Categories
Artikel

BERHATI-HATI DENGAN SCAMMER

SEMOGA MENJADI PANDUAN DAN PENGAJARAN – JANGAN SESEKALI DEDAHKAN TAC NUMBER PERBANKAN INTERNET ANDA KEPADA SESIAPA PUN.

Ptg kelmarin (20/03/2020) Ada scammer yg dh berjaya ceroboh masuk dalam acc online banking saya, sy pun xtahu mcm mn dia tahu user name & password maybank2u saya.

Scamer Call minta nombor TAC Katanya nk refund balik duit yg dio tersalah ambik dlm acc saya sbyk RM2250.00. Pada asalnya saya x layan & matikan call terus.

Scamer call lg dan dia suruh saya semak dlm acc klu x cayo.

Saya letak tel & buka online banking maybank2u. Terkejut tgk dlm acc mmg ada transaksi keluar sebanyak Rm2250.00 & baki tinggal ada Rm21.00 shj sdgkan masa kijo ot marin sy buka maybank2u tgk duit baki ada 2ribu lebih lagi. Jadi panik & nalin doh la.

Lepas saya tgk baki duit dlm maybank2u scammer call lagi. Dan desak suruh bagi no tac segera sb nk pindah duit saya smula ke dlm acc Saya. No TAC Mmg dh masuk dlm tel Saya, tinggal Saya nk bagi @ tidak je.

Saya tanya dio mcm mn you blh ambik duit Saya tanpa pengetahuan Saya. Dia kata tersalah & desak suruh bui segera no tac, klu xbui segera duit ni xblh pindah ke acc you lagi.

Saya kata nk comfom dgn maybank dulu.. Tp Dio x bui sb katanya dia ni wakil Dari pihak maybank utk tolong refund smula duit saya tu segera, sb benda ni kena cepat. Klu lambat duit ni dh xblh pindah.

Call maybank slalu marin.. Maybank tanya ada bg no tac kpd sesiapa x? Sy jwb x. Selagi awak x bg no tac kpd sesiapa duit awak xkn hilang wlpun nampak dlm acc saving mcm hilang. Jadi, maybank ajar step by step cara mcm mn nk pindah ke saving acc semula. Agak rumit sikit sb scamer dh block online banking Saya. bila dh settle semua & duit rm2250.00 sudah masuk smula ke acc saving saya, staff maybank pun block semua sb acc ni dh xselamat.

Scammer ni mmg pandai, bila dio dh berjaya ceroboh dlm online banking kita, dia akan transit duit kita tu dr saving ke tempat lain, tp still dlm acc kita cuma bkn di saving. menyebabkan kita napok dlm account saving ada 21.00 & time tu kita dh jadi gelabah & panik sb Mmg Sah2 duit Mmg dh Xdok dlm acc saving.

Saya sendri pun hampir2 nk bui no TAC ko dio bila kita dlm keadaan panik sb skali mikir ” klu aku bui no TAC ko dio pun Mmg duit aku Xdok doh jg. jd bui jelah” jd xdea nk mikir time tu wei.. Sb no TAC ada dh ni.

loni Maybank dh block account saya Bkn shj online banking je kena block, kad atm pun Kena block. Duit xleh nk ambik langsung loni.

Block acc je, duit ada cuma kena g cawangan maybank utk buat kad baru & daftar maybank2u smula.

Nasihat ore maybank Jgn bagi no. tac yg masuk dlm tel kita kpd sesiapa & Jgn bagi nombor kad atm kpd sesiapa shj. Klu tidak duit akan pindah ke account org lain.

Ingat ye, Nombor Tac ialah nombor pengesahan transfer duit Dari akaun kita kpd akaun org lain. Bukannya akaun orang lain kpd akaun kita.

So, Jgn bagi kpd sesiapa shj no TAC yg masuk dlm tel kita. Klu ada nombor TAC yg tiba2 masuk dlm tel kita itu bermakna akaun online banking kita telah diceroboh oleh scammer. So , cpt2 call pihak bank.

#pengalamanpertamakenascammer

Sumber : FB Hisham

By Rahim Helmee Awang

Registered - Real Estate Negotiator (REN32649) , under IQI Realty Sdn Bhd. Real Estate Agent (REA). Profesional Service in assist client BUY & SELL Properties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s