain, mereka pun bersetuju utk guna khidmat kami

Buka Fail, kerja jalan selama 2 hari, berbalas surat dengan pihak Lawyer, tapi Lawyer bertegas untuk Lelong

Mula2 kami nak ambil tindakan tegas pada Lawyer Bank diatas Muslihat dorang tu, tiba-tiba…

Saya teringat pesan owner, mereka tak kisah nak jual atau Lelong, yg penting dapat jumlah lebihan dari penjualan, lagi pun kalo kedai tu selamat, sape yang sanggup bayar bulan2, memang nak dilepaskan, cukup utk mereka

Tugas saya berbincang dengan pihak Bank tentang Hak peminjam, anggaran lebihan boleh dapat seperti yang dikehendaki atau tidak, pihak Bank telah memberi jaminan akan dapat & sesuai permintaan mereka, Lelongan diteruskan

Pihak Bank agak terkejut ada Campurtangan dari Pihak Mahkamah, sebelum ni bukan main lagi Call tuan kedai cakap kasar2, siap men Ugut lagi

Lelongan tetap diteruskan, dan masa Lelongan tersebut ada pembeli dgn harga Rm1.2juta

Misi kami Selesai, cuma kena Followup jer


“Masalah ke-2”

Tiba-tiba, Selepas 3hari kemudian

saya mendapat panggilan dari Suami tuan kedai, tentang barang dalam kedai “Hilang & Kunci Mangga tukar !”

Haaa Suda, Masalah besar ni… ni da kira jenayah, kes pecah masuk !

(pengalaman saya) ni mesti si pembeli baru yg Menang Lelong pergi pecah masuk, padahal dia belum ada Hak selagi pindahmilik belum selesai.

saya Nasihat pergi buat Report polis, bila nak buat Report, Polis plak keliru cara nak ambil Report, Nak taknak, sy kena buat surat untuk sokongan

Siasatan pun dijalankan, Semua kena siasat

Esok Hari, dapat info, suda jumpa sape yg pecah masuk tu, si Pembeli baru.

Pembeli baru ada beberapa kali Call kata nak masuk, siap halau lagi tuan kedai yg lama, padahal belum lagi ada Hak.

Setelah berbincang dengan Ketua saya, kami telah bersetuju utk panggil sekeluarga datang ke Mahkamah utk dapatkan Nasihat.

Kami akan pastikan Pihak Polis utk ambil tindakan kepada si Pembeli baru tersebut


Pesanan Saya : sila pastikan anda mempunyai Takaful & Semak Letter Offer Bank

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
AWARENESS cure KNOWLEDGE

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿

Orangnya pun dah takda lagi…

(AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din)

1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.
-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.
-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu.

2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada pada otak ikan tersebut.

  • Ketuk kepala ikan, ambil kecik seperti gel
  • Ambil & sapu pada bahagian yang disengat

3) – Terkena duri kelapa sawit. Penawarnya ada pada buah kelapa sawit.

  • Ambil buah, diketuk/ dipecahkan dan diambil minyaknya
  • Jangan ambil menggunakan tangan, sapu menggunakan sabut kelapa sawit itu sekali
  • InsyaAllah hilang rasa sakit & cepat sembuh

4) Terkena sihir untuk menceraikan suami isteri
Surah Al – Baqarah, ayat 102

5 ) Resdung

  • Ambil 7 botol air kolah dari 7 buah masjid yg berlainan
  • Mestilah masjid yang aktif (masjid yang ada org dtg bersolat)
  • Setiap kolah masjid, 1 botol.
  • Ambil air, letak atas sejadah, buat solat hajat untuk sembuhkan penyakit resdung
  • Letak air pada tangan kanan, Baca surah Al- Anbya’ , ayat 83.
  • Sebelum masukkan air ke dalam hidung, baca selawat syifa’
  • Masukkan air ke dalam hidung & buang semula
  • Ulang sebanyak 7 kali
    Surah Al – Anbya’, ayat 83

6) Masalah sakit tumit / sakit2 sendi (rheumatism)

  • Gunakan minyak zaitun
  • Baca Al – Fatihah & Ayat kursi
  • Sapu minyak tersebut atau urut sambil membaca doa di bawah ini :
    Surah At- Taubah ayat 14
    &
    surah Al – Hashr ayat 21

7) Fibroid, atau masalah yang melibatkan wanita

  • Menggunakan madu asli
  • Baca Al- Fatihah & Ayat kursi
  • Baca Surah An – Nahl, ayt 69, jampi ayat tersebut pada madu
  • Makan 1 sudu sehari
    Surah An -Nahl, ayat 69

8) Angin pasang

  • Menggunakan madu
  • Amalkan ayat- ayat di bawah ini
    -Surah Al – Isra’, ayat 82
    Surah Al – Hashr, ayat 21
    Surah Ash – Shua’ra’ ayat 70

9) Penyakit darah tinggi, kencing manis, & masalah jantung
Bahan – bahan :

  • Ambil serai 3 batang ( titikkan supaya pecah)
  • Halba (yang selalu diletakkan dalam nasi dagang)
  • Buah kelapa (yang berhingus)
    Cara – cara :
  • Serai apabila sudah dititikkan, letak dalam buah kelapa,1 buah kelapa, 3 btg serai.
  • Ambil 7 halba, letak sekali dlm buah kelapa.
  • Ambil buah kelapa, letak atas api gas & pnaskan.
  • Jadikan serai sebagai sudu, ambil isi guna serai.
  • Minum air kelapa yang telah suam.
    *Satu bji kelapa, selang 2 hari.

10) Susah tidur malam
Surah Al – kahf, ayat 11

11) Angin dalam badan, sakit – sakit sendi
Surah – fussilat, ayat 44

12) Merawat histeria

  • Genggam tangan kanan, baca Bismillah, MasyaAllah..
  • Baca 3 kali, tiup dalam penumbuk, muncungkan mulut, tiup dengan tiupan yg halus, Tepuk atas tulang belikat pesakit yang terkena histeria.
    *Pagar diri dahulu sebelum mengubati orang lain
  • As saffat , ayat 7

[Almarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din]

Categories
Artikel KNOWLEDGE

BEZA ANTARA PECAH BAHAGIAN DAN PECAH SEMPADAN

Ramai yang masih keliru tentang beza antara PECAH BAHAGIAN dan PECAH SEMPADAN. Peguam Hartanah pun ada sesetengahnya masih keliru.

Mari saya explain balik. Supaya lebih faham.

Pecah Bahagian:

  • Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian.
  • Apabila buat pecah bahagian, setiap pemilik bersama masing-masing akan dapat geran baru 1/1 bahagian atas nama masing-masing.
  • Biasanya dipraktiskan dalam kes di mana pemilik bersama nak pecah bahagian masing-masing untuk dapatkan geran individu bahagian masing-masing.
  • Tanah masih kekal status pertanian.

Pecah Sempadan:

  • Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian.
  • Apabila buat pecah sempadan kepada 22 lot tanah geran individu, setiap lot tanah geran individu masih kekal atas nama 3 pemilik bersama yang memiliki 1/3 bahagian masing-masing.
  • Jika pemilik bersama nak jual atau buat pindah milik, ketiga tiga pemilik bersama perlu tandatangan dokumen jual beli dan pindah milik (melainkan kesemua pemilik bersama setuju bagi PA kepada salah seorang daripada mereka)
  • Biasanya dipraktiskan dalam kes di mana pemaju nak buat projek perumahan atau pengusaha tanah lot nak dapatkan tanah lot geran individu.
  • Biasanya dibuat bersekali dengan permohonan tukar syarat daripada status pertanian kepada bangunan.

Sekarang nampak tak BEZA ANTARA KEDUA-DUANYA?

Jom tengok gambarajah ini untuk pemahaman lebih mudah. Jangan PECAH KEPALA SUDAH 🙂

**Tiada istilah Pecah Lot atau Pecah Geran dalam Kanun Tanah Negara.

Disediakan oleh:

SALKUKHAIRI ABD SUKOR
Timbalan Presiden
Pertubuhan Kebajikan dan Literasi Undang-undang Malaysia
(K-LITERASI)

Categories
Artikel KNOWLEDGE

PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH

Kenapa urusan jual beli rumah sangat kompleks ?


.
Ada banyak pihak yang terlibat, contohnya:

  1. Lawyer side buyer
  2. Lawyer side owner
  3. Lawyer loan
  4. Developer office
  5. Pejabat tanah
  6. Valuer
    .
    Nak tunggu sampai dapat kunci adalah satu perjalanan yang panjang.
    .
    Kecuali kes yang dah siap ready strata, freehold, owner tiada hutang bank, tiada tunggakan…
    .
    Jika kes seperti:
  7. Leasehold,
  8. rizab melayu,
  9. low cost,
  10. strata belum siap,
  11. master title,
  12. developer bankrupt,
  13. tunggakan maintenance owner banyak,
  14. owner adalah syarikat
  15. Double transfer
  16. Owner meninggal
    .
    Memang akan makan masa,…. Jangan tanya bila tarikh selesai semua… Memang takde jawapan, boleh estimate saje.
    .
    Jangan la compare dengan rumah jiran beli, kenapa jiran beli dah settle awal. Bila di check rupanya rumah jiran owner dah siap buat strata, hutang bank dah habis bayar semua.
    .
    Jika beli dengan owner yang syarikat, proses mesti lagi lama, tak sama dengan owner individu.
    .
    Owner individu boleh budi bicara lagi, owner syarikat perlu ikut semuanya bulat-bulat.
    .
    Setiap perjalanan kes tu terpaksa lalui banyak department sebelum sampai ke tangan ahli lembaga.
    .
    Ahli lembaga pula biasanya ada lebih dari seorang. Jika ada yang tak hadir masih tak cukup sign.
    .
    Sebagai pembeli, jika anda beli rumah subsales di Malaysia, tak kisah la lokasinya hot sekali pun, anda kena standby dari segi mental juga.
    .
    Di tambah pula tahun ni 2 bulan covid, 2 bulan tu dah cukup untuk menggangu keseluruhan proses.
    .
    3 bulan tempoh yang dalam agreement tu tak semestinya hanya dari tarikh sign snp ye.
    .
    Kes to kes, boleh jadi 3 bulan start selepas developer sign borang direct transfer.
    .
    Jadi pembeli akan mula cakap semua orang salah, sebab urusan melibatkan banyak pihak.
    .
    Lagi sekali saya tekan kan, beli rumah subsales dalam Malaysia kena kuat mental, banyak bersabar.
    .
    Kerja ren sebenarnya hanya takat sign snp je, lepas pada tu memang ren tiada apa-apa kuasa nak cepatkan proses, kecuali update status kes saje. Jadi hargai la ren anda, jangan di letak 100% kesalahan tuh pada dia.
    .
    Benda bernilai, memang susah dapat. Nothing is perfect

Luqman Abd Rahim
The Heavy Metal Pie

Categories
Car IKLAN KNOWLEDGE

McLaren 570S – Kuala Lumpur, Malaysia

McLaren 570S – WikipediaThe McLaren 570S is a sports car designed and manufactured by British car manufacturer McLaren Automotive. It was unveiled at the 2015 …

Engine: 3.8 L twin-turbocharged M838T E V8

Production: 2015–presentTransmission: 7-speed Graziano SSG dual-clutch

Width: 75.4 in (1,915 mm)

Categories
ABOUTME Artikel KNOWLEDGE

MEMUDAHKAN URUSAN BANYAK PIHAK

Urusan jual rumah atau pun beli rumah, bukan lah hanya melibatkan pemilik rumah dan pembeli rumah sahaja.

Urusan jual beli rumah juga melibatkan beberapa pihak. Di antara nya adalah Banker, Lawyers, Pihak Berkuasa tempatan dan banyak lagi.

Bukan setakat jual beli begitu sahaja, integriti di dalam sebarang urusan juga perlu di kawal selia.

Maksud nya, proses perundangan perlu di patuhi.

Selain daripada itu, proses2 pengiklanan juga salah satu faktor yang paling penting.

Jika rumah Projek Developer. Perunding Hartanah juga di antara individu yang memainkan peranan penting.

Perunding Hartanah, menjadi nadi penyambung di antara beberapa pihak. Ke sana ke sini, mereka bergerak dan pergi kepada semua pihak yang berkenaan.

Perunding Hartanah, menaiki kereta pergi ke tempat pemilik, pemaju.

Perunding Hartanah, pergi berjumpa pembeli.

Perunding Hartanah pergi berjumpa banker.

Perunding Hartanah pergi berjumpa Lawyer.

Perunding Hartanah pergi buat carian.

Semua nya untuk memanfaatkan proses jual beli terlaksana.