Categories
Artikel

WISHDOM

Categories
deco tiktok

Creative Deco

https://vt.tiktok.com/ZSta4vyr/

Nice

Categories
Artikel KNOWLEDGE LESSON

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference.


1. WTB- want to Buy/ Hendak beli

2. WTS – want to sell/Hendak menjual
3. SFT – square feet/ Kaki per segi
4. MOT – Memorandum of transfer
5. PSF – per square feet/Kaki persegi
6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina
7. ONO – on nearest offer/harga tawaran terdekat
8. LOF – letter of offer/Surat tawaran

9. NEG – Negotiable/harga berunding

10. WTR~ Want to Rent (Utk Menyewa)
11. WTL~ Want to Let (Utk diSewa)
12. Landed~ hartanah atas tanah VS Non-Landed (flat/apartment /condo dll)
13- Strata Title~ Hakmilik Strata. Hakmilik yg dikeluarkan utk setiap unit/pecahan di bangunan yg 2 tingkat atau lebih.
14- FH~ Freehold / Pegangan selamanya.
15- LH~ Leasehold / Pajakan
16- MR~ Malay Reserve
17- JV- Joint Venture
18- LA~ Land area / Keluasan Tanah

19- Master title – Geran Besar

     – IndividualTitle ~ Geran Individu

20- ROI~ Return of Investment.
21. BR~ Base Rate. Kadar interest atau caj bank menggantikan BLR. Berdasarkan COF (cost of fund) & SRR (Statutory Reserved Requirement)
22.BLR~ Base Lending Rate. Berdasarkan OPR (Overnight Policy Rate)
23.Lock in period~ tempoh tertentu yg dikenakan oleh pihak bank utk elak peminjam buat settlement awal. Antara 3-5thn biasanya.
24.;Yield~ hasil. Biasa kira jumlah sewa bulanan x 12bln dibahagi dgn kos property x 100%. Paling baik ROI sama atau lebih kadar % bank. 5% ke atas.
25.Capital Appreciation~ peningkatan harga hartanah pd masa hadapan.  Untung itu juga disebut capital gain

26.Sinking fund ~ Wang simpanan ini utk tujuan membayar kerosakan atau pengubaisuaian bangunan Oleh JMB masa ke semasa

27. Maintenance Fee – Yuran kutipan ini di gunakan untuk penyelengaraan bangunan dan common property oleh JMB seharian

28. SOHO, SOFO & SOVO~ Small Office Home Office, Flexible Office, Versatile Office.
29. Caveat~ Sekatan @ halangan. Kaveat pendaftar, persendirian, Lien & Amanah.

30.RPGT~ Real Property Gain Tax (Cukai Keuntungan Harta Tanah – CKHT)

31.DSR~ Debt Service Ratio / kadar menentukan loan pembeli boleh lulus

32.Flipping~ aktiviti menjual kembali hartanah dlm kadar cepat
33. MOF~ Margin of Financing
34. MLTA~ Mortgage Level Term Assurance
35.MRTA~ Mortgage Reducing Term Assurance
36.MV~ Market Value (Nilai pasaran)
36. Fair Value~ Harga yg adil untuk hartanah
37. Asking Price~ harga Penawaran
38. JMB~ Joint Management Body (Badan Pengurusan Bersama)

39. . NLC ~ National Land Code

40. Consent~ Kebenaran dari Pejabat Tadbir Tanah /SUK (Setiausaha Krjn Negeri) dll.
41. Deed of Mutual Covenant (DMC) ~ dokumen Perjanjian antara pembeli hartanah strata dgn Pemaju Yang tertakluk undang undang 

42. S&P/SPA~ Sale & Purchase Agreement/Perjanjian Jualbeli.

Categories
NEW PROJETS PR1MA SEREMBAN

RESIDENSI RANTAU N9

Satu lagi Projek PR1MA.

Floor Plan

*RM 500 JE DAH BOLEH MOHON RUMAH LANDED DI RESIDENSI RANTAU, SEREMBAN*

95% unit telahpun terjual,
Rumah mampu milik, minimum gaji RM 2,500,
Kejiranan yang selamat GATED & GUARDED,
Kawasan yang matang dikelilingi bangunan komersial

*36 UNIT SAHAJA YANG TINGGAL DARI 765 UNIT!*
.
RM 500 Booking only
RM 500 Booking only
RM 500 Booking only
.
*PROMOSI MENARIK*
==============
🌟 PERCUMA YURAN GUAMAN
🌟 PERCUMA MOT – Duti Setem 1st Home.
🌟 Gov Loan & Bank Loan Welcome
.
.
*BUTIRAN HARTANAH*
===============
– Rumah Teres 2 Tingkat
– FREEHOLD Non Bumi
– 1,777 sqft
– 4 Bilik & 3 Bilik Air
– Kawasan berpagar and pengawal keselamatan beserta kad ‘access’
– Fasiliti – Surau, taman permainan, dewan serbaguna, tabika, padang rekriasi

*AKSES KEMUDAHAN*
===============
3 min ke SJK(C) Chung Hua Rantau
5 min ke SK Datuk Akhir Zaman
5 min ke SMK Rantau
5 min ke Balai Polis Rantau
5 min ke Klinik Rantau
5 min ke KFC Rantau
6 min ke Pasar Pekan Rantau

*JARINGAN PERHUBUNGAN*
===================
– 5 min via Jalan Seremban – Rantau
– 5 min via Jalan Rantau – Silliau
– 5 min via Jalan Rantau – Pedas

Hubungi saya untuk butiran yang lebih lanjut,

https://wa.me/601111990073

Rahim Hartanah
REN32649

Categories
2021 Artikel

TAHUN 2021 LEBIH MENCABAR

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Sabtu kembali lagi. Rasa macam baru je Sabtu, dah Sabtu semula.

28 November 2020.

Cepat nya masa berlalu. Tahun 2020 dah nak tiba ke penghujungnya.

Apa yang di Wawasan kan 20 tahun yang lalu, tidak seperti yang di ramal kan berlaku.

Di awal tahun 2019 ramai tak sabar nak tunggu angka 2020.

Tak siapa duga Tahun 2020 ni Covid yang ‘menguasai’ dunia.

Stadium kosong, Airport lengang. Kedai tutup. Kerja hilang. Sempadan tutup. Pelancong tak datang.

Tapi, di sebalik nya , masih ada yang berniaga dan bekerja.

Pejabat dan sekolah di rumah. Membeli-belah dari rumah. Berniaga pun dari rumah. Meeting dan Appointment pun dari rumah.

Peniaga dan pembeli mengadap henpon dan juga laptop. Tablet dan juga desktop.

Sukan dulunya di padang , kini di dalam alam maya.

Dulu2 berlumba lumba buka pasaraya terbesar.

Sekarang ni pasaraya terbesar Shopee dan Lazada.

Restoran terbesar FoodPanda dan Grabfood.

Semua semua ni muat dalam henpon.

2021 macam mana pulak pukulan dia ?

Biasanya awal Januari Bermula dengan cuti tahun baru.

Hari berikutnya ibubapa ramai2 ambik cuti, untuk hantar anak masuk sekolah.

Tadika, darjah satu dan tingkatan satu. Paling excited.

Dalam Facebook, penuh cerita hari pertama persekolahan.

Kesibukan Awal Januari 2021 , akan di ganti kan dengan kemeriahan orang ramai serbu pejabat2 KWSP dan website KWSP. Itu yang pasti nya.

Tahun 2021 kita akan mula sibuk bayar hutang kembali.

Moratorium tidak akan selama lamanya di laksanakan. Jika berterusan, maka lumpuh lah sistem perbankan dunia.

Seluruh institusi ekonomi global akan runtuh.
Macam mana peniaga Online nak buat transaksi ?

Jika terus tidak bekerja. Makin ramai muflis di tahun 2021.

Jika terus bekerja dengan normal biasa, kes Positif COVID19 mungkin meningkat kembali.

RINGKAS NYA 2021 BAKAL LEBIH MENCABAR.

– RahimHartanah•Net

Categories
Artikel

BERHATI-HATI DENGAN SCAMMER

SEMOGA MENJADI PANDUAN DAN PENGAJARAN – JANGAN SESEKALI DEDAHKAN TAC NUMBER PERBANKAN INTERNET ANDA KEPADA SESIAPA PUN.

Ptg kelmarin (20/03/2020) Ada scammer yg dh berjaya ceroboh masuk dalam acc online banking saya, sy pun xtahu mcm mn dia tahu user name & password maybank2u saya.

Scamer Call minta nombor TAC Katanya nk refund balik duit yg dio tersalah ambik dlm acc saya sbyk RM2250.00. Pada asalnya saya x layan & matikan call terus.

Scamer call lg dan dia suruh saya semak dlm acc klu x cayo.

Saya letak tel & buka online banking maybank2u. Terkejut tgk dlm acc mmg ada transaksi keluar sebanyak Rm2250.00 & baki tinggal ada Rm21.00 shj sdgkan masa kijo ot marin sy buka maybank2u tgk duit baki ada 2ribu lebih lagi. Jadi panik & nalin doh la.

Lepas saya tgk baki duit dlm maybank2u scammer call lagi. Dan desak suruh bagi no tac segera sb nk pindah duit saya smula ke dlm acc Saya. No TAC Mmg dh masuk dlm tel Saya, tinggal Saya nk bagi @ tidak je.

Saya tanya dio mcm mn you blh ambik duit Saya tanpa pengetahuan Saya. Dia kata tersalah & desak suruh bui segera no tac, klu xbui segera duit ni xblh pindah ke acc you lagi.

Saya kata nk comfom dgn maybank dulu.. Tp Dio x bui sb katanya dia ni wakil Dari pihak maybank utk tolong refund smula duit saya tu segera, sb benda ni kena cepat. Klu lambat duit ni dh xblh pindah.

Call maybank slalu marin.. Maybank tanya ada bg no tac kpd sesiapa x? Sy jwb x. Selagi awak x bg no tac kpd sesiapa duit awak xkn hilang wlpun nampak dlm acc saving mcm hilang. Jadi, maybank ajar step by step cara mcm mn nk pindah ke saving acc semula. Agak rumit sikit sb scamer dh block online banking Saya. bila dh settle semua & duit rm2250.00 sudah masuk smula ke acc saving saya, staff maybank pun block semua sb acc ni dh xselamat.

Scammer ni mmg pandai, bila dio dh berjaya ceroboh dlm online banking kita, dia akan transit duit kita tu dr saving ke tempat lain, tp still dlm acc kita cuma bkn di saving. menyebabkan kita napok dlm account saving ada 21.00 & time tu kita dh jadi gelabah & panik sb Mmg Sah2 duit Mmg dh Xdok dlm acc saving.

Saya sendri pun hampir2 nk bui no TAC ko dio bila kita dlm keadaan panik sb skali mikir ” klu aku bui no TAC ko dio pun Mmg duit aku Xdok doh jg. jd bui jelah” jd xdea nk mikir time tu wei.. Sb no TAC ada dh ni.

loni Maybank dh block account saya Bkn shj online banking je kena block, kad atm pun Kena block. Duit xleh nk ambik langsung loni.

Block acc je, duit ada cuma kena g cawangan maybank utk buat kad baru & daftar maybank2u smula.

Nasihat ore maybank Jgn bagi no. tac yg masuk dlm tel kita kpd sesiapa & Jgn bagi nombor kad atm kpd sesiapa shj. Klu tidak duit akan pindah ke account org lain.

Ingat ye, Nombor Tac ialah nombor pengesahan transfer duit Dari akaun kita kpd akaun org lain. Bukannya akaun orang lain kpd akaun kita.

So, Jgn bagi kpd sesiapa shj no TAC yg masuk dlm tel kita. Klu ada nombor TAC yg tiba2 masuk dlm tel kita itu bermakna akaun online banking kita telah diceroboh oleh scammer. So , cpt2 call pihak bank.

#pengalamanpertamakenascammer

Sumber : FB Hisham

Categories
Artikel

BAJET 2021

Program i-Sinar KWSP akaun 1 dibuka kepada semua yang terjejas. Dari 2 juta yang dibenarkan dinaik kepada lebih 8 juta pencarum yang terjejas.

Tidak kira yang hilang pekerjaan mahupun hilang pendapatan. Syarat sangat minima.

Terima kasih kerajaan !

Tengku Zafrul ;

Setelah saya berbincang lanjut dengan pengurusan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan bahawa program i-Sinar kini dibuka dan diperluaskan kepada SEMUA ahli yang terjejas pendapatan mereka. Tidak kira samada disebabkan hilang pekerjaan, ataupun telah terkurang pendapatan mereka tahun ini — ahli tersebut layak memohon untuk membuat pengeluaran dari Akaun 1.

Tanpa mengira ahli tersebut pekerja sektor formal atau bekerja sendiri, tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak,— selagi terjejas pendapatan dengan ketara bolehlah mengeluarkan simpanan dari Akaun 1 sehingga maksimum 10 ribu atau 60 ribu mengikut jadual pembayaran i-Sinar yang ditetapkan KWSP.

Dari 2 juta ahli yang layak sebelum ini, i-Sinar kini kita buka kepada lebih 8 juta ahli. Mereka cuma perlu memohon di dalam talian atau hadir di mana-mana pejabat KWSP. Tunjukkan sahaja bukti mengenai kehilangan pekerjaan, notis cuti tanpa gaji, potongan gaji, elaun atau OT mahupun pengurangan pendapatan jika bekerja sendiri.

  • RahimHartanah•Net
Categories
Belanjawan budget KNOWLEDGE LESSON Motivation

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang.
.
Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R.
.
YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?
.
Ini latar belakang keluarga Puan R:

Punca pendapatan: Suami sahaja bekerja. Puan R suri rumah sepenuh masa.
.
Gaji Suami: RM 8,000
Gaji Bersih Suami: RM 6,000 (approx. sahaja. Jumlah tak tentu, bergantung kepada OT untuk pendapatan tambahan)
.
Jumlah Anggota Keluarga: 6 orang
Jumlah Anak: 4 orang (3 bersekolah, 1 anak masih berumur 4 tahun)
.
Lokasi tempat tinggal: Lembah Klang
Jenis Rumah: Apartment (Dibeli 18 tahun yang lalu)
.
Kereta: Proton Exora (Disebabkan keluarga ramai)
.
Ini Pecahan Belanjawan Bulanan Puan R sekeluarga:
.
UNTUK ANAK & BELANJA ASAS KELUARGA
.
Kereta: RM850
Rumah: RM600
Barang Dapur Kering: RM450
Barang Dapur Basah (termasuk pampers anak dan susu): RM900
SSPN ANAK: RM200
Van Sekolah ANAK: RM100
Yuran Ngaji ANAK: RM60
Yuran Tusyen ANAK: RM200
Belanja sekolah ANAK: RM624

Total: RM3,984
.
UTILITI
.
Coway: RM130
Elektrik: RM80
Air (bayar untuk meter pukal): RM40
Astro: RM90
Petrol: RM200
Unifi: RM150

Total: RM690
.
BELANJA UNTUK MASA HADAPAN
.
Duit kutu (simpanan paksa untuk bayar road tax and insuran Exora): RM200
Hibah: RM200

Total: RM400
.
BAKTI PADA IBU BAPA
.
Ibu Bapa (Both keluarga sendiri dan mertua): RM400
.
HUTANG LUAR JANGKA
.
Pinjam sebab bulan lepas defisit: RM300
.
LEBIHAN: RM226
.
Kesimpulannya, dari pendapatan bersih RM6,000 keluarga Puan R:

66.4% digunakan untuk Anak dan Keluarga
11.5% digunakan untuk Utiliti
6.7% digunakan untuk Masa Hadapan
6.7% digunakan untuk Ibu Bapa
5% digunakan untuk Hutang Luar Jangka
Lebihan??? Hanya 3.7%.
Total: 100%
.
Maka saya bertanya kepada Puan R.
.
Saya: Herm. Nampak nya belanjawan Puan lebih kepada ANAK dan BARANG ASAS keluarga ni Puan. Memang struggle. Lebihan pun tak nampak macam lebihan. Macam mana dengan Tol, Parking, Bill Handphone?
.
Puan R: Tu lah Tuan..Nak tak nak. Suami kena buat OT. Kalau ada OT ada lah lebihan sedikit. Kalau tak ada? Jawabnya kena meminjam lah macam bulan lepas😢
.
Sambung Puan R lagi..

Ni cerita nak survive je Tuan. Macam mana dengan kehendak saya dan suami? Memang kami kena lupakan… DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

MasyaAllah..Begitulah hakikat kehidupan sekarang..Zaman kita Zaman Struggle..

Fikir2kanlah…
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
27 February 2020

Demi Anak

#Zaman Kita Zaman Struggle #Lupakan Kehendak Demi Anak #The Struggle Is Real

Categories
AWARENESS COVID19

PKPB – Pasca COVID 19

PKPB akan dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya berkuatkuasa 14 Oktober 2020 jam 12:01 tengah malam.

Perkara itu dimaklumkan oleh DS Ismail Sabri dalam sidang media sebentar tadi.

Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut:
• Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak
dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas
daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat
kebenaran daripada majikan.
• Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk
membeli barangan keperluan.
• Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan
kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan
pusat rekreasi adalah ditutup.

Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam adalah
DITUTUP.
• Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis
perkahwinan dan pertunangan adalah TIDAK DIBENARKAN.
• Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.
Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi, industri dan
perkilangan di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih
dibenarkan beroperasi seperti biasa.
Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

  • InformasiHartanah
Categories
AWARENESS hospital hostel icu KNOWLEDGE LESSON

HOSTEL UNTUK PENJAGA PESAKIT DI ICU

KHAIRUL ABDULLAH
Presiden.
Ukhwah For Ummah
We love, We care.

Siang tadi di hospital Ampang.

Siapa pernah jadi penjaga pesakit di ICU?

Ada pernah jaga arwah isteri, emak ada jaga adik . Jadi saya tengok sendiri keadaan penjaga yang tidak boleh masuk ke ICU selepas waktu lawatan.

Kalau kat wad biasa boleh duduk di sebelah katil pesakit. Kalau di ICU memang tak boleh masuk. Jadi di mana semua waris atau penjaga ni tinggal?

Saya dulu ikut dan jer, kat atas kerusi, kat dalam surau, kat mana sahaja asalkan ada berdekatan wad. Senang kalau nurse atau doktor call boleh terus bergegas pergi.

Orang lelaki senang sahaja, boleh berbaring dan lelap di mana-mana sahaja. Namun orang perempuan tak boleh begitu, ada adab dan aurat yang perlu dijaga, jadi kena tidur di tempat yang sesuai.

Saya baru tahu rupanya ada hostel percuma yang pihak hospital sediakan untuk penjaga yang tiada tempat bermalam ni. Tidaklah seperti hotel, tidaklah seselesa di rumah namun ada katil, ada kemudahan asas untuk berbaring dan melelapkan mata.

Kemudahan ini diluar skop kendalian pihak hospital yang mana tumpuan mereka adalah pada kemudahan rawatan. Jadi, pihak zakat biasanya akan membantu menyediakan katil, tilam dan sebagainya.

Nak menguruskan hostel percuma ni pun memerlukan dana juga yang mana tidak dipunyai oleh pihak hospital. Jadi banyak hostel sebegini yang keadaanya cukup sekadar ada sahaja.

Namun, bagi waris atau penjaga pesakit, ini adalah nikmat. Dapat mandi, solat dan berbaring menghilangkan penat dan kerisauan adalah nikmat tak terhingga.

Selepas melihat sendiri kemudahan hostel ini di beberapa buah hospital, kami team U4U mengambil inisiatif untuk menaiktaraf kemudahan ini.

Kami ingin memberi kemudahan yang lebih baik dan selesa kepada waris yang kebanyakan hatinya gundah gulana, tidak tidur nyenyaknya, tidak selesa keadaannya agar dapat mengurangkan sikit beban kesukaran mereka.

Tadi di Hospital Ampang, kami telah menaiktaraf kemudahan-kemudahan uzur di hostel lelaki dan wanita yang dikenali sebagai Balai Pelawat ini.

Sekali lagi, hostel ini percuma okeh.

Kami pasang tinted di cermin tingkap agar tidak telalu panas, kami beli dan tambah kipas, kami beli cadar dan bantal yang baru, kami sediakan toiletries set untuk semua.

Kami juga sediakan hot and cold water dispenser, yang mana inilah kemudahan yang paling penting di asrama ini. Harapan kami adalah agar mereka yang singgah bermalam di asrama ini dapat menikmati keselesaan yang secukupnya.

Insha-Allah mudah-mudahan dapat membantu mereka.

Kami sedang dalam proses untuk melaksanakan projek ini di semua hospital kerajaan seluruh Malaysia sedikit demi sedikit.

Jadi, kami dengan rendah diri ingin memohon kalian agar dapat bersama dengan kami bagi melaksanakan projek ini. Kita sama-sama memberi kemudahan kepada mereka yang memerlukan.

Bagi yang ingin turut serta memberi jariah, sumbangan boleh dibuat kepada:

Akaun: Ukhwah For Ummah (U4U)
Bank: CIMB – 8603537251
Ref: Hostel Hospital

Semoga Allah memilih kalian untuk sama-sama bersedekah dalam melaksanakan projek ini. Boleh juga menyumbang bagi pihak ahli keluarga atau yang telah tiada dengan niat pahala sedekah.

Semoga dikurniakan ganjaran syurga buat kita semua.

Aamiin.

P/S. Kongsikan posting ini pun insya-Allah akan dikira sebagai sedekah amal jariah kita.

Ukhwah For Ummah

U4U

hostel hospital

saham Akhirat

Categories
CONDO IKLAN NEW PROJETS

KONDO AT BANGI RM338K

Kondo Murah di area Bangi ⁉️

✅ 💯% Full Loan
🚗 5 minutes ke Bandar Baru Bangi
🚗5 minutes ke KTM UKM
🚗10 minutes ke UKM
🚗 10 minutes ke GMI
🚗 15 minutes ke MRT

Facilities ‼️

✅Playground
✅BBQ Terrace
✅Function Room
✅Alfresco
✅Gymnasium
✅Swimming Pool
✅Wading Pool
✅Changing Room
✅Landscape Terrace

Packages ‼

✖️ ZERO Downpayment
🆓 SPA Legal Fees and disbursement fee
🆓 Loan Agreement Fees and disbursement fees
🆓Stamp Duty on Loan Agreement
UNDER HOC Program
🆓Stamp Duty on MOT (Legal fee for MOT application to be paid by buyer)
UNDER HOC Program
🆓one year maintenance fee & sinking fund

Berminat❓❓ ,please click link below 👇👇

http://www.wasap.my/601111990073/condobangi

Categories
Motivation

BROTHERHOOD

Wasiat untuk kita semua

. TERUSLAH
BERSAHABAT
SAMPAI ALLAH
BERKATA
WAKTUNYA
PULANG

Ketika ada kesempatan…..,
Pergilah bersama teman-teman.
Berkumpul- kumpul, bukan sekadar makan, minum dan bersenang, tetapi ingat, waktu hidup kita semakin singkat. Maka dari itu, bangunkanlah PERSAUDARAAN.

Mungkin lain waktu kita tidak akan bertemu lagi.

Mungkin lain waktu kita sudah semakin susah untuk berjalan.

Umur itu seperti ais batu, dipakai atau tidak, akan tetap mencair dan berakhir.

Begitu juga dengan umur kita.
Digunakan atau tidak digunakan, umur kita akan tetap berkurang, dan akhirnya kembali ke hadirat ILAHI.

Kita akan menjadi tua, sakit, dan meninggal..

Jalani hidup ini dengan ceria, sabar dan santai.

Jangan suka mau menang sendiri, sementara orang lain selalu salah.

Jangan buang sahabat cuma karena tak sepakat.

Satu keburukan teman, bukan berarti hilang sembilan kebaikannya.

Perbanyaklah waktu untuk berkumpul dengan teman- teman dan saudara-saudara kita.

Siapa tahu mereka nanti akan menjadi penolong kita di akhirat kelak.
Buanglah jauh jauh sifat egois dan iri hati.

Terimalah kekurangan dan kelebihan dari sahabat.

Bertemanlah dengan apa adanya, bukan karena ada apanya.

Nikmati semua waktu, senda dan tawa. Hargai semua perbedaan.
Percayakan kemampuan teman kita.

Jaga perasaannya, tutupi aibnya.
Bantu ketika dia jatuh, sediakan bahu ketika dia menangis.

Tepuk tangan dan gembira ketika dia sukses.
Sebut namanya dalam doa kita.

Bertemanlah dengan hati yang baik dan tulus.
Ketika hatimu baik dan tulus, percayalah, Allah juga akan selalu bersamamu.

Teruslah bersahabat sampai Allah berkata waktunya pulang.

🤝 SALAM PERSAHABATAN 🤝

Categories
Artikel AWARENESS KNOWLEDGE LESSON Motivation

MOTIVATOR : PRIVATE COACH

The Content Success

By KHAIRUL HAKIMIN.

Personal & Private Coaching.

http://www.bykhm.onpay.my

Book Your Place.

Categories
Artikel AWARENESS finance Hutang KNOWLEDGE LESSON

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

Categories
KNOWLEDGE LESSON Motivation Story

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

My Favourite Phone Ever

FOUR STORIES TO START:

  1. Nokia rejected Android.
  2. Yahoo rejected Google.
  3. Kodak turned down digital cameras.
  4. Blockbuster reject Netflix.

LESSONS:

  1. Take risks.
  2. Accept the change.
  3. If you refuse to change over time, it will become obsolete.

TWO MORE STORIES:

  1. Facebook takes over WhatsApp and Instagram.
  2. Grab takes over Uber in Southeast Asia.

LESSONS:

  1. Become so powerful that your competitors become your allies.
  2. Reach top position and work smart with competition.
  3. Keep innovating.

TWO MORE STORIES:

  1. Colonel Sanders founded KFC at age 65..
  2. Jack Ma, who couldn’t get a job at KFC,
    He founded Alibaba and retired at age 55

LESSONS:

  1. Age is just a number.
  2. Only those who keep trying will succeed.

FOR THE LAST BUT NO LAST IMPORTANT:
Lamborghini was founded as a result of the revenge of a tractor owner who was insulted by Enzo Ferrari, the founder of Ferrari.

LESSONS:
Never underestimate anyone, ever!
Just keep working hard.
Invest your time wisely.
Don’t be afraid to fail.
Let’s go!