Artikel

  • Hartanah

Advertisement

ARTIKEL

International Education Hub

You Only Live Once

EMBUN RESIDENCE PUNCAK SAUJANA, KAJANG, SELANGOR

Townhouse for Sale 3r2b 1,185 sqft at Embun Residence Jalan Puncak Saujana 4/1, Kajang Selangor Asking Price : RM 350,000.00 LEVEL 1BLOK 4 ASKING PRICE: RM 350,000.00 (nego) Embun Residence Townhouse Apartment, Puncak Saujana Kajang– NICE UNIT– NICE Owner, very humble– SILENCE ENVIRONMENT good for relaxing after back from work.– ONLY TWO UNITS EACH staircase. […]

CURRENT HOUSING LOAN RATES ?

Why we advise you to buy house during MCO ? Because % rates very good so far. Kindly take this chance. All about your choice to decide, in order to having your Dreams Home Sweet Home. Best Regards.

PENGECUALIAN CUKAI STEM DIWARTAKAN

PENGECUALIAN DUTI SETEM 2021 AKHIRNYA DIWARTAKAN🌟.Semalam 10/02/2021, Warta Kerajaan bagi Pengecualian Duti Setem 2021 telah dikeluarkan setelah beberapa bulan pengamal undang-undang dan bakal pemilik rumah 2021 nantikan ..Warta Pengecualian apa yang dikeluarkan ya❓.1) P.U(A) 53/2021 untuk Pengecualian Duti Setem bagi suratcara Pindahmilik, dan.2) P.U(A) 54/2021 untuk Pengecualian Duti Setem bagi Perjanjian Pinjaman..Nak tahu lebih lanjut […]

CELIK CUKAI : REDZUAN AZMI

CELIK CUKAI – CP58 Banyak syarikat yang tidak mengetahui akan kewujudan CP58, tak memahami cara penyediaan CP58 malah tidak mengetahui fungsi CP58. Apakah itu Borang CP58?Mengikut Seksyen 83A (1) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967), perenggan ini mengenakan tanggungjawab serta tugas syarikat untuk menyediakan borang CP58 bagi mana-mana insentif pembayaran tunai/bukan tunai kepada ejen, peniaga […]

WHAT IS HOME OWNERSHIP CAMPAIGN H.O.C 2021 ?

1) What is Home Ownership Campaign (HOC) 2020-2021? HOC 2020-2021 is an initiative by the Government to stimulate the housing sector and help buyers in homeownership. As such, the Government offers stamp duties exemptions on the Instrument of Transfer and Instrument on Loan Agreement.The Campaign is open to ALL Malaysian individuals. 2) What is the […]

5 Pilihan Kerjaya Yang Dapat Permintaan Tinggi pada 2021

Beberapa jenis pekerjaan dijangka akan menjadi tidak relevan pada tahun 2021. Ini menjadikan peluang mencari pekerjaan semakin sukar dan terhad. Namun terdapat beberapa jenis pekerjaan yang semakin mendapat permintaan tinggi khususnya di Malaysia pada tahun 2021. Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut. Beberapa jenis pekerjaan dijangka akan menjadi tidak relevan pada tahun 2021. Ini […]

NAK BELI RUMAH IKUT KARENAH SENDIRI, BERBALOI KAH ?

Peringatan saya kepada yang baru kali pertama nak beli rumah. Janganlah beli rumah mengikut kehendak anda. Tetapi belilah rumah ikut kelayakan dan kemampuan pembiayaan anda. Sy dapati, kesilapan yg ramai org lakukan adalah, mereka cari rumah idaman dulu. Sibuk pergi sana sini cari rumah. Nak rumah dekat tempat kerja lah, yg bilik besarlah, mengadap matahari […]

Isu ‘overhang’: Kediaman tidak terjual bernilai RM42.49 bilion, kekal jadi masalah negara – Rahim & Co

KUALA LUMPUR: Sebanyak 57,390 unit kediaman siap dibina tidak terjual bernilai RM42.49 bilion menjadikan isu ‘overhang’ kekal sebagai masalah negara yang masih belum dapat diselesaikan secara efektif.Pengarah Penyelidikan Rahim & Co International, Sulaiman Saheh berkata Johor, Selangor dan Kuala Lumpur mencatatkan jumlah kediaman tidak terjual tertinggi di negara ini.“Kediaman siap dibina tidak terjual terus meningkat […]

ANALISA KRISIS DALAM PENDAMIK

Suasana cukup sayu sekarang ni.. Ekonomi sedang teruk digasak oleh tekanan ancaman kesihatan kerana covid 19. Gandingan yang cukup mengerikan. Tak pernah lagi dalam memori sejarah negara kita diserang 2 army dalam satu masa. The invincible army dan recession army. Tadi dapat info desas desus bakal diadakan PKP Total Lockdown bakal diadakan minggu depan jika […]

Pendamik vs Krisis Ekonomi

linktr.ee/rahimhartanah Apabila kewangan bergoncang, 1st strategi fokus kita ialah: Analisa kedudukan kewangan semasa Scan dan buat “financial check up” dulu nak tahu keadaan kesihatan kewangan semasa kita. Bila dah buat checkup, maka kita dapat kenalpasti financial bleeding atau financial damages yang berlaku. Then kita akan mula mencari ubat kewangan @ “financial remedy” yang sesuai. 2nd […]

Jual Rumah Di Malaysia: Apa Yang Perlu Anda Bayar?

Jual Rumah Di Malaysia: Apa Yang Perlu Anda Bayar? Ada pelbagai sebab kenapa seseorang memilih untuk menjual rumah: untuk pelaburan, tak mampu menanggung pembiayaan bulanan, atau ingin “upgrade/downgrade” rumah. Apa pun alasannya, jika anda ingin menjual rumah, ada beberapa kos yang anda perlu tahu dan pertimbangkan dulu. Sejujurnya, anda tak akan dapat 100% dari harga […]

WHAT IS HOUSING LOAN ?

What is a home loan? A home loan, also known as a mortgage, is the sum of money given to you by a financial institution to buy a property. In exchange for this sum of money, the financial institution will have security in the form of their legal entitlement to keep your property’s deed until […]

HOUSING LOAN CALCULATOR

Frequently Asked Questions (FAQ) Why should I use the Home Loan & Stamp Duty Calculator? You should use the Home Loan & Stamp Duty Calculator to help calculate all the basic costs that are involved in your property purchasing process. This way, you’ll be able to forecast your budget more accurately before you get on […]

Real Estate Market Stays Open, Fewer In-Person Interactions | IQI Global

https://www.iqiglobal.com/blog/real-estate-market-stays-open-fewer-in-person-interactions/ Malaysian buyers continue to buy and rent homes despite Covid-19, using Juwai IQI’s new technologies like Manage My Deal which provides real-time status updates of purchases and rentals to limit risks. 📲🏡 Read more here: https://www.iqiglobal.com/blog/real-estate-market-stays-open-fewer-in-person-interactions/ #iqiglobal #juwaiiqi #realestate #property #realestateagent #explorewithIQI

CAN WE SURVIVE 2021 ?

2020 was supposed to be great right! (At least that was what we thought, then the pandemic happened) Then recently, we celebrated new year to welcome 2021, we were hopeful! And say, 2021 is only gonna be better!! But on the 12th Day, MCO 2.0 is a announced and now we are stuck at home….Many […]

LPPEH

FEE’S – SEVENTH SCHEDULE (RULE 48) A. Valuation 1. FEES PAYABLE BY THE LAND ADMINISTRATOR UNDER THE LAND ACQUISITION ACT FOR VALUATION REPORTS. From (RM) To (RM) Fees (RM) 1 50,000 1,500 50,001 500,000 2,500 500,001 1,000,000 3,500 For awards greater than RM1,000,000 the fee shall be a minimum of RM 3,500 plus the fee […]

KRITERIA RINGKAS JUAL RUMAH

BUANG EMOSI ✓Ramai pemilik ada nilai sentimental dengan rumah yang nak dijual. Mereka dah duduk lama di situ, dah ubah suai rumah dan lihat anak-anak mereka membesar. ✓Ini boleh jadi halangan semasa penjual nak tetapkan harga rumah. ✓Mereka tetapkan harga terlalu tinggi dan gagal menjual. ✓Atau jika rumah tu pernah beri kesan emosi negatif… ✓Mereka […]

PR1MA penuhi impian

PR1MA penuhi impian APABILA membicarakan mengenai topik membeli rumah idaman, pasti ramai yang mengeluh terutama golongan muda. Apa tidaknya, dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu seperti sekarang harga rumah di negara ini masih dianggap terlalu mahal dan sukar untuk dimiliki golongan muda khususnya generasi Y. https://www.hmetro.com.my/PnP/2021/01/664266/pr1ma-penuhi-impian

UKURAN RUMAH

Unit ukuran panjang secara umumnya terbagi kepada 2 jenis iaitu:- Imperial – Inci, kaki Metrik – meter Di Malaysia majoriti pengukuran adalah menggunakan unit metrik, dan pelajar di sekolah juga diajar menggunakan unit metrik. Walau bagaimanapun apabila memperkatakan ukuran rumah, biasanya ramai orang menggunakan unit imperial iaitu kaki. Contohnya:- Luas lot rumah : 20 kaki […]

New Year 2021

Happy New Year 2021 to all my friend of RahimHartanah•Net

LHDN – INFO

LHDN MAKIN AGRESIF Musim pandemik Covid ni banyak bantuan kerajaan telah disalurkan kepada orang ramai, dan akan perlukan lebih banyak lagi duit untuk kegunaan awam secara berterusan. Namun dari mana kerajaan nak dapat sumber kewangan. Antara sumber utamanya adalah dari Cukai Pendapatan dan Perniagaan. Jadi kerajaan dah seru kepada LHDN untuk tingkatkan keberkesanan kutipan cukai. […]

7 SEBAB PERLU MELANTIK PERUNDING HARTANAH BERDAFTAR .

Ramai orang fikir ruginya duit kalau melantik ejen hartanah. Cuba kira kalau rumah nak jual Rm 300 000, kena bayar kepada ejen Rm 9000. Banyak tu, mana tak ruginya. Baik kawan-kawan, biar saya explain kenapa anda tidak akan rugi, malah perlu melantik ejen untuk menjual rumah anda. Ingat, bila saya sebut ejen, bukan bermaksud broker […]

URUSAN DENGAN LHDN

Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai. Contoh: Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202Potongan KWSP (11%) = RM4,202Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan) Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahun (lepas tolak KWSP) tapi […]

TERMS IN PROPERTIES

Real estate Terms & Translation in BM for your reference. 1. WTB- want to Buy/ Hendak beli 2. WTS – want to sell/Hendak menjual3. SFT – square feet/ Kaki per segi4. MOT – Memorandum of transfer5. PSF – per square feet/Kaki persegi6. B/UP – Built Up Area/ Kawasan bina7. ONO – on nearest offer/harga tawaran […]

TAHUN 2021 LEBIH MENCABAR

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sabtu kembali lagi. Rasa macam baru je Sabtu, dah Sabtu semula. 28 November 2020. Cepat nya masa berlalu. Tahun 2020 dah nak tiba ke penghujungnya. Apa yang di Wawasan kan 20 tahun yang lalu, tidak seperti yang di ramal kan berlaku. Di awal tahun 2019 ramai tak sabar nak tunggu angka […]

BERHATI-HATI DENGAN SCAMMER

SEMOGA MENJADI PANDUAN DAN PENGAJARAN – JANGAN SESEKALI DEDAHKAN TAC NUMBER PERBANKAN INTERNET ANDA KEPADA SESIAPA PUN. Ptg kelmarin (20/03/2020) Ada scammer yg dh berjaya ceroboh masuk dalam acc online banking saya, sy pun xtahu mcm mn dia tahu user name & password maybank2u saya. Scamer Call minta nombor TAC Katanya nk refund balik duit […]

BAJET 2021

Program i-Sinar KWSP akaun 1 dibuka kepada semua yang terjejas. Dari 2 juta yang dibenarkan dinaik kepada lebih 8 juta pencarum yang terjejas. Tidak kira yang hilang pekerjaan mahupun hilang pendapatan. Syarat sangat minima. Terima kasih kerajaan ! Tengku Zafrul ; Setelah saya berbincang lanjut dengan pengurusan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan bahawa program i-Sinar […]

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup) B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan) […]

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, […]

BEZA ANTARA PECAH BAHAGIAN DAN PECAH SEMPADAN

Ramai yang masih keliru tentang beza antara PECAH BAHAGIAN dan PECAH SEMPADAN. Peguam Hartanah pun ada sesetengahnya masih keliru. Mari saya explain balik. Supaya lebih faham. Pecah Bahagian: Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian. Apabila buat pecah bahagian, setiap pemilik bersama masing-masing akan dapat geran baru 1/1 bahagian atas nama masing-masing. […]

PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH

Kenapa urusan jual beli rumah sangat kompleks ? .Ada banyak pihak yang terlibat, contohnya: Lawyer side buyer Lawyer side owner Lawyer loan Developer office Pejabat tanah Valuer.Nak tunggu sampai dapat kunci adalah satu perjalanan yang panjang..Kecuali kes yang dah siap ready strata, freehold, owner tiada hutang bank, tiada tunggakan….Jika kes seperti: Leasehold, rizab melayu, low […]

MEMUDAHKAN URUSAN BANYAK PIHAK

Urusan jual rumah atau pun beli rumah, bukan lah hanya melibatkan pemilik rumah dan pembeli rumah sahaja. Urusan jual beli rumah juga melibatkan beberapa pihak. Di antara nya adalah Banker, Lawyers, Pihak Berkuasa tempatan dan banyak lagi. Bukan setakat jual beli begitu sahaja, integriti di dalam sebarang urusan juga perlu di kawal selia. Maksud nya, […]

INVESTMENT HARTANAH

Cerita masa depan.. “Tanam pokok durian hari ini , tidak akan berbuah pada keesokan harinya..” maksud investment property. CERITA 1• Di sesuatu lokasi, jika terdapat hotspot pelancongan yang menarik. Biasanya saya dan group komuniti akan search untuk cari homestay yang boleh muat ramai, tapi selesa. • Kemudian nya saya akan Google ” Homestay [nama lokasi]” […]

OPR dikekalkan pada 1.75 peratus | Harian Metro

Kuala Lumpur: Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) yang bermesyuarat hari ini, memutuskan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 1.75 peratus, terendah sejak dilaksanakan pada 2004. BNM dalam kenyataannya berkata, keadaan ekonomi global juga terus pulih dengan lebih banyak negara melaksanakan pengurangan langkah-langkah pembendungan pandemik Covid-19 serta sokongan dasar yang kukuh. “Pembukaan […]

1.3 SEMAK PRA KELAYAKAN LOAN

Sebelum bermulanya impian beli rumah. Semak dahulu pra kelayakan loan. Kebanyakan institusi pemberi pinjaman perumahan mahukan sekurang-kurangnya kurang daripada 70% D.S.R . Sebagai salah satu kayu pengukur kelayakan Loan, selain daripada score credit. Cuba kita lihat , dengan gaji bersih anda serta komitmen bulanan kredit kad serta jumlah hutang2 atau pun komitmen bayaran bulanan  yang […]

Cadangan Tindakan Semasa OPR turun

Semoga kepada yang belum memiliki rumah sendiri dan masih menyewa, ambil lah peluang ini, untuk berbuat demikian. Jika masih kurang faham, tatacara pemilikan rumah sendiri , boleh lah hubungi, mana2 Ejen Hartanah Berdaftar dengan LPPEH , yang anda kenali dan percayai.Buat pra semakan kelayakan jumlah pinjaman yang sesuai dengan pendapatan anda serta yang sesuai dengan […]

Property Agent

Ketahuilah Peranan Dan Cara-Cara Untuk Membezakan Perunding Hartanah (REN) Dengan Ejen Hartanah (REA)! Perunding hartanah (REN) dan ejen hartanah (REA) ialah pakar-pakar profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah, dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan. Pasaran hartanah Malaysia mempunyai persekitaran yang terkawal, namun ia juga sangat kompetitif. Betul, ciri-ciri terkawal tu berasal daripada campur tangan […]

10 Rahsia Tentang LPPSA Yang Penjawat Awam Perlu Tahu.

1 Syarat umur minimum pemohon ialah 21 thn ke atas dan berstatus tetap 2 Tiga tahun sebelum tarikh pencen masih boleh memohon 3 Kadar faedah pinjaman ialah 4% berkadar tetap sehingga habis tempoh 4 Boleh membuat refinance (pembiayaan semula) dari loan bank ke LPPSA 5 Kos yuran guaman untuk pinjaman LPPSA boleh dimasukkan dalam pinjaman […]

Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Panduan Lengkap : Kalau nak miliki rumah yang unik dan berbeza dari orang lain, bolehlah baca panduan ni dan mengambil peluang untuk bina rumah atas tanah sendiri! Ada beberapa pilihan dalam memiliki hartanah termasuklah beli rumah baru, beli rumah sub-sale, ataupun beli rumah lelong. Apa persamaan antara ketiga-tiga kategori di atas? Jawapannya, kesemuanya adalah rumah […]

Pilihan Pembayaran Dalam Talian Oleh Rakyat Malaysia

Pembayaran tanpa tunai atau pun “cashless” di Malaysia semakin melalui proses penambahbaikan. Beberapa proses di laksanakan secara berperingkat dan sistematik. Bermula daripada sistem pembayaran di toll dan juga pembayaran ketika menaiki sistem pengangkutan awam kendalian Rangkaian Sistem Pengangkutan RAPID. Sistem pengangkutan eHailing juga, sentiasa memberi galakan potongan diskaun dan sebagainya, jika membayar menggunakan sistem eWallet […]

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1.

Ada pelbagai perkara perlu diberi kan perhatian dan ambil tahu, jika ingin beli rumah. Terutamanya buat yang pertama kali. Ataupun untuk persediaan di masa akan datang. Untuk Artikel PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1 ni, kita mulakan dengan tajuk berikut : PART 1 : PROFIL KEWANGAN ■ PROFIL KEWANGAN Senaraikan Pendapatan (Income)● Pendapatan tetap● Pendapatan […]

MORA TORIUM PLAN by Cik Asma Dani

Selamat petang! Esok dah masuk bulan 9/2020Bulan 10 ni ada yang dah tamat moratorium korang. meh lah baca. Mungkin berguna untuk kawan – kawan fb Asma yang masih tercari-cari, macam mana nak uruskan duit Moratarium tu. Ada banyak cara sebenarnya, tapi Asma cerita 5 dulu. Ini antara cadangan yang Asma sangat galakkan: 1.𝘽𝙖𝙮𝙖𝙧 𝙆𝙖𝙙 𝙆𝙧𝙚𝙙𝙞𝙩 […]

BUMI LOT DAN NON BUMI LOT

Perkongsian kali ni secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot. Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli. “Bolehkah saya menukarkan unit […]

Panduan Asas Kelayakan Gaji Berdasarkan Harga Rumah

ULANGKAJI Harga Rumah/200 x 3 Contoh: ✅ Harga Rumah = RM150,000✅ (150,000/200) x 3✅ (750) x 3✅ ✅ = 2,250 ⚡Maka Gaji Bersih (Minimum) RM2,250 LAYAK beli rumah harga RM150,000 ⚡ ⚡ p/s : Panduan asas sahaja dan untuk lebih tepat perlu ke bank-bank berhampiran untuk kiraan yang lebih tepat.. 😉 😉 Kredit : Mior […]

IMPAK PENURUNAN OPR

OPR TURUN . APA FAEDAH UNTUK PEMBELI RUMAH? BOLEH RUJUK ILUSTRASI UNTUK MUDAHKAN KEFAHAMAN KAWAN2.Semalam PM umum PKPP di lanjutkan ke 31 Disember, 2020. Pada Julai 2020 yang lalu,Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan OPR diturunkan sebanyak 25 mata asas yang menjadikan aras OPR baharu menjadi 1.75%. Aras paling terendah semenjak tahun 2008!.Kalau ikut rekod, […]

MRTT ATAU MLTT

Untuk manfaat semua. “SAYA NAK BELI RUMAH. MANA SATU NAK AMBIL? MRTT ATAU MLTT?“.Penerangan ringkas beza antara MRTT dan MLTT. Kedua2nye adalah perlindungan utk aset kita yang patut kita ambil tahu. Ramai yang tak faham bezanye tapi ramai yg berani berhutang utk beli rumah. Bila kita mohon pembiayaan, biasanye bank akan minta kita ambil MRTT. […]

LEASEHOLD – 99 TAHUN PAJAKAN, SELEPAS TU ?

STATUS DAN KEDUDUKAN TANAH PAJAKAN 99 TAHUN Adakah selamat bagi seseorang membeli tanah pajakan 99 tahun? Tidak ada masalah bagi seseorang jika ingin membeli tanah berstatus pajakan 99 tahun asalkan tanah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan dan bebas daripada sebarang bebanan. Namun begitu anda perlu tahu bahawa kebiasaannya tanah berstatus pajakan ini mempunyai sekatan […]

KENAPA LOAN TAK LULUS ?

🏢 Original Posting by Mr. Laurel Mercado – Facebook. KENAPA LOAN DECLINE ? CCRIS history Dalam tempoh setahun ni, kita pernah ada tunggakkan bayaran 2 bulan dan berlarutan selama 3bulan berturut2.. maksudnya kat CCRIS kita tu ada nombor 2 sebanyak 3x.. walaupun dah 0 sekarang, tapi “sejarah” tu masih terlihat jelas.. kadang2 kalau kita tak […]

SEMAK KELAYAKAN LOAN RUMAH.

Biasa nya ramai yang terbantut untuk beli Rumah. Walau pun pada awalnya bersemangat selepas tengok iklan jual Rumah Di MUDAH .MY . Samada tidak BERSEDIA dengan deposit Rumah mahupun yuran GUAMAN serta stem duti. Ramai juga yang loan Rumah Di tolak . Kenapa ? Apa2 pun, HUBUNGI lah dulu, Ejen Hartanah yang berdaftar Dan terlatih. […]

PEMBIAYAAN BELI RUMAH TAHUN 2020

Membeli rumah biasanya melibatkan permohonan pembiayaan atau gadai janji. Bagi pembeli bijak, pemilihan pembiayaan yang tepat merupakan langkah penting. Di sini kami kongsikan caranya! Bukan semua pembiayaan perumahan itu sama. Benar, mungkin kebanyakannya berkongsi ciri yang sama, namun ada yang mempunyai kelebihan tersendiri. Apa pun, pembiayaan yang terbaik adalah yang memenuhi keperluan anda. Besar kemungkinan […]

PANDUAN BELI RUMAH

PANDUAN JUAL BELI RUMAH Ada orang kata susahnya beli rumah tetapi pelik tak kenapa ada orang boleh beli banyak rumah macam beli karipap sedangkan gaji anda dan gaji mereka sama sahaja? Mudah sahaja. Mereka tahu apa yang bank suka, jenis rumah yang berguna dan strategi yang ada. Mereka ada ilmu. Saya bongkarkan kepada anda rahsia […]

APA ITU DSR ?

1: Berapa banyak anda mampu bayar balik kepada bank? DSR adalah nisbah pendapatan hutang kepada pendapatan Anda. Anda akan tau berapa banyak yang anda mampu bayar balik hutang bank. Biasanya, jumlah pembayaran balik hutang tak boleh lebih 70% daripada pendapatan bersih . DSR maksimum juga berbeza bagi setiap bank yang ada. Tapi, ada cara nak […]

CCRIS DALAM TALIAN

Bagaimana dapatkan laporan CCRIS tanpa Hadir ke BANK NEGARA ? IKUTI 3 LANGKAH BERIKUT : 01 : Muat Turun Borang Permohonan Di 02 : Lengkap kan borang permohonan dan sediakan semua dokumen. • SATU Salinan MYKAD (depan dan belakang) • SATU Salinan PASSPORT (Jika bukan warganegara) • DUA dokumen sokongan lain. (Contoh nya Lesen Memandu, […]

ONLINE CCRIS REPORTS .

Obtain CCRIS report without coming to Bank Negara Malaysia. Complete 3 Steps : 01: Download the Application Forms at 02: Completed the application form, and provided relevant documents. • A photocopy of MYKAD both side. • or A photocopy of PASSPORT for non Malaysian. • And TWO SUPPORTING DOCUMENTS such as Driving License, Utility Bills […]

APA ITU ‘MYFINANCING’ ?

EMPAT Langkah Mudah ‘MyFinancing’ Mobile App Daftar di Portal Permohonan Pembiayaan LPPSA: https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal/ Muat Turun Aplikasi Mudah Alih ‘MyFinancing’Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.financing.loan.lppsaiOS App Store – https://apps.apple.com/my/app/lppsa-myfinancing/id1499313637 Daftar Pengguna di ‘MyFinancing’ Log Masuk menggunakan kata laluan yang didaftarkan MyFinancing MobileApp LPPSA See less

TUJUAN BELI RUMAH ?

TUJUAN BELI RUMAH. ▪︎1. Kenapa nak beli?Nak beli duduk sendiri, asalkan happy, mana-mana pun OK. ▪︎Tapi kalau beli ada intention untuk investment, pastikan rumah di beli tu within market value dan ada potential untuk naik. Cari tempat yang ada potential. ▪︎2. Harga beli sesuai dengan gaji.Baru setahun kerja gaji tak sampai RM3k jangan sesekali nak […]

Syarat layak dapat BSH RM 480, Anak bawah 18 tahun

Syarat layak dapat BSH RM 480, Anak bawah 18 tahun Setelah hampir sembilan puluh hari menempuh ranjau onak duri ketika kerajaan mengumumkan perintah kawalan pergerakan (PKP) , Negara kini bakal berhadapan krisis ekonomi akibat penularan wabak Covid-19, semestinya ramai sektor yang terkesan dan sekaligus ramai pihak terjejas terutamanya dari segi kewangan. Oleh itu, pihak kerajaan […]

APARTMENT

APARTMENTAn apartment normally features basic facilities like a swimming pool and security. It has fewer facilities than a condominium. #INFORMASI_HARTANAH #rahimhartanah #RahimHelmeeProperties

TOP 10 DEVELOPERS ?

The Top 10 Property Developers In Malaysia 01) Eco World Development Group Berhad. 02) Gamuda Land. 03) IGB Berhad. 04) IOI Properties. 05) Mah Sing Group. 06) Sime Darby Property Bhd. 07) SP Setia. 08) Sunway. 09) UEM Sunrise 10) UOA Group

MORATORIUM – JANGAN BUAT BUAT LUPA

MORATORIUM – Kita semua tahu, COVID-19 yang melanda negara sejak awal Mac 2020 yang lalu telah memburukkan lagi keadaan pasaran hartanah semasa. Sebelum itu, industri hartanah kelihatan beransur pulih selepas Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang telah berjaya menjual lebih daripada 28,000 unit kediaman. Kerana kurangnya suntikan stimulus dan pakej ransangan dari Kerajaan terhadap industri hartanah […]

FREEHOLD – PEGANGAN BEBAS.

Freehold: Outright ownership of the property and land on which it stands. A freehold estate in land (as opposed to a leasehold) is where the owner of the land has no time limit to his period of ownership… #rahimhartanah

4 LANGKAH MUDAH ‘MYFINANCING’

EMPAT Langkah Mudah ‘MyFinancing’ Mobile App Daftar di Portal Permohonan Pembiayaan LPPSA: https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal/ Muat Turun Aplikasi Mudah Alih ‘MyFinancing’Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.financing.loan.lppsaiOS App Store – https://apps.apple.com/my/app/lppsa-myfinancing/id1499313637 Daftar Pengguna di ‘MyFinancing’ Log Masuk menggunakan kata laluan yang didaftarkan MyFinancing MobileApp LPPSA

  • Knowledge

KNOWLEDGE

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang..Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R..YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?.Ini latar belakang keluarga Puan R: Punca pendapatan: Suami […]

HOSTEL UNTUK PENJAGA PESAKIT DI ICU

KHAIRUL ABDULLAHPresiden.Ukhwah For UmmahWe love, We care. Siang tadi di hospital Ampang. Siapa pernah jadi penjaga pesakit di ICU? Ada pernah jaga arwah isteri, emak ada jaga adik . Jadi saya tengok sendiri keadaan penjaga yang tidak boleh masuk ke ICU selepas waktu lawatan. Kalau kat wad biasa boleh duduk di sebelah katil pesakit. Kalau […]

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

FOUR STORIES TO START: Nokia rejected Android. Yahoo rejected Google. Kodak turned down digital cameras. Blockbuster reject Netflix. LESSONS: Take risks. Accept the change. If you refuse to change over time, it will become obsolete. TWO MORE STORIES: Facebook takes over WhatsApp and Instagram. Grab takes over Uber in Southeast Asia. LESSONS: Become so powerful […]

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿 Orangnya pun dah takda lagi… (AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din) 1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu. 2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada […]

McLaren 570S – Kuala Lumpur, Malaysia

McLaren 570S – WikipediaThe McLaren 570S is a sports car designed and manufactured by British car manufacturer McLaren Automotive. It was unveiled at the 2015 … Engine: 3.8 L twin-turbocharged M838T E V8 Production: 2015–presentTransmission: 7-speed Graziano SSG dual-clutch Width: 75.4 in (1,915 mm)

BMW G310RR

Full-Faired BMW G310 RR: All the Details So Far. G310RR Launch. Here is the G310 RR concept. It will be interesting to see how BMW goes ahead with such a product and how do they create differentiation with Apache RR 310. Since this is a concept at the moment we expect a lot of it […]

HERO9 Black 5K GoPro

Video 20MP Streaming Camera … – GoProgopro 5k camera from gopro.comMore resolution. Shoot stunning 5K video that maintains serious detail even when zooming in and capturing 14.7MP frame grabs. Find out in Lazada

Awesome Camera Insta360

ONE R Twin Edition transforms on the fly from a 360 cam to a 4K 60fps wide-angle shooter. You’ll always have the right tool to capture the action. DUAL-LENS 360. 4K WIDE ANGLE. Super 5.7K. Insta 360 One R Find Out in Lazada

HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU

Mohon org ramai supaya memberi kerjasama kpd mana2 peg polis utk memeriksa KAD PENGENALAN / LESEN MEMANDU kerana polis berhak memeriksa identiti anda spt yg di peruntukan di bw ok undang² yg sedia ada. ➡kad pengenalan📌Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959-mana2 peg polis semasa menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana2 […]

COVID19 by WHO

Technical guidance 21 August 2020Advice on the use of masks for children in the community in the context of COVID-19DownloadRead More5 June 2020Advice on the use of masks in the context of COVID-19DownloadRead More6 April 2020Rational use of personal protective equipment for coronavirus disease (COVID-19) and considerations during…DownloadRead More https://www.who.int/

Happy 90th Birthday Warren E. Buffet

Warren Edward Buffett is an American investor, business tycoon, and philanthropist, who is the chairman and CEO of Berkshire Hathaway. He is considered one of the most successful investors in the world and has a net worth of US$78.9 billion as of August 2020, making him the seventh-wealthiest person in the world. WikipediaBorn: August 30, 1930 (age […]

SEJARAH KAMPONG BHARU, KUALA LUMPUR

Fakta tentang Kampong Bharu, Kuala Lumpur! 1- Ejaan yang sebenar kampung melayu yang terkenal berada ditengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur ini adalah Kampong Bharu. 2- Pada asalnya Kampong Bharu ini terdiri dari 7 buah kampung dan kemudian ditambah kepada tiga(3) buah lagi kampung dengan pelbagai tradisi suku yang berbeza iaitu:- 2.01. Kampung Periuk – Pelbagai […]

UITM BUKA BIDAAN NOMBOR PLATE KHAS

SHAH ALAM: Buat julung kalinya, Universiti Teknologi MARA (UiTM) membuka bidaan penjualan nombor pendaftaran kenderaan khas ‘UITM’ kepada orang awam bermula hujung Mac depan. Naib Canselornya, Prof Emeritus …. Datuk Dr Mohd Azraai Kassim, berkata penjualan nombor pendaftaran khas kenderaan itu adalah inisiatif universiti untuk menjana pendapatan alternatif bagi disalurkan kepada Tabung Endowmen Bank Islam-UiTM. […]

Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.

TERMA-TERMA DALAM TAKAFUL Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca na… 1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda 2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara:a. Perlindungan pendapatanb. Pengekalan asetc. Penyelesaian hutang 3. Hibah tu apa? Hibah […]

PUSAT HEMODIALISIS – YASA

PUSAT HEMODIALISIS YAYASAN AL-SULTAN ABDULLAH (YASA) SETIAWANGSA Pada sesiapa yg Ada kenalan atau sedara Mara yg perlukn bantuan dialisis free. Keutamaan diberikan pada yg tiada socso, zakat Dan sebagainya. Ni tempat Agong baru launch di Setiawangsa. Org melayu baru Ada 10 org.😥😥 War2kan kpd yg kurang berkemampuan👍🏻 🧕🧕🧕 Semoga bermanfaat untuk semua. – rahimhartanah – […]

LITAR BATU 3 SHAHALAM

RARE : LITAR BATU3 , SHAH ALAM .Ramai Di antara kita, yang kenal LITAR SEPANG kan.Sebelum, kemahsyuran LITAR SEPANG Dan Juga KLIA SEPANG. Ada dua ‘jenama’ Popular, suatu masa dulu. Yang PERTAMA : SUBANG AIRPORTYang KEDUA : LITAR BATU 3, SHAH ALAM. Untuk generasi 2020 mesti ramai yang tak tahu kan. Walaubagaimanapun you all, pernah […]

KEPERLUAN DOKUMENTASI

Dokumen Yang Diperlukan Bagi Proses Pinjaman Bank:- BEKERJA TETAP : Salinan Kad Pengenalan Booking form Paylip 3 bulan terkini (6 bulan jika ada OT) Bank statement 3 bulan terkini (6 bulan jika ada OT) EPF/Kwsp terkini Surat Pengesahan Majikan EA Form (2 tahun EA jika ada bonus) Dokumen Tambahan (jika ada) : -Tenancy Agreement (disertakan […]

  • Tips

TIPS

TIPS HARTANAH RedhuanAzmi.

Flow Beli Rumah Subsale 📑 Buat kira-kira hartanah untuk semak KELAYAKAN, KEMAMPUAN dan SELAMAT beli rumah 🧱 Kaji rumah yang nak dibeli 📝 Sign borang pembelian 💰 Booking rumah 3% 📮 Apply pembiayaan 📝 Sign letter of offer 🔏 Dapatkan khidmat peguam 💰 Jelaskan baki bayaran deposit 7% kepada peguam yang dilantik 📑 Tandatangan SNP@SPA […]

TIPS HARTANAH RedhuanAzmi

END FINANCING Apa itu EF (Pembiayaan Akhir) Apabila anda ingin membeli projek hartanah baru, biasanya persoalan tentang EF ini tiba-tiba akan popup dalam perbincangan anda dengan ejen hartanah. Jadi apakah EF dan apa maksudnya? Apa maksud EF? Singkatannya bermaksud Pembiayaan Akhir, atau dengan makna lain bank yang memberikan pembiayaan kepada peminjam untuk satu² projek secara […]

10 TIPS BELI RUMAH PERTAMA

Beli unit bawah nilai pasaran : unit lelong unit pasaran sekunder (subsale) Beli unit kos masuk (entry cost) minima : unit dalam pembinaan berdiskaun >10% unit pasaran sekunder (subsale) boleh runding pembiayaan bank / kerajaan 100% Beli unit yang harganya lebih rendah daripada kemampuan sebenar (sebagai buffer) kemampuan 300K, belilah 200K-250K kemampuan 150K, belilah 80K-120K […]

Mudahnya kena tipu RM357,000 | Harian Metro

Mudahnya kena tipu RM357,000 MyMetroMutakhir Mohamed Farid Nohfarid_noh@bh.com.my SEORANG pemilik syarikat pertanian berputih mata apabila kerugian RM357,000 ditipu pemilik tanah palsu di Ayer Hitam, Batu Pahat. Mangsa berusia 50-an dikatakan mencari tanah pertanian untuk dipajak dan diusahakan dengan tanaman tebu. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Asisten Komisioner Mohd Salleh Abdullah berkata, mangsa kemudian berkenalan […]

iReal Academy