MRTT vs MRTA

Untuk sesiapa yang dah beli rumah secara loan dengan bank, cuba selak balik loan agreement korang.

Loan dengan bank berapa lama?

MRTT/MRTA coverage berapa lama? Benda ni ialah tempoh bank cover loan in case berlaku kematian kat korang dalam tempoh duk hutang dengan bank lagi.

Tolong elakkan jadi macam kes di bawah ni ye. Loan dengan bank 30 tahun, tapi MRTT coverage 18 tahun je.

Apa maksud dia?
Maksudnya, bank akan settlekan loan rumah tu kalau korang meninggal dalam tempoh 18 tahun korang berhutang dengan bank.

Jadi kalau korang meninggal tahun ke 19 hingga tahun ke 30, loan korang tu perlu diselesaikan sendiri oleh ahli keluarga korang.

Kalau family tak boleh settlekan apa jadi? Bank lelong je lah rumah tu.

Thank you for sharing๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป๐Ÿ™๐Ÿป

From Facebook :

Ms. Winnie Cheng
LM Homes Mortgage Advisor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s