Categories
2021 Artikel AWARENESS LESSON PR1MA

PR1MA penuhi impian

PR1MA penuhi impian

APABILA membicarakan mengenai topik membeli rumah idaman, pasti ramai yang mengeluh terutama golongan muda.

Apa tidaknya, dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu seperti sekarang harga rumah di negara ini masih dianggap terlalu mahal dan sukar untuk dimiliki golongan muda khususnya generasi Y.

https://www.hmetro.com.my/PnP/2021/01/664266/pr1ma-penuhi-impian

Categories
Alert AWARENESS

Alert : Jalan kuching hala KL sebelum bulatan segambut.

2 January 2021 : 09:23AM

Hati hati yg naik motor lalu Jalan kuching hala KL sebelum bulatan segambut. Bau mcm minyak diesel.

– RahimHartanah•Net

Categories
Artikel AWARENESS budget lhdn

LHDN – INFO

LHDN MAKIN AGRESIF

Musim pandemik Covid ni banyak bantuan kerajaan telah disalurkan kepada orang ramai, dan akan perlukan lebih banyak lagi duit untuk kegunaan awam secara berterusan. Namun dari mana kerajaan nak dapat sumber kewangan. Antara sumber utamanya adalah dari Cukai Pendapatan dan Perniagaan.

Jadi kerajaan dah seru kepada LHDN untuk tingkatkan keberkesanan kutipan cukai. Dengan kata lain, meminta bertindak lebih agresif kesan segala pelarian cukai.

Mengikut kes-kes yang firma kami terima dari dulu dan agak banyak kebelakangan ini, boleh kami simpulkan modus operandi kerja LHDN untuk tujuan itu adalah:

1. Mengesan pemilik kenderaan berharga RM150k ke atas dan ‘cross check’ dengan data pengisytiharan cukai, samada sesuai atau tidak amaun pendapatan atau keuntungan perniagaan yang dilaporkan. Mereka ada sistem profiling yang link dengan JPJ, sekali letak nombor plate kereta, akan keluarlah nama pemiliknya.

2. Mengesan pembelian rumah, tanah, dan lot kedai atau kilang. Maklumat ini mereka boleh tahu langsung dari sistem LHDN kerana perjanjian jual beli hartanah ini perlu stamp hasil di kaunter LHDN.

3. Mengesan pemilikan saham yang besar di Bursa Saham dan syarikat Sdn Bhd. Pemegang saham yang besar terutama individu akan dikueri untuk nyatakan sumber pendapatan memperolehi wang pembelian saham tersebut.

4. Menyemak penerima tender-tender kerajaan, badan berkanun, dan agensi kerjaan seperti DBKL, MBSA, MPJB. Biasanya ni semakan dibuat ke atas syarikat Sdn Bhd mahupun syarikat PLT dan entrpise yang terima kontrak projek melebihi RM100k. Kalau yang cecah jutaan tu apatah lagi, jadi sasaran utama. Amaun keuntungan dan cukai bisnes yang meragukan akan diaudit dan disiasat. Kalau langsung tak hantar borang cukai lagi lah masak kena cukai anggaran yang besar.

5. Merisik peniaga2 online. Iklan-iklan yang nampak rancak dan dipaparkan juga sambutan hangat dengan pembungkusan produk yang banyak di media sosial akan jadi sumber semakan. Ada pegawai audit yang jadi pembeli produk dan cross check nama bisnes atau individu penjual.

6. Menyemak peniaga-peniaga yang tunjukkan kejayaan di media sosial. Dapat anugerah, dapat hadiah pencapaian jualan, dapat naik pangkat bisnes MLM, dapat buka cawangan, dapat buka kilang, dapat tiket pelancongan. Posting tersebut akan di ‘screenshot’ dan dijadikan bahan bukti untuk diaudit.

7. Menyemak pelepasan-pelepasan cukai individu yang dituntut di dalam borang cukai. Contoh seperti bayaran zakat, penyata insurans, pembelian komputer, yuran Gymnasium, dan lain-lain akan diminta bukti resitnya atau penyata. Kalau tiada bukti, cukai akan ditambah beserta 45% penalti.

Jadi ni sahajalah saya kongsi beberapa cara pengesanan standard yang sedang dan akan dilakukan oleh LHDN untuk pengetahuan dan kesediaan semua. Ada lagi beberapa caranya, cuma panjang sangat nak taip sini 🙃

Yang mana sudah isytihar cukai dengan betul, tiada apa yang perlu dirisaukan. Yang penting simpan dan rekod semua resit belanja bisnes bagi peniaga dan syarikat, serta bukti pelepasan cukai individu yang dituntut selama 7 tahun lamaaanya. 🤓

Sekain,

Credit to :-
M.Husainy
MHM ASSOCIATES
Penjentik kesedaran cukai

Categories
ABOUTME Artikel AWARENESS KNOWLEDGE LESSON

7 SEBAB PERLU MELANTIK PERUNDING HARTANAH BERDAFTAR .

Ramai orang fikir ruginya duit kalau melantik ejen hartanah. Cuba kira kalau rumah nak jual Rm 300 000, kena bayar kepada ejen Rm 9000. Banyak tu, mana tak ruginya.

Baik kawan-kawan, biar saya explain kenapa anda tidak akan rugi, malah perlu melantik ejen untuk menjual rumah anda. Ingat, bila saya sebut ejen, bukan bermaksud broker kampung:

1. Ejen hartanah merupakan satu bidang profesional.

Jadi orang tengah dalam urusan jual beli rumah, bukan seperti jual telur. Beli harga 30 sen, jual dengan harga 50 sen. Itu broker kampung. Ejen hartanah ni ada standard-standard yang perlu dipatuhi, tertakluk kepada code of ethics yang telah ditetapkan. Jadi bila anda lantik mereka, mereka akan lihat rumah anda terlebih dahulu, dan beri nasihat sama ada harga yang diletak itu munasabah atau tidak. 

Mereka juga boleh bagi kepada networking  mereka serta valuers yang boleh dipercayai, jadi mudah untuk anda tahu anggaran kasar bagi harga pasaran. Dan yang menariknya, mereka tidak akan markup harga, ini penting tau tak? Spekulasi tak akan berlaku, dan harga hartanah akan terkawal.

2. Jimat masa. 

Cuba bayangkan kalau anda letak iklan rumah anda dalam mudah.my. Katakan 20 orang yang menelefon anda, mungkin 10 orang sahaja yang akan datang view rumah, 5 orang sahaja yang akan buat tawar-menawar, 2 orang sahaja yang lulu loan, akhihrnya seorang sahaja yang layak membelinya. Bayangkan kalau anda penat bekerja, kena melayan kerenah unserious buyers. Tak ker letih? Lagi-lagi kalau anda tinggal di luar negeri. So nasihat saya, lantik ejen, biar diorang uruskan, yang penting kerja jalan, dapat buyer dengan pantas, rumah terjual. Habis cerita. Kawan saya orang mat saleh cakap, ehem ehem.. “the rich invest in time, the poor invest in money”. Anda nak jadi kaya kan?

3. Kemungkinan rumah terjual dengan cepat lagi tinggi.

Ejen hartanah mestilah berdaftar dengan syarikat hartanah. Dalam syarikat hartanah akan ada beberapa ejen lain. Anda bagi tahu ejen yang anda lantik, anda mahu rumah anda dijual dengan secepat mungkin. Minta dia ‘kerahkan semua ejen-ejen lain. Dalam profesion ini, ejen-ejen boleh berkongsi senarai rumah yang dijual kepada ejen lain. Ia dipanggil co-agency. Bayangkan kalau dalam satu syarikat ada 20 orang ejen. Anda cuma lantik seorang sahaja, tapi 20 orang buat kerja untuk anda. Bijak kan?

4. Pembeli akan lebih yakin jika beli dengan ejen berdaftar.

Jangan terkejut, kadang-kadang pembeli lebih percayakan ejen daripada tuan rumah. Kenapa? Pernah dengar kes tuan tanah tipu duit deposit? Tuan rumah batalkan perjanjian walaupun deposit hangus sudah dibayar? Inilah peranan ejen hartanah, segala urusan ada dokumen hitam putih. Apabila pembeli lebih yakin untuk membeli, peluang untuk rumah anda dibeli akan jadi tinggi.

5. Mencari penyewa yang baik.

Keadaan ini sesuai kalau anda mempunyai banyak rumah atau rumah kedai yang tidak berjaya disewakan. Apabila anda melantik seseorang ejen, dia akan merangka strategi untuk memastikan anda mendapat penyewa dengan kadar segera dan menapis penyewa-penyewa yang baik sahaja. Mungkin anda rasa jarang kedengaran, tapi tahukah anda Lembaga Tabung Haji pernah meminta pertolongan kami ejen-ejen yang berdaftar untuk mempromosikan unit-unit pejabat bangunannya yang kosong di seluruh Malaysia?

6. Anda boleh minta servis tambahan daripada mereka.

Tahukah anda ejen yang bijak pasti akan tawarkan khidmat yang bagus kepada anda. Ada ejen yang sanggup tolong carikan tukang cuci untuk rumah anda, carika tukang repair segala kerosakan rumah, tolong cari tukang mesin rumput. Kalau anda jumpa yang beramanah, boleh serah kunci dan minta dia uruskan semuanya. Ini memang rezeki, sangat berbaloi.

7. Ejen hartanah adalah pihak neutral.

Dia merupakan orang tengah kepada kedua-dua pihak. Jadi dia akan pastikan kedua-dua pihak puas hati dengan transaksi jual beli, barulah keuntungan berpihak kepada dia. Anda pun tahu, ada sahaja kes di mana S&P sudah disain oleh kedua-dua pihak, tapi tiba-tiba sahaja ada satu pihak membatalkanya. Taak jadi nak jual rumah. Salah satu sebab adalah rasa tidak puas hati oleh satu-satu pihak.

– Rahim Hartanah

Categories
AWARENESS COVID19

PKPB – Pasca COVID 19

PKPB akan dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya berkuatkuasa 14 Oktober 2020 jam 12:01 tengah malam.

Perkara itu dimaklumkan oleh DS Ismail Sabri dalam sidang media sebentar tadi.

Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut:
• Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak
dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas
daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat
kebenaran daripada majikan.
• Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk
membeli barangan keperluan.
• Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan
kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan
pusat rekreasi adalah ditutup.

Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam adalah
DITUTUP.
• Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis
perkahwinan dan pertunangan adalah TIDAK DIBENARKAN.
• Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.
Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi, industri dan
perkilangan di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih
dibenarkan beroperasi seperti biasa.
Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

  • InformasiHartanah
Categories
AWARENESS hospital hostel icu KNOWLEDGE LESSON

HOSTEL UNTUK PENJAGA PESAKIT DI ICU

KHAIRUL ABDULLAH
Presiden.
Ukhwah For Ummah
We love, We care.

Siang tadi di hospital Ampang.

Siapa pernah jadi penjaga pesakit di ICU?

Ada pernah jaga arwah isteri, emak ada jaga adik . Jadi saya tengok sendiri keadaan penjaga yang tidak boleh masuk ke ICU selepas waktu lawatan.

Kalau kat wad biasa boleh duduk di sebelah katil pesakit. Kalau di ICU memang tak boleh masuk. Jadi di mana semua waris atau penjaga ni tinggal?

Saya dulu ikut dan jer, kat atas kerusi, kat dalam surau, kat mana sahaja asalkan ada berdekatan wad. Senang kalau nurse atau doktor call boleh terus bergegas pergi.

Orang lelaki senang sahaja, boleh berbaring dan lelap di mana-mana sahaja. Namun orang perempuan tak boleh begitu, ada adab dan aurat yang perlu dijaga, jadi kena tidur di tempat yang sesuai.

Saya baru tahu rupanya ada hostel percuma yang pihak hospital sediakan untuk penjaga yang tiada tempat bermalam ni. Tidaklah seperti hotel, tidaklah seselesa di rumah namun ada katil, ada kemudahan asas untuk berbaring dan melelapkan mata.

Kemudahan ini diluar skop kendalian pihak hospital yang mana tumpuan mereka adalah pada kemudahan rawatan. Jadi, pihak zakat biasanya akan membantu menyediakan katil, tilam dan sebagainya.

Nak menguruskan hostel percuma ni pun memerlukan dana juga yang mana tidak dipunyai oleh pihak hospital. Jadi banyak hostel sebegini yang keadaanya cukup sekadar ada sahaja.

Namun, bagi waris atau penjaga pesakit, ini adalah nikmat. Dapat mandi, solat dan berbaring menghilangkan penat dan kerisauan adalah nikmat tak terhingga.

Selepas melihat sendiri kemudahan hostel ini di beberapa buah hospital, kami team U4U mengambil inisiatif untuk menaiktaraf kemudahan ini.

Kami ingin memberi kemudahan yang lebih baik dan selesa kepada waris yang kebanyakan hatinya gundah gulana, tidak tidur nyenyaknya, tidak selesa keadaannya agar dapat mengurangkan sikit beban kesukaran mereka.

Tadi di Hospital Ampang, kami telah menaiktaraf kemudahan-kemudahan uzur di hostel lelaki dan wanita yang dikenali sebagai Balai Pelawat ini.

Sekali lagi, hostel ini percuma okeh.

Kami pasang tinted di cermin tingkap agar tidak telalu panas, kami beli dan tambah kipas, kami beli cadar dan bantal yang baru, kami sediakan toiletries set untuk semua.

Kami juga sediakan hot and cold water dispenser, yang mana inilah kemudahan yang paling penting di asrama ini. Harapan kami adalah agar mereka yang singgah bermalam di asrama ini dapat menikmati keselesaan yang secukupnya.

Insha-Allah mudah-mudahan dapat membantu mereka.

Kami sedang dalam proses untuk melaksanakan projek ini di semua hospital kerajaan seluruh Malaysia sedikit demi sedikit.

Jadi, kami dengan rendah diri ingin memohon kalian agar dapat bersama dengan kami bagi melaksanakan projek ini. Kita sama-sama memberi kemudahan kepada mereka yang memerlukan.

Bagi yang ingin turut serta memberi jariah, sumbangan boleh dibuat kepada:

Akaun: Ukhwah For Ummah (U4U)
Bank: CIMB – 8603537251
Ref: Hostel Hospital

Semoga Allah memilih kalian untuk sama-sama bersedekah dalam melaksanakan projek ini. Boleh juga menyumbang bagi pihak ahli keluarga atau yang telah tiada dengan niat pahala sedekah.

Semoga dikurniakan ganjaran syurga buat kita semua.

Aamiin.

P/S. Kongsikan posting ini pun insya-Allah akan dikira sebagai sedekah amal jariah kita.

Ukhwah For Ummah

U4U

hostel hospital

saham Akhirat

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE LESSON Motivation

MOTIVATOR : PRIVATE COACH

The Content Success

By KHAIRUL HAKIMIN.

Personal & Private Coaching.

http://www.bykhm.onpay.my

Book Your Place.

Categories
Artikel AWARENESS finance Hutang KNOWLEDGE LESSON

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE lelong LESSON

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG

Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer

pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, selepas dapat info & contact tuan kedai, saya pun Call

Rupanya, tuan kedai seorang ibu berumur 52tahun, Kena Sakit Kritikal, Cancer Tyroid 4tahun lalu, selepas 1tahun beli kedai.

Pernah juga Suaminya call saya, selepas perbincangan, saya memberi beberapa tips utk selesaikan masalah ni dgn Bank

Keputusan mereka utk menjual, isu tunggakan si pembeli setuju selesaikan, pastu pembeli juga sudah Lulus Loan, Alhamdulilah la kan

Malangnya, Lawyer Bank telah mengugut pembeli supaya bayar Cash Rm1.2juta, tak boleh guna Loan, si pembeli pun takut la

Banyak isu bila Rumah di Lelong, lebihan selepas tolak semua caj, saman & lain, tiada baki yg dapat atau hanya Rm5k-10k jer, ini tidak adil untuk si peminjam

Lama juga senyap, fikiran saya mungkin tuan kedai da selesai jual atau ada pembeli lain

Tiba, 5hari lagi nak Lelong, saya dapat Call dari suaminya, “Kedai nak Lelong Tuan”. tapi kata Lawyer 28/9 tak jadi, ditukar ke 8/10….

Saya tak percaya tentang perubahan tarikh Lelongan melainkan ada Notis Lelong yg baru, kata saya

“korang kena cepat datang KL jumpa saya esok”, bincang punya bincang, esok datang la Suami isteri & 2 Anak gadis

Mereka bawa la dokumen setebal 5cm, penat membaca tau, da jadi tanggungjawab kena teruskan juga

setelah berbincang tentang Sop, cara, Muslihat, pengalaman & lain, mereka pun bersetuju utk guna khidmat kami

Buka Fail, kerja jalan selama 2 hari, berbalas surat dengan pihak Lawyer, tapi Lawyer bertegas untuk Lelong

Mula2 kami nak ambil tindakan tegas pada Lawyer Bank diatas Muslihat dorang tu, tiba-tiba…

Saya teringat pesan owner, mereka tak kisah nak jual atau Lelong, yg penting dapat jumlah lebihan dari penjualan, lagi pun kalo kedai tu selamat, sape yang sanggup bayar bulan2, memang nak dilepaskan, cukup utk mereka

Tugas saya berbincang dengan pihak Bank tentang Hak peminjam, anggaran lebihan boleh dapat seperti yang dikehendaki atau tidak, pihak Bank telah memberi jaminan akan dapat & sesuai permintaan mereka, Lelongan diteruskan

Pihak Bank agak terkejut ada Campurtangan dari Pihak Mahkamah, sebelum ni bukan main lagi Call tuan kedai cakap kasar2, siap men Ugut lagi

Lelongan tetap diteruskan, dan masa Lelongan tersebut ada pembeli dgn harga Rm1.2juta

Misi kami Selesai, cuma kena Followup jer


“Masalah ke-2”

Tiba-tiba, Selepas 3hari kemudian

saya mendapat panggilan dari Suami tuan kedai, tentang barang dalam kedai “Hilang & Kunci Mangga tukar !”

Haaa Suda, Masalah besar ni… ni da kira jenayah, kes pecah masuk !

(pengalaman saya) ni mesti si pembeli baru yg Menang Lelong pergi pecah masuk, padahal dia belum ada Hak selagi pindahmilik belum selesai.

saya Nasihat pergi buat Report polis, bila nak buat Report, Polis plak keliru cara nak ambil Report, Nak taknak, sy kena buat surat untuk sokongan

Siasatan pun dijalankan, Semua kena siasat

Esok Hari, dapat info, suda jumpa sape yg pecah masuk tu, si Pembeli baru.

Pembeli baru ada beberapa kali Call kata nak masuk, siap halau lagi tuan kedai yg lama, padahal belum lagi ada Hak.

Setelah berbincang dengan Ketua saya, kami telah bersetuju utk panggil sekeluarga datang ke Mahkamah utk dapatkan Nasihat.

Kami akan pastikan Pihak Polis utk ambil tindakan kepada si Pembeli baru tersebut


Pesanan Saya : sila pastikan anda mempunyai Takaful & Semak Letter Offer Bank

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
AWARENESS cure KNOWLEDGE

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿

Orangnya pun dah takda lagi…

(AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din)

1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.
-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.
-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu.

2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada pada otak ikan tersebut.

  • Ketuk kepala ikan, ambil kecik seperti gel
  • Ambil & sapu pada bahagian yang disengat

3) – Terkena duri kelapa sawit. Penawarnya ada pada buah kelapa sawit.

  • Ambil buah, diketuk/ dipecahkan dan diambil minyaknya
  • Jangan ambil menggunakan tangan, sapu menggunakan sabut kelapa sawit itu sekali
  • InsyaAllah hilang rasa sakit & cepat sembuh

4) Terkena sihir untuk menceraikan suami isteri
Surah Al – Baqarah, ayat 102

5 ) Resdung

  • Ambil 7 botol air kolah dari 7 buah masjid yg berlainan
  • Mestilah masjid yang aktif (masjid yang ada org dtg bersolat)
  • Setiap kolah masjid, 1 botol.
  • Ambil air, letak atas sejadah, buat solat hajat untuk sembuhkan penyakit resdung
  • Letak air pada tangan kanan, Baca surah Al- Anbya’ , ayat 83.
  • Sebelum masukkan air ke dalam hidung, baca selawat syifa’
  • Masukkan air ke dalam hidung & buang semula
  • Ulang sebanyak 7 kali
    Surah Al – Anbya’, ayat 83

6) Masalah sakit tumit / sakit2 sendi (rheumatism)

  • Gunakan minyak zaitun
  • Baca Al – Fatihah & Ayat kursi
  • Sapu minyak tersebut atau urut sambil membaca doa di bawah ini :
    Surah At- Taubah ayat 14
    &
    surah Al – Hashr ayat 21

7) Fibroid, atau masalah yang melibatkan wanita

  • Menggunakan madu asli
  • Baca Al- Fatihah & Ayat kursi
  • Baca Surah An – Nahl, ayt 69, jampi ayat tersebut pada madu
  • Makan 1 sudu sehari
    Surah An -Nahl, ayat 69

8) Angin pasang

  • Menggunakan madu
  • Amalkan ayat- ayat di bawah ini
    -Surah Al – Isra’, ayat 82
    Surah Al – Hashr, ayat 21
    Surah Ash – Shua’ra’ ayat 70

9) Penyakit darah tinggi, kencing manis, & masalah jantung
Bahan – bahan :

  • Ambil serai 3 batang ( titikkan supaya pecah)
  • Halba (yang selalu diletakkan dalam nasi dagang)
  • Buah kelapa (yang berhingus)
    Cara – cara :
  • Serai apabila sudah dititikkan, letak dalam buah kelapa,1 buah kelapa, 3 btg serai.
  • Ambil 7 halba, letak sekali dlm buah kelapa.
  • Ambil buah kelapa, letak atas api gas & pnaskan.
  • Jadikan serai sebagai sudu, ambil isi guna serai.
  • Minum air kelapa yang telah suam.
    *Satu bji kelapa, selang 2 hari.

10) Susah tidur malam
Surah Al – kahf, ayat 11

11) Angin dalam badan, sakit – sakit sendi
Surah – fussilat, ayat 44

12) Merawat histeria

  • Genggam tangan kanan, baca Bismillah, MasyaAllah..
  • Baca 3 kali, tiup dalam penumbuk, muncungkan mulut, tiup dengan tiupan yg halus, Tepuk atas tulang belikat pesakit yang terkena histeria.
    *Pagar diri dahulu sebelum mengubati orang lain
  • As saffat , ayat 7

[Almarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din]

Categories
AWARENESS KNOWLEDGE

HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU

Mohon org ramai supaya memberi kerjasama kpd mana2 peg polis utk memeriksa KAD PENGENALAN / LESEN MEMANDU kerana polis berhak memeriksa identiti anda spt yg di peruntukan di bw ok undang² yg sedia ada.

➡kad pengenalan
📌Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959
-mana2 peg polis semasa menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana2 org

➡lesen memandu
📌seksyen 58 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1957
-Mana2 org yg memandu sesuatu kenderaan diatas jalan apabila dikhendaki oleh mana2 pegawai polis hendaklah mengemukan lesen memandu utk pemeriksaan oleh pegawai polis trsbt

TUGAS² ANGGOTA POLIS

Seksyen 3(3) Akta Polis 1967

1)mengekalkan undang2 dan kententeraman awam
2)menjaga keamanan dan keselamatan
3)mencegah dan mengesan penjenayah
4)menangkap dan mendakwa pesalah-pesalah
5)mengumpul risikan keselamatan

” POLIS DAN MASYARAKAT BERPISAH TIADA “

Categories
AWARENESS COVID19

COVID19 – AWARENESS

Women with COVID-19 can breastfeed.
They should:
🤱🏼Wash hands with soap and water or use alcohol-based hand rub frequently
🤱🏻Wear a medical mask during any contact with the baby
🤱🏾Sneeze or cough into a tissue
🤱Routinely clean and disinfect surfaces touched

– Together we play our part in society.

– We Can Do It For Self Healthy.

– Rahimhartanah

– InformasiHartanah

Source : WHO