NAK BELI RUMAH IKUT KARENAH SENDIRI, BERBALOI KAH ?

Peringatan saya kepada yang baru kali pertama nak beli rumah.

Janganlah beli rumah mengikut kehendak anda. Tetapi belilah rumah ikut kelayakan dan kemampuan pembiayaan anda.

Sy dapati, kesilapan yg ramai org lakukan adalah, mereka cari rumah idaman dulu. Sibuk pergi sana sini cari rumah.

Nak rumah dekat tempat kerja lah, yg bilik besarlah, mengadap matahari terbit lah..dan macam2 lg kriteria pemilihan rumah idaman Malaya.

Bila dah jumpa rumah idaman, exited punya fasal, terus byr booking atau deposit kpd penjual/ pemaju. Ada yg terus sign perjanjian jual beli. Kelayakan pembiayaan tk check lagi dgn bank.

Bila dah check kelayakan dgn bank, tiba2 dpt berita yg menyeramkan drpd pihak bank. Pembiayaan tk lepas. Sbb gaji tk cukup. Komitmen tinggi. Ada blacklist dsbg. Tak pun bg yg kerja sendiri, dokumentasi tk kuat utk support kelulusan pembiayaan.

Akhirnya, terpaksa batalkan snp atau terpaksa cansel pembelian. Bila batalkan snp dan cansel pembelian anda pasti tidak akan dpt balik sepenuhnya duit anda. Silap2 burn terus.

Kalau nasib baik pembiayaan lepas, tp nak byr legal fees lawyer pulak takde duit. Terkejut tgk bill guaman lawyer ribu2. Terus tuduh lawyer ni semua cekik darah. Yuran guaman tak masuk akal. Sdgkan mmg itulah kos sbnr yg terpaksa ditanggung oleh semua pembeli rumah sejak dulu lg. Akhirnya, tak jadi jugak beli rumah.

Jadi, pesanan sy, buatlah perancangan yg betul utk beli rumah. Anda mungkin rasa anda mampu beli rumah. Ttp hakikatnya anda masih belum layak beli rumah.


SALKUKHAIRI ABD SUKOR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close