LHDN – INFO

LHDN MAKIN AGRESIF

Musim pandemik Covid ni banyak bantuan kerajaan telah disalurkan kepada orang ramai, dan akan perlukan lebih banyak lagi duit untuk kegunaan awam secara berterusan. Namun dari mana kerajaan nak dapat sumber kewangan. Antara sumber utamanya adalah dari Cukai Pendapatan dan Perniagaan.

Jadi kerajaan dah seru kepada LHDN untuk tingkatkan keberkesanan kutipan cukai. Dengan kata lain, meminta bertindak lebih agresif kesan segala pelarian cukai.

Mengikut kes-kes yang firma kami terima dari dulu dan agak banyak kebelakangan ini, boleh kami simpulkan modus operandi kerja LHDN untuk tujuan itu adalah:

1. Mengesan pemilik kenderaan berharga RM150k ke atas dan ‘cross check’ dengan data pengisytiharan cukai, samada sesuai atau tidak amaun pendapatan atau keuntungan perniagaan yang dilaporkan. Mereka ada sistem profiling yang link dengan JPJ, sekali letak nombor plate kereta, akan keluarlah nama pemiliknya.

2. Mengesan pembelian rumah, tanah, dan lot kedai atau kilang. Maklumat ini mereka boleh tahu langsung dari sistem LHDN kerana perjanjian jual beli hartanah ini perlu stamp hasil di kaunter LHDN.

3. Mengesan pemilikan saham yang besar di Bursa Saham dan syarikat Sdn Bhd. Pemegang saham yang besar terutama individu akan dikueri untuk nyatakan sumber pendapatan memperolehi wang pembelian saham tersebut.

4. Menyemak penerima tender-tender kerajaan, badan berkanun, dan agensi kerjaan seperti DBKL, MBSA, MPJB. Biasanya ni semakan dibuat ke atas syarikat Sdn Bhd mahupun syarikat PLT dan entrpise yang terima kontrak projek melebihi RM100k. Kalau yang cecah jutaan tu apatah lagi, jadi sasaran utama. Amaun keuntungan dan cukai bisnes yang meragukan akan diaudit dan disiasat. Kalau langsung tak hantar borang cukai lagi lah masak kena cukai anggaran yang besar.

5. Merisik peniaga2 online. Iklan-iklan yang nampak rancak dan dipaparkan juga sambutan hangat dengan pembungkusan produk yang banyak di media sosial akan jadi sumber semakan. Ada pegawai audit yang jadi pembeli produk dan cross check nama bisnes atau individu penjual.

6. Menyemak peniaga-peniaga yang tunjukkan kejayaan di media sosial. Dapat anugerah, dapat hadiah pencapaian jualan, dapat naik pangkat bisnes MLM, dapat buka cawangan, dapat buka kilang, dapat tiket pelancongan. Posting tersebut akan di ‘screenshot’ dan dijadikan bahan bukti untuk diaudit.

7. Menyemak pelepasan-pelepasan cukai individu yang dituntut di dalam borang cukai. Contoh seperti bayaran zakat, penyata insurans, pembelian komputer, yuran Gymnasium, dan lain-lain akan diminta bukti resitnya atau penyata. Kalau tiada bukti, cukai akan ditambah beserta 45% penalti.

Jadi ni sahajalah saya kongsi beberapa cara pengesanan standard yang sedang dan akan dilakukan oleh LHDN untuk pengetahuan dan kesediaan semua. Ada lagi beberapa caranya, cuma panjang sangat nak taip sini 🙃

Yang mana sudah isytihar cukai dengan betul, tiada apa yang perlu dirisaukan. Yang penting simpan dan rekod semua resit belanja bisnes bagi peniaga dan syarikat, serta bukti pelepasan cukai individu yang dituntut selama 7 tahun lamaaanya. 🤓

Sekain,

Credit to :-
M.Husainy
MHM ASSOCIATES
Penjentik kesedaran cukai

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang.
.
Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R.
.
YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?
.
Ini latar belakang keluarga Puan R:

Punca pendapatan: Suami sahaja bekerja. Puan R suri rumah sepenuh masa.
.
Gaji Suami: RM 8,000
Gaji Bersih Suami: RM 6,000 (approx. sahaja. Jumlah tak tentu, bergantung kepada OT untuk pendapatan tambahan)
.
Jumlah Anggota Keluarga: 6 orang
Jumlah Anak: 4 orang (3 bersekolah, 1 anak masih berumur 4 tahun)
.
Lokasi tempat tinggal: Lembah Klang
Jenis Rumah: Apartment (Dibeli 18 tahun yang lalu)
.
Kereta: Proton Exora (Disebabkan keluarga ramai)
.
Ini Pecahan Belanjawan Bulanan Puan R sekeluarga:
.
UNTUK ANAK & BELANJA ASAS KELUARGA
.
Kereta: RM850
Rumah: RM600
Barang Dapur Kering: RM450
Barang Dapur Basah (termasuk pampers anak dan susu): RM900
SSPN ANAK: RM200
Van Sekolah ANAK: RM100
Yuran Ngaji ANAK: RM60
Yuran Tusyen ANAK: RM200
Belanja sekolah ANAK: RM624

Total: RM3,984
.
UTILITI
.
Coway: RM130
Elektrik: RM80
Air (bayar untuk meter pukal): RM40
Astro: RM90
Petrol: RM200
Unifi: RM150

Total: RM690
.
BELANJA UNTUK MASA HADAPAN
.
Duit kutu (simpanan paksa untuk bayar road tax and insuran Exora): RM200
Hibah: RM200

Total: RM400
.
BAKTI PADA IBU BAPA
.
Ibu Bapa (Both keluarga sendiri dan mertua): RM400
.
HUTANG LUAR JANGKA
.
Pinjam sebab bulan lepas defisit: RM300
.
LEBIHAN: RM226
.
Kesimpulannya, dari pendapatan bersih RM6,000 keluarga Puan R:

66.4% digunakan untuk Anak dan Keluarga
11.5% digunakan untuk Utiliti
6.7% digunakan untuk Masa Hadapan
6.7% digunakan untuk Ibu Bapa
5% digunakan untuk Hutang Luar Jangka
Lebihan??? Hanya 3.7%.
Total: 100%
.
Maka saya bertanya kepada Puan R.
.
Saya: Herm. Nampak nya belanjawan Puan lebih kepada ANAK dan BARANG ASAS keluarga ni Puan. Memang struggle. Lebihan pun tak nampak macam lebihan. Macam mana dengan Tol, Parking, Bill Handphone?
.
Puan R: Tu lah Tuan..Nak tak nak. Suami kena buat OT. Kalau ada OT ada lah lebihan sedikit. Kalau tak ada? Jawabnya kena meminjam lah macam bulan lepas😢
.
Sambung Puan R lagi..

Ni cerita nak survive je Tuan. Macam mana dengan kehendak saya dan suami? Memang kami kena lupakan… DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

MasyaAllah..Begitulah hakikat kehidupan sekarang..Zaman kita Zaman Struggle..

Fikir2kanlah…
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
27 February 2020

Demi Anak

#Zaman Kita Zaman Struggle #Lupakan Kehendak Demi Anak #The Struggle Is Real